Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Други спортове Снукър играчи Рони О`Съливан

Рони О`Съливан

Рони О`Съливан - изображение

Роналд Антонио „Рони“ О`Съливан (роден на 5.12.1975 година) е професионален играч на снукър, който е петкратен световен шампион, последно от 2013 година. През същата тази година, както и през 2014-та, той е носител на приза "Шампион на шампионите".

О`Съливан става професионалист през 1992 година, когато е само на 16 години. Известен с бързият си стил на игра, той много бързо получава прякорът „Ракетата“. Само седмица преди да навърши 18 години, той печели шампионата на Великобритания, с което става най-младият играч в историята с победа в професионален турнир. До сега, Рони е спечелил 25 титли, включително петте световни и 4 на Обединеното кралство, като той е номер едно в ранглистите в продължение на 5 сезона – от 2002/03 до 2009/10. Рони О`Съливан е печелил също така 4 Мастърса, 10 титли от Висшата лига и Купа на нациите през 2000 година, където е включен в тима на Англия.

Рони дели третото място по спечелени титли с Джон Хигинс и е четвърти зад Стивън Хендри, Рей Риърдън и Стив Дейвис в списъка на играчи, коита са печелили най-много пъти Световното първенство в съвременната ера. Със спечелените от него 7 милиона паунда от наградни фондове, О`Съливан е на второ място в историята на снукъра, след Хендри. Ракетата е зад Хендри и в списъка с играчите, които са направили най-много сенчъри брейка (над 100 точки в брейк) – със 715. Той е правил 11 максимални брейка, който рекорд дели със... Стивън Хендри. На Световното първенство по снукър през 1997 година, Рони поставя рекорд за най-бърз максимален брейк, с време 5,28 минути. През 2012 година той обяви своето оттегляне от спорта, но през 2013 година отново се върна за Световното първенство и спечели титлата. Той отново планира да остане за известно време извън светлините на прожекторите, като това е един от неговите начини за подготовка преди триумфалните му завръщания.

Стил на игра на Рони О`Съливан

Ракетата играе бързо и атакуващо. Той редовно прави сенчъри брейкове и е солиден тактически играч. Не обича дългите игри, като заявява че това вреди на снукъра и на интереса към него. Обича да води играта и когато набере скорост той почти никога не губи мач. Не така стоят нещата, когато той трябва да наваксва изоставане, тъй като е склонен към деморализиране и много често пропуска по няколко поредни удара. О`Съливан играе основно с дясна ръка, но той може да отиграе топка и с лявата ръка, ако ситуацията го налага. За пръв път Рони използва лявата си ръка през 1996 година, в мач срещу канадеца Ален Робиду, който обаче подава оплакване, че това е проява на неуважение. Тогава англичанинът го контрира, като му казва че той може да използва лявата си ръка по-добре, отколкото Робиду своята дясна. О`Съливан е привикан от дисциплинарната комисия на изслушване, като той заявява, че просто ситуацията е била такава и той действително може да играе на високо ниво с лява ръка, а не е имал за цел да унижи противника си. За да докаже своята теза, Рони изиграва три фрейма срещу Рекс Уилямс (бивш подгласник на световния шампион) използвайки само лявата си ръка, като ги печели и трите. Така предвидените наказание и глоба за нанесена обида срещу съперник отпада.

Място на Рони О`Съливан в света на снукъра

Той е считан от мнозина за най-талантливият играч в историята на спорта, а някой дори го определят за гений. Дори и по-голямата част от колегите му го поставят на първото място, въпреки че неговият темперамент понякога го кара да губи интерес или да започва да се ядосва и да прави последователни грешки, когато е на губещата позиция. Често се появяват спорни моменти в кариерата на Рони, като всички те се дължат именно на неговия характер.

Стивън Хендри заявява след загубата си на Световното първенство през 2008 година от Ракетата: „О`Съливан е най-добрият играч в света, това се вижда от километри.“

Рони е един от най-популярните снукър играчи, той е голям шоумен и полага неимоверни усилия за подобряване на имиджа на този спорт. По време на неговите мачове, той по всякакъв начин се опитва да забавлява публиката и заявява, че бавните игри и скучното държание на състезателите по-скоро държат зрителите настрана от снукъра. Често е сравняван с Алекс Хигинс и Джими Уайт, заради своя талант и голяма популярност.

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл