Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Водни спортове Уилям Трубридж – свободно гмуркане

Уилям Трубридж – свободно гмуркане

Уилям Трубридж – свободно гмуркане - изображение

Уилям Трубридж (роден на 24.05.1980 г.) е световен шампион и двукратен рекордьор по свободно гмуркане без екипировка от Нова Зеландия. Роден е във Великобритания, но се мести с родителите си в Нова Зеландия, когато е на 18 месеца.

Трубридж държи рекордите за свободно гмуркане и за спускането с постоянен баласт без плавници, като той е и първият, който счупи границата от 100 метра, без допълнителна помощ.

Уилям Трубридж се състезава основно в дълбочинните дисциплини, като той отбелязва най-високият точков актив в историята на Световните първенства по свободно гмуркане без екипировка, което се случва в Окинава, Япония.

На 18 януари 2011 година, новозеландецът печели наградата за Абсолютен световен шампион по свободно гмуркане, с което си заслужава признанието за най-добрият в този спорт, след като успява да събере най-голям брой точки от всичките му 6 дисциплини: статична апнея (от гръцки – без дишане), динамична апнея без плавници (дисциплина в басейн), апнея с постоянен баласт  с плавници, апнея с постоянен баласт без плавници и свободно спускане (дълбочинна дисциплина).

Трубридж е инструктор Академия Апнея, а от 2013 година ръководи и свое училище по свободно гмуркане, наречено Vertical Blue. То се намира на Бахамите и работи от Септември до Май. През лятото, той обучава гмуркачи в Европа.

Уилям Трубридж е и главен герой в документалният филм на Мартин Кодабакшиан, наречен „Дишай“, в който се показва как с едно поемане на въздух човек може да се гмурне на дълбочина 100 метра, само с помощта на постоянен баласт, без използването на плавници.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиНормативни актове