Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Други спортове Сумисти Калоян Махлянов (Котоошу) – сумо

Калоян Махлянов (Котоошу) – сумо

Калоян Махлянов (Котоошу) – сумо - изображение

Калоян Стефанов Махлянов (19/02/1983 г.) по-известен по света като Котоошу Катсунори е роден в село Джулюница и е професионален сумист или рикиши. Той дебютира през 2002 година и само след 2 години достига до Топ дивизията на Япония. През 2005 година Калоян достига до ранг Одзеки, който е вторият по сила в сумото след „Велик шампион“ (Йокозуна). Котоошу записа името си в историята на този спорт, като се превърна в първият сумист от Европа печелил Купата на Императора на 24/05/2008 година. След пенсионирането на Кайо, Махлянов се превърна в най-дълго действащият като Одзеки сумист.

Начало на кариерата на Котоошу

Докато е в България, Калоян тренира борба, като негов наставник е баща му и само на 14 години той става европейски шампион. Приет е в Национална Спортна Академия със специалност борба, като се надява да участва на Олимпиадата в Сидни през 2000 година. Теглото му обаче надвишава максималните позволени 120 килограма, затова вместо в борбата, той е включен в сумото. Той е приет в школата Садогатаке, като преподавателите там са впечатлени от факта, че всеки месец Калоян изпраща пари на баща си.

Професионалният дебют на Котоошу Катсунори е през месец ноември 2002 година, като той е с най-ниския ранг Йонокучи. Името му произхожда от Кото, което се използва от всички от неговата школа и Ошу, като Европа.

До 2004 година, той достига ранг Макуучи след само 11 турнира от дебюта си, което е най-бързото достигане до тази титла от 1958 година.

При достигането си в Топ дивизията, Махлянов има ранг Качикоши, но с положителен баланс в четири турнира, той достига до Комисуби. При първият си негативен баланс той е понижен до Маегашира, но си връща по-високият ранг след силно представяне и баланс 10 победи и 5 загуби.

Достигането до ранг Одзеки

През 2005 година, Котоошу побеждава Асашорю, като му прилага хвърлянето през рамо уватенаге, с което слага край на 24-те поредни победи на Великия шампион. След приключването на турнира „Хацу башьо“, българският сумист получава приза за „Изключително представяне“.

След есенният турнир, Калоян вече е Секиваке, след като постига 13 победи и само 2 загуби, едната в плейоф срещу Йокозуна Асашорю. В турнира през ноември същата година, който е и заключителен за сезона, Котоошу отново е с положителен баланс и в трите големи турнира взима 36 победи и допуска само 9 загуби, което го изкачва в йерархията. Това съвпада с пенсионирането на неговият учител, бившият Йокозуна Котозакура. Повишението до ранг Шампион отне на момчето от Джулюница само 19 турнира от дебюта му. Въпреки, че не е най-младият Одзеки в историята, той е най-бързо достигналият до названието, след като стартира от най-ниския Йонокучи. Той е и първият сумист от Европа с такъв ранг, а само 9 са сумистите, които не са от Япония – Баруто от Естония, Хакухо, Харумафуджи, Асашорю и Какурю от Монголия, Акебоно, Мусашимару и Конишики от Хавай. Сами можете да си представите за какво постижение говорим.

Начин на водене на схватките

Котоошу е висок и сравнително лек рикиши. При ръст от 203 сантиметра, той е 152 килограма, като за сравнение, Йокозуна Акебоно със същият ръст е бил 235 килограма. Йокозуна Асашорю също е 152 килограма, но е значително по-нисък – само 184 сантиметра. Калоян разчита предимно на техниките за хвърляне, при което се хваща колана на противника. В последните му мачове той започна да използва повече хвърляния с лявата ръка, за да изненада другите сумисти, тъй като по презумпция той би трябвало да хвърля с другата ръка, защото е десничар. Използва дългите си ръце и бързи крака, за да се справи с недостатъка на сравнително високият му център на тежестта и ниското тегло. Най-често печели мачовете си с техниките йорикири и уватенаге.

Популярност на Котоошу

  • Той е наричан „Дейвид Бекъм на сумото“, като заедно с Христо Стоичков са най-известните българи в „Страната на изгряващото слънце“.

  • Редовно участва в реклами, като голяма част от тях са свързани с киселото мляко, тъй като българското кисело мляко е считано за много голям деликатес в Япония.

  • През 2006 година става посланик на добрата воля в Япония, като представлява Европейския Съюз.

  • През 2009 година Котоошу получава Орден Стара планина, най-високото отличие в България.

Женен е за няколко години по-възрастната японка Асако Андо, като сватбата му е в Токио, а гостите в хотел Ню Отани са над 600, като Йокозуна Хакухо е един от тях, с което той засвидетелства уважението си към един от най-големите сумисти.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт