Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Инциденти и увреждания от външни физични фактори Баротравми в спорта

Баротравми в спорта

Баротравми в спорта - изображение

Под влиянието на външните физически фактори се получават някои инциденти и увреждания. В спорта едни от честите заболявания и увреждания са под въздействието на високо атмосферно налягане.

Общото наименование на травмите, получени вследствие на високо атмосферно налягане е баротравми. Често срещани са при подводните спортове: гмуркане и при водолазите.

Баротравмите могат да бъдат първични и индиректни.

Първичната баротравма е резултат от високото атмосферно налягане поради гмуркане на дълбоко под водата. В човешкото тяло високото атмосферно налягане действа върху течностите, тъканите и газовете в затворени пространства. Белодробният обем се намалява вследствие на високото атмосферно налягане, също така то може да доведе до разкъсване на белодробната тъкан, да предизвика пневмоторакс, газова емболия и белодробен кръвоизлив. Засегнати от високото атмосферно налягане могат да бъдат евстахиевата тръба, средното ухо, синусите и зъбните грануломи.
Съществува риск от нарушаване функциите на организма, вследствие от повишеното парциално налягане, което се получава при леководолази, които ползват апарати със сгъстен въздух или газови смеси. Азотът и кислорода оказват действие върху организма. Азотът причинява наркоза с начално наркотично въздействие, а кислорода причинява хронична или остра интоксикация.

Индиректна баротравма се свързва с проявите на декомпресионна болест. При потапяне във водата на голяма дълбочина, вдишваните от апарата газове и въздухът в белите дробове се разтварят в кръвта и се разпределят във всички тъкани. Тези вещества преминават от тъканите в кръвта и се отделят в газообразно състояние, когато се изплува на повърхността. Когато не се спазват правилата на декомпресия и изплуването е много бързо, разтворените газове се отделят не в околната среда, а още когато се намират в тъканите и кръвта.

Симптоми на индиректната баротравма: когато тези газове се отделят, те предизвикват силна болка, сърбежи и обриви по кожата, парализи, белодробни поражения и зрителни разтройства.

За да се предотвратят тези състояния е добре да се спазват правилата на декомпресията. Ако е необходимо се прилага рекомпресия на организма и след това декомпресия по правилата.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортЛюбопитно