Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Тенис и ракетни спортове Били Джийн Кинг - тенис

Били Джийн Кинг - тенис

Били Джийн Кинг - тенис - изображение

Били Джийн Кинг (по баща Мофит) е американска тенисистка, бивша №1 в световната ранглиста. Тя е печелила 39 титли от Големия шлем, в това число 12 на сингъл, 16 на двойки и 11 на смесени двойки. Кинг печели първата титла на сингъл при учредяването на шампионата WTA тур. Тя е част от шампионския тим на САЩ, който печели 7 Купи на Федерациите и 9 Купи Уайтман. За три години, тя е и капитан на този отбор.

Били Джийн е застъпник за равенството между половете. През 1973 година, когато е на 29 години, тя печели така нареченият „Тенис мач на половете“, срещу 55-годишният Боби Ригс, който е основател на Женската Тенис Асоциация, на Световното отборно първенство по тенис и на Спортната фондация на жените, а освен това е сред топ тенисистите през 30-те и 40-те години на миналото столетие.

Кинг е приета в Международната тенис зала на славата през 1987 година, а през 2010 година е наградена за цялостен принос от Фед Къп.

През 1972 година, Били Джийн Кинг печели наградата на Sports Illustrated за „Спортист на годината“, заедно с Джон Уудън, през 1975 година е наградена с „Личност на годината“ на списание Time. Приета е в Дамската национална зала на славата през 1990 година, а през 2006 година, Националният тенис център в Ню Йорк е преименуван на Национален тенис център Били Джийн Кинг.

За периодът от 1966 до 1975 година, символът на американския тенис завършва 6 пъти като номер 1 за годината в световната ранглиста, 3 пъти е оставала под №2 и веднъж завършва на третото място. Кинг печели 97 титли на сингъл от общо 129-те си именно в този период, а 36 пъти е завършвала на второто място.

Стил на игра

Били Джийн Кинг започва да тренира тенис на кортовете в родния и Лонг Бийч, Калифорния, където неин треньор е Клайд Уолкър. След това кариерата ? продължава в тенис клуба на Лос Анжелис.

Крис Евърт споделя за нея: „Тя беше агресивна, удряше силно, беше унищожителна на мрежата заради изключителната си скорост. Нейната слабост бе нейното нетърпение.“

Запитана за мотивацията ? в живота и в тениса, Кинг заявява:

  • Аз съм перфекционист много повече, отколкото съм супер състезател и тук има една голяма разлика... Аз съм белязана да се гледа на мен само като състезател... Да аз мога да удрям силно и изпращам топката много точно. Всяка жена, която иска да постигне нещо трябва да бъде силна и агресивна, но пресата никога не гледа на такива като мен под друг ъгъл. Те не виждат емоциите ми, паденията...

В едно интервю дадено през 1974 година Били Джийн споделя:

  • Понякога, когато гледам някой като Мартина (Навратилова), аз си спомням колко хубаво е да си №1. Повярвайте ми, това е най-хубавият момент от живота. Не позволявайте на някого да твърди обратното. Единственото ми съжаление е, че трябваше да прекарам прекалено много време извън корта. Дълбоко в себе си се чудя колко добра съм могла да бъда, ако бях се концентрирала единствено върху играта.

Кинг никога не допуска някой от съперниците си близко до себе си, не става приятел с нито един от тях. Според нея това би било проява на слабост, тъй като ако я опознаят, те биха могли да се възползват от слабите ? страни. Уважава всички, с които играе, но извън корта не поддържа никакви взаимоотношения с останалите тенисистки... Дори и с партньорите си от тренировките.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмХранене при...ЛайфстайлЗдравни съвети