Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Тенис комплекси Национален тенис център Били Джийн Кинг

Национален тенис център Били Джийн Кинг

Национален тенис център Били Джийн Кинг - изображение

Национален тенис център Били Джийн Кинг се намира в Ню Йорк и всяка година, от края на август до началото на септември, на него се провежда Откритото първенство на САЩ (US Open). Съоръжението разполага с 22 корта на територията си от 0,188 квадратни километра и с още 11 в съседния на него парк. В комплексът има 3 големи корта, от които Артър Аш е с най-голям капацитет – 23200 места. Всички 33 корта са с омекотената акрилна настилка Деко Торф.

Национален тенис център Били Джийн Кинг е отворен за обществено ползване през 11 месеца от годината, като единствено бива затварян при провеждането на US Open, на юношеското първенство и на това за дървени ракети.

До 2006 година, името на комплексът е Национален тенис център на Тенис Асоциацията на САЩ, като на 28 август същата тази година, той получава днешното си наименование.

Създаването на Национален тенис център Били Джийн Кинг

Идеята за изграждането възниква през януари 1977 година, като тя е на бъдещият председател на USTA Уилям Хестър. Тя му идва, когато той поглежда от самолета стадион Луис Армстронг, малко преди кацането на летище Ла Гуардия в Ню Йорк. Веднага след излизането от летището Хестър се насочва към градската управа на Ню Йорк и пита дали съоръжението и прилежащата му земя могат да бъдат използвани за изграждането на тенис център, на който да се провежда Откритото първенство на САЩ. След полученото одобрение, само за година и половина, комплексът бива открит през август 1978 година.

Разширяване на тенис центърът

След появата на слухове, че Сан Диего може да отнеме правото на Ню Йорк за провеждането на Откритото първенство на САЩ, през март 1995 година започва да се прави промяна в съоръженията на Били Джийн Кинг. Купуват се околните площи и е изграден стадион Артър Аш, който заменя Луис Армстронг, като основен корт. Строителството на новият корт е завършено през 1999 година, като той е с капацитет над 22000 места, докато старият корт е редуциран до 15000 места (преди това той е с 18000). През 2006 година, на мястото на старата зала за тенис е построен многоцелеви тенис павилион, който включва 12 корта, класни стаи, фитнес зала и специализиран тенис магазин. Също така, тук се помещават център за гости, музей, места за хранене, киносалон, стаи за играчите, съблекални, медицински център, тренировъчни зали и офиси.

През 2011 година, в тенис центърът бе открит нов корт, който разполага с 2500-3000 места, като трибуните са в непосредствена близост до игралното поле и така зрителите имат по-силна връзка с играчите. Стадионите Артър Аш и Луис Армстронг, както и кортът с голямата трибуна (капацитет 6106 места), разполагат с огромни телевизионни екрани и системата Ястребово око, която показва траекторията и мястото на падане на топката. Новият корт, който е под номер 17 по схемата на комплекса е под нивото на земята, като това му носи прозвището „Ямата“.

След извършени ремонти на стойност 550 милиона долара, двата големи корта вече разполагат с подвижни покриви.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмХранене при...ЛайфстайлЗдравни съвети