Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Биатлон

Биатлон

Биатлон - изображение

Биатлон е зимен спорт, който включва в себе си две отделни дисциплини – ски-бягане и стрелба с пушка. Историята му има своите корени в обучението на норвежките войници. Първият клуб е създаден през 1861 година, като неговото име е „Трайзъл“.

Първите състезания по биатлон са били проведени на олимпийските игри през 1924 година, а след това през 1936 и 1948 година, но много от страните, които участват в състезанието започват да протестират относно правилата. През петдесетте години биатлона се възражда, след като в Съветския съюз и в Швеция той влиза в зимните състезания в тези страни. Нарасналата му популярност отключва вратите пред него и той отново попада в олимпийската програма през 1960 г. Жените за пръв път участват в Албервил през 1992 година. Първото Световно първенство по биатлон се провежда през 1958 година в Австрия.

В състезанията от 1958 до 1965 година се използват пушки с висока мощност, като Спрингфийлд 3006, като след 1978 година е въведена 22-калибровата пушка с пълнител, която се превръща в стандарт. Боеприпасите за оръжието се носят около кръста. В първите години мишените са били разположени на 100, 150, 200 и 250 метра, като през 66-та година разстоянието е прието да са само на 150 метра, а с приемането на новото оръжие, мишените се приближават до 50 метра и стават механични. Първата Олимпиада с новите пушки и мишени е през 1980 година в Лейк Плесит.

Основни концепции

Състезанието по биатлон се състои от бягане, като самата писта е разделена на 2 или на 4 отсечки, като след всяка от тях следва преминаване през рубежа за стрелба, като се правят от легнало и от изправено положение. В зависимост от това, дали са направени грешки при стрелбата, може да се получи наказание, което е или добавяне на време към общото на състезателя или той трябва да направи допълнително бягане. Както във всяко състезание, свързано с бягане, най-бързият печели.

При всяко спиране за стрелба, биатлонистите трябва да ударят 5 мишени. Всеки един пропуск се „изкупва“ чрез един от следните три начина:

  • Допълнително бягане в овал с дължина 150 метра, което в зависимост от метеорологичните условия може да отнеме до 20 или 30 секунди.

  • Една минута добавена към общото време на състезателя

  • Поставяне на допълнителен патрон, за сваляне на всички цели. Във всяка стрелба се позволяват до три патрона, но те не са в пълнител, а се поставят директно в затвора на пушката. Това значително забавя зареждането, тъй като биатлонистите стрелят с ръкавици.

За да се следи класирането на състезателите, по пистата има времеви контроли. Те са поставени, защото биатлонистите не тръгват едновременно, а един след друг на равни интервали.

Детайли при бягането

Всички видове техника за бягане са позволени, като „свободната“ се счита за най-бърза. Не е разрешена друга екипировка, освен ски и щеки за предвижването по пистата. Минималната дължина на ските е 4 сантиметра под ръста на биатлониста. Пушката се носи през цялото състезание, а не е оставена на огневия рубеж.

Детайли при стрелбата

Пушката е малокалибрена, а минималното и тегло е 3,5 килограма без пълнителите и амунициите. Целите са разположени на 50 метра и са 5 на брой с кръгла форма. Тези, които се използват за стрелбата от изправено положение са с диаметър 115 милиметра, а при тази в легнало положение са 45 милиметра. Мишените се завъртат при удар и от черни стават бели, което дава моментална обратна информация на биатлониста за попадението му.

Формати на състезанията

Индивидуален старт – за мъжете е 20 километра, а за жените 15, като това е най-старото състезание в биатлона. Правят се по 5 обиколки на пистата с общо четири стрелби, което означава, че общия брой на мишените е 20. За всеки пропуск се получава наказание от 1 минута. Състезателите тръгват един след друг, като дистанцията между тях обикновено е 30 секунди.

Спринт – 10 километра за мъжете и 7,5 километра за жените. Правят се три обиколки на пистата с 2 стрелби, по веднъж от изправено и от легнало положение. За всеки пропуск се прави наказателна обиколка от 150 метра. Както при индивидуалният старт и тук състезателите тръгват един след друг през 30 секунди.

Преследване – тук състезателите тръгват през опредено време, което е времевите разлики след спринта. Разстоянието е 12,5 километра за мъжете и 10 за жените. Първият пресякъл финала е победител. За всяка пропусната мишена наказанието е 150 метрова обиколка. За да се избегне препълване на стрелбището, в преследването имат право на участие само първите 60 състезателя от спринта. На стрелбището има ред във подреждането, като първия пристигнал застава на първа линия, втория на втора и т.н.

Масов старт – биатлонистите стартират едновременно, като първия пресякъл финалната линия печели състезанието. Мъжете бягат на 15 километра, а жените 12,5 километра. Правят се 5 обиколки на пистата с 4 стрелби, от които две от изправено и две от легнало положение, като номерът на състезателя съответства на номера на позициите на стрелбището, без значение кой състезател кога пристига (например: биатлонистът с номер 7 на гърдите стреля в коридор №7). Прави се наказателна обиколка от 150 метра при пропуск на мишена, както е и при спринта. Право на участие тук имат първите 30 биатлониста от преследването, тъй като се стартира едновременно и има опасност от задръстване при старт на повече състезатели, най-вече на огневия рубеж.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаАнкетиРецептиБотаникаДиети