Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Нестандартен спорт Бира понг

Бира понг

Бира понг - изображение

Бира понг, известен някъде и като Бейрут, е хибриден спорт, който има своето начало от колежанските купони в САЩ. При него, играчите хвърлят пинг понг през маса, като целта е топчето да бъде вкарано в халба с бира в другия край на масата. Обикновено отборите се състоят от по двама състезатели, като всеки разполага с по 6 или 10 халби, които са разположени във формата на триъгълник в края на масата (подобно на топките за билярд). Играчите се редуват да хвърлят пинг понга към чашите на противника, а ако той попадне в чаша, тогава тя трябва да бъде изпита от участника на другия отбор и се отстранява от масата. Първият отбор, който премахне всички чаши на противника е победител.

Произход на играта и създаване на името ?

Играта еволюира до днешното си положение, като в началото тя се играе като тенис на маса, с хилки и мрежа в средата на масата, а чашите с бира са били повече. Счита се, че началото е дадено в братствата на колежа Дартмауф през петдесетте години на миналия век, като става част от социалната култура на кампуса. В крайна сметка хилките отпадат някъде около 80-те години и се налагат имената Бейрут и бира понг.

Студентският вестник на университета Бъкнел е описал играта „хвърляне на пинг понг“, която е практикувана от братство Делта Ипсилон през 70-те години. След като се запознават с нея, студентите от университета Лихай я променят леко и така се стига до днешния вариант на бира понг.

Произходът на името Бейрут е доста спорен. Предполага се, че то е въведено в Бъкнел или Лихай около времето на ливанската гражданска война. Бейрут, столицата на Ливан, е сцена на ожесточени битки по време на тази война, а такива до голяма степен са и тези на масата за бира понг, според любителите на този необичаен спорт.

Информация за играта

Отбори

Бира понг обикновено се играе от два отбора, с по 2-4 играча всеки. Всеки отбор стои от своя край на масата, зад своите халби с бира.

Игрално поле

Въпреки, че играта се практикува на всяка маса за тенис или на разтегаеми трапезни маси, в последно време започнаха да се използват и професионални маси. Много често масите са брандирани с емблемите на отбора домакин, символите на даденият университет или на братството в кампуса. Масата не трябва да има никакви неравности, тъй като те могат да повлияят на траекторията на топчето.

Оборудване за бира понг

Най-често се използват халби от 530 мл за еднократна употреба, като е добре те да бъдат с релефни линии, които могат да бъдат използвани за измерване на количеството на бирата. Чашите се подреждат във двата края на масата под формата на равностранен триъгълник, като задължително единият ъгъл е фокусиран срещу аналогичния ъгъл на противника. Всеки отбор има и чаша с вода, която се поставя встрани и служи за измиване на топчето. В състезанията от Световните серии се използва стандартна маса за тенис, която е с размери 2,74 х 1,52 х 0,76 метра.

Използва се обикновено топче пинг понг, което е с размери 38 или 40 милиметра.

Бирата

Обикновено, в състезанията тя е безалкохолна или светла с 1,5-5% алкохолно съдържание. Залага се на по-евтината и слаба бира, тъй като количествата, които се изпиват по време на състезанията са доста солидни. В много от колежите е забранен алкохолът, като най-вече тогава се използва безалкохолната бира. По санитарни причини, чашите могат да бъдат пълни с вода, а състезателите да пият просто ги отстраняват, а бирата пият от друга чаша или бутилка.

Правила

Традиционно, играта бира понг се играе с безброй вариации и правила. През последните години, организации като Световните серии по бира понг налага „официални“ правила. Въпреки това обаче, в рамките на отделните колежански кампуси и университети могат да използват различен брой чаши, възможности за рикошети, ново пренареждане на чашите и други. Все пак, правилата трябва да бъдат обявени преди всеки мач или турнир, за да бъдат ясни за всички играчи.

Редът на хвърляне на топчето може да варира – първо хвърлят всички играчи на единият отбор, след което на другия или играчите на двата отбора се редуват. Чашата, която е улучена от пинг понга трябва да бъде изпивана веднага и отстранена от масата. Някои правила позволяват разместване на чашите, когато на масата останат по-малко от първоначалния брой, за да се затрудни противника в максимална степен. В друг случай, те трябва да се прегрупират във формации с форма на триъгълник, ромб или друга фигура.

В много от правилата се позволява пинг понга да бъде издухан с уста, ако започне да се върти около ръба на чашата. Понякога има и правило, което гласи, че при последователно хвърляне на единия отбор, ако всички опити са успешни, то това дава право на ново хвърляне от всички играчи.

Преди изстрел, отборите имат възможност да потопят понг понга в чашата с вода, за да го измият. Така се премахват бактериите от него и се намалява опасността от прехвърляне на опасни вируси като ешерихия коли.

Съществуват три начина за стрелба в бира понг: с парабола, директно хвърляне към чашите и рикошет в масата (отскачане). Най-честата техника на хвърляне е първата.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпорт