Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Билярд

Билярд

Билярд - изображение

Билярд е игра, която е от семейството на спортовете с щека. Играе се върху билярдна маса, която има шест джоба, разположени в четирите ъгъла и в средата на двете дълги страни, като по-общо казано целта е топките да бъдат вкарани в джобовете. Популярните версии на този спорт е с осем и с девет топки. Известни играчи са Ърл Стрикланд, Ефрен Рейес, Ралф Суке, Ронато Алкано, Дарил Пийч, Джони Арчър, Франсиско Бустаманте, Мика Имотен и други.

Видове билярд

Осма топка – при него се играе с 15 топки, като изключим бялата топка, която е удрящата ( бияч). На масата са 7 плътно оцветени и 7 с цветна лента и два бели участъка, а също и топка номер 8, която е черна. Последната топка е от решаващо значение за играта. Всеки един от играчите може да играе с единият вид топки, като не трябва да вкарва черната до момента, когато не изчисти всички останали (плътно оцветените или с лентите) от масата. При вкарване на черната топка преди останалите, играчът губи състезанието. Както споменахме бялата топка е наричана бияч и играчът има право да удря с щеката само нея. Тя се насочва към другите и ги кара да се движат от сблъсъка. Бялата топка е малко по-голяма и по-тежка и при случайното и попадане в джоб тя излиза от отделен отвор от останалите. При началния удар, всички топки са разположени под формата на триъгълник и с бялата топка се разбиват.

Девета топка – тук се използват само топките от 1 до 9 и бялата топка (биячът). Това е ротационна игра, като топките трябва да се вкарват по номерата им във възходящ ред, в противен случай се получава фаул. Печели играчът, който вкара деветата топка, според правилата. Това е преобладаващо професионална игра. Трудността и идва при опасността при разбиването да бъде вкарана друга топка, различна от номер 1.

Три топки – при този вариант на играта, трябва да се вкарат всичките топки от единия играч, след което идва ред на другия. Победител е този, който успее да вкара трите топки с по-малко удари. Може да се практикува от двама и повече играчи.

Един джоб – това е стратегическа игра за двама. Всеки играч получава по един от ъгловите джобове на масата. Това е единствения джоб, в който той има право да вкара топките. Първият играч, който вкара повече топки в неговия джоб печели.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл