Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Други спортове Бейзболисти Бейб Рут

Бейб Рут

Бейб Рут - изображение

Джордж Херман „Бейб“ Рут – младши (6/2/1895 – 16/08/1948 г.), по прякор „Бамбино“ и „Султанът на силния удар“ е американски бейзболен играч, известен с брилянтният си удар. За времето си той е държал рекордите за постигнати хоумръни, процент на успешно отразени хвърлени към него топки от питчърите и общ брой успешни батирания. Започва кариерата си в тима на Бостън Ред Сокс, но след като е продаден на Ню Йорк Янкис през 1919 година, той се превръща в звезда. В последствие се превръща в един от най-плодовитите батъри, като в почти всеки мач той изпраща топката в публиката. Това помага на Янките да спечелят 7 пъти шампионата и 4 пъти титлата от Световните серии по бейзбол.

Бейб Рут е първият играч в историята, който постига 60 хоумръна в един сезон (през 1927 година), като през 1961 година, Роджър Марис подобрява този рекорд с 61 изпращания на топката в публиката. Рекордните му 714 хоумръна също бяха подобрени, но едва през 1974 година.

Рут се се пенсионира през 1935 година, като играе за кратко в Бостън Брейвс, а през следващата година се превръща в един от първите пет играча, приети в Националната Бейзболна зала на славата.

Бамбино доминира с отбора на Янките в ерата, в която живее и се състезава. Той е водещ реализатор на хоум рън в 12 сезона, процентът му на плонжирания е най-високият в 13 сезона, като тези рекорди са валидни и до днес, тъй като никой не е успял да ги подобри.

Промяната на бейзбола като игра е силно свързана с Бейб Рут, като невероятния бум на популярността   се дължи основно на този играч. Неговият суинг с бухалката доведе до значително увеличаване на хоумръните, което не само развълнува феновете, но и промени бейзбола, който до този момент е една ниско-резултатна и доста скучна игра. От този момент, той се счита за един от най-големите спортни герои в американската култура. Легендарната сила на Рут и харизматичната му личност го изстреляха десетилетия напред, като според спортната телевизия ESPN, той е първата истинска спортна суперзвезда, чиято слава се предаде и на бейзбола.

Извън стадионът, той води доста безразсъден живот, но в същото време е известен и със своето милосърдие. Той многократно е включван в най-добрите отбори на десетилетието, на годината, на столетието и според мнозина е най-великият бейзболист в историята.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт