Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Сумо

Сумо

Сумо - изображение

Сумо е традиционна японска борба, при което се използва пълен контакт между състезателите (наричат се сумисти, а също така и рикиши), като целта им е да извадят противника си от кръглия ринг (дохио) или да ги принудят да докоснат земята, с част от тялото, която е различна от стъпалата. Този спорт има многовековна история в Япония и това е единственото място в света, където се практикува професионално. Интересното е, че много от древните ритуали и традиции се спазват и днес, като например хвърлянето на сол за пречистване, което идва от религията Шинто. Сумистите се ползват с огромно уважение, дори на тях се гледа едва ли не като на богове. Те обаче са истински пример за професионалисти, като живеят по много строги правила в сумо школи (познати като Хея), където начина на хранене и на обличане се диктуват от традициите.

В допълнение към битките между различните рикиши, сумото също се свързва и с ритуални танци, които имитират борбата на сумистите с ками (дух от Шинто). Това е важен ритуал, който се провежда в императорския дворец и всяка провинция е длъжна да изпрати свой представител. Преди време борците са носели колани с твърди ресни, висящи от тях, но днес, те се използват само в ритуала преди срещите, а в самия мач сумистите са облечени само с дебели препаски.

Начини за спечелване на сумо схватките

Победител в мач по сумо е:

  1. Първият борец, който успее да принуди противника си да излезе от дохиото.

  2. Първият борец, накарал другия да докосне земята с друга част от тялото, различна от ходилата

В редки случаи, съдията може да присъди победата на сумиста, който е докоснал земята пръв, но това условието е и втория да го направи почти по същото време и няма никакъв шанс да спечели. Пример за това са хвърлянията, в които този който прилага хватката достига пръв до земята. Тогава съдията извиква: „Шини тай“, което означава „мъртво тяло“, т.е. вторият борец не е в състояние да направи нищо, за да предотврати докосването на земята. Съществуват и други начини за присъждане на победата, като например падане на препаската на другия борец и т.н., но те се прилагат в много редки случаи.

Срещите в сумо

Мачовете често траят само няколко секунди, като обикновено единият от сумистите бързо бива избутан от дохиото или повален на земята. Всяка среща бива предшествана от сложен ритуал, който завършва с хвърлянето на сол. Масата на сумистите е много важна, дори решаваща в схватките, затова и колкото по-тежък е борецът, толкова по-лесно печели победите си. Въпреки това, има и такива сумисти, които се отличават с много добра техника и успяват да повалят много по-големи от тях състезатели.

Преди началото на срещата се правят сложни ритуали по представянето на сумистите. Когато се качат на дохиото, двамата противници застават един срещу друг, зад линия. Поставят единият си юмрук върху нея, а с поставянето на вторият се дава началото на схватката.

 

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортХранене при...НовиниЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииЛюбопитно