Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Билярдна маса

Билярдна маса

Билярдна маса - изображение

Билярдната маса е специален тип ограничена от всички страни маса, която се използва за всички подобни на билярд игри. В съвременната епоха, всички такива маси са с равна повърхност и обикновено са изработени от плоча, която е покрита със специална тъкан, а огражденията и са от гумен ръб и борд.

Елементи на билярдната маса

Гумен ръб

Понякога се нарича още възглавничка, каучукова възглавничка и по-рядко броня, като той е разположен във вътрешната страна на борда на масата. Съществуват няколко различни материала и дизайн, но винаги се спазва правилото за еластичност на ръба. Целта е при удар в ръба, билярдните топки да отскачат, а в същото време да не губят своята кинетична енергия. При правилно инсталиране на ръба, неговата височина от плочата, върху която се разиграват топките трябва да бъде 2,70 сантиметра. Профилът на ръба е под ъгъл, който зависи от вида на масата. Обикновено се използва К- и L-образен профил с опреден номер, който показва градусите на ъгъла им.

Плочата на билярдната маса

Тя е съставена от отделни листове, които са пресовани и залепени един към друг с епоксидна смола, като готовата плоча трябва да бъде перфектно равна. Преди поставянето на плочата, тя се покрива със специална тъкан. Разликата между отделните плочи е в тяхната дебелина (за различните билярдни игри) и в бързината на повърхността им. Най-разпространени са плочите изработени в Китай, Бразилия и Италия.

Покриващата тъкан на билярдната маса

Тъканта покриваща игралната повърхност на масата е специална и понякога се нарича филц. Често е в зелен цвят (в цвета на тревата, тъй като билярда в началото се е играл върху такава настилка) и е от вълна или от комбинация на вълна с найлонова смес.

Повечето маси за непрофесионалните игри са с по-дебела тъкан, която е по-бавна и издържа на дълга употреба. Професионалните маси са с по-тънка тъкан, която е по-бърза и осигурява добър фалц на топките. „Скоростта“ на тъканите играе важна роля за отклоняването на топките и на деформацията на траекторията им.

Джобове на билярдната маса

Джобовете са 6 на брой при стандартните маси и в задната си част могат да са покрити с дунапрен и кожа / пластмаса / плат. Съществуват различни джобове, като едните са с торбички под тях (от кожени ремъци, мрежа или плат) и топките остават в тях, а други могат да имат извеждащи телени стелажи, по които топките биват вкарвани във специален съхраняващ контейнер във вътрешността на масата. За бялата разбиваща топка, която е по-голяма има специален стелаж, който я извежда от масата, а не я вкарва в контейнерът. Ако джобовете са от първият вид, бялата топка просто се изважда ръчно от тях. Недостатък на тези джобове е, че ако няколко топки попаднат едновременно в една торбичка, тя се изпълва и така пречи на попадането на всички насочени към джоба топки. Широчината на джобовете зависи от големината на топките и е техния размер х 1,6.

Размери на билярдната маса

Масата за билярд може да бъде с няколко различни дължини – 2,1 метра; 2,4 м.; 2,6 м.; 2,7 м. Във всички случаи правоъгълната маса има съотношение 2:1, дължина към широчина. За състезанията се използват само 2 от размерите на масите, а именно 2,7 х 1,35 метра и 2,4 х 1,2 метра. Игралното поле на по-голямата билярдна маса (между носовете на гумените ръбове) са 254 на 127 сантиметра, докато на по-малката са 234 на 117 сантиметра. Типичният размер на масите в баровете и като цяло на предназначените за любители са 2,1-метровите, чийто вътрешни размери са 193 на 96,5 сантиметра.

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл