Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Пособия за бейзбол

Пособия за бейзбол

Пособия за бейзбол - изображение

За практикуването на бейзбол са необходими следните неща:

Бата (бейзболна бухалка)

Тя е със заоблена форма, изработена от масивно дърво или алуминий, с кухо ядро. Традиционните дървени бухалки се правят от ясен, но понякога се използва и клен или бамбук. Тези от алуминий не са разрешени в професионалния спорт, но често са използвани в аматьорските лиги. Съществуват и композитни бухалки, които са дървени, но с алуминиев прът във сърцевината, а също така и такива, които са изработени от втвърдени смоли.

Батата се използва за удряне на топката от страна на батъра, която е хвърлена от питчъра. Според правилата, тя не може да бъде по-дебела от 7 сантиметра в диаметър, в най-широката си част и по-дълга от 1,1 метра. На тегло е минимум 880 грама, като най-често се използват такива с маса до 940 грама. В професионалните мачове не се позволява издълбаване на ядрото на дървената бата и запълването и с чужди вещества, които да я олекотят, например корк. При аматьорите това е разрешено, както и използването на бухалки от алуминий и други материали.

Много често се налагат ограничения за теглото и начина на изработка на батите, тъй като има опасност скоростта на топката след удара да стане много висока, а ако тя удари питчъра, който е най-близо до батъра, могат да се получат сериозни травми.

Топка

Коркова сфера (възможно е да е изработена и от каучук), обвита в прежда или конци и покрита със зашита обработена кожа. Диаметърът и е 73-76 мм, а обиколката 229-235 милиметра. Конците или преждата, които обвиват ядрото могат да достигнат до 1,5 километра на дължина. Традиционната кожена обвивка на външния слой вече не е единствения вариант, като могат да се видят и от различни видове мека пластмаса. Ядрото от корк е било патентовано в края на деветнадесети век от спортния гигант Сполдинг. През последните години се използват и синтетични материали, но те се считат за по-ниско качество и топките, запълнени с тях не се използват във водещите първенства.

Ръкавица

Изработена е от кожа и има дълги пръсти и ципест джоб между палеца и показалеца, като тези особености на ръкавицата позволява на защитниците и да хващат топката по-лесно.

Ръкавица за кетчъра

Не разполага с отделни пръсти. Има допълнителни уплътнения и е изработена от няколко пласта обработена кожа, която е слепена помежду си. Има по-голям размер от ръкавиците на защитниците, за да може да осигури по-добра цел за питчъра, който хвърля топката с над 150 километра в час. Размерите на ръкавиците се посочват като дължина на обиколката им, като те обикновено са от 81 до 86 сантиметра.

Ръкавица за първия бейзмен

Тя е направена също от обработена кожа, като е по-дълга и широка от стандартната ръкавица на вътрешните играчи. Има четири пръста, които са свързани с ремък помежду им. Също като ръкавицата на кетчъра има заоблена форма, но е с по-малко пълнеж.

Ръкавици за батъра

Тези ръкавици са текстилни и имат гумен слой около дланите, който осигурява допълнително сцепление, а също така намалява вибрацията на бухалката и предаването и върху играча в момента на удара на топката.

Каска на батъра

Тя се носи за защита на главата и ухото, което е обърнато към питчъра. Професионалните модели имат протектор само за едното ухо, в зависимост от това, дали батърът е левичар или десничар. Аматьорските каски и тези за юношите имат протектори и за двете уши, като така се намаляват разходите на отборите, тъй като каските се използват от всички, без значение с коя ръка предпочитат да играят.

Бейзболна шапка

Носи се от всички играчи на полето, които нямат нужда от толкова силна защита като батъра и кетчъра. Проектирана да предпазва очите от слънчевите лъчи, дизайнът на тази шапка се харесва на голяма част от хората извън бейзбола. Шапките на всеки отбор са в неговите цветове и отпред е брандирана с емблемата му.

Защитен екип на кетчъра

Към него се включва щит за тялото и краката, а също така и каска и маска за лицето. Новите модели разполагат с интегрирана каска и маска, подобна на тази при хокейните вратари. Изработва се от гумиран материал и пластмаса.

Екип

Риза и панталони, които са еднакви за всички играчи на отбора. Като цяло, всеки отбор си има определен дизайн и цветове екипи, които ги отличават от противниците им. В класическия вариант обаче, домакините са с бели екипи, докато гостите са в сиви, но днес това не е задължително.

Плъзгащи шорти

Те имат подплънки на бедрата, като имат за цел да предпазват играчите, когато се плъзгат към базите.

Бейзболни обувки

Те се носят за по-добро сцепление при бягане. Имат бутонки на подметката, които могат да бъдат пластмасови или метални.  

Още по темата:

1.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСпорт и туризъм