Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Нестандартен спорт Състезание за най-грозна физиономия

Състезание за най-грозна физиономия

Състезание за най-грозна физиономия - изображение

Състезанията за най-грозна физиономия са традиционни за Англия, като участниците се стремят да направят възможно най-голямо изкривяване на лицето си. Типичните действия са качване на долната челюст над долната и обратно, изкривяване на долната челюст напред, наляво или надясно и други, с които участниците се стремят да впечатлят журито, а също така и публиката, за която състезанието е изключително забавно.

Най-известният и стар конкурс от всички е провежданият от стотици години по време на панаира Егремонт Краб в Западна Кумбрия. Неговото начало е още от 1267 година и като цяло, това е едно от най-старите състезания в света на спорта изобщо. Първоначалният замисъл на състезанието за най-грозна физиономия е чрез него да се отпразнува прибирането на реколтата от кисели и леко горчиви ябълки в английските села, като самите мимики са имитирали човек, който опитва от ябълките. Първоначално това е било съвсем малко състезание, но днес вече е един доста популярен шампионат, събиращ стотици участници.

Състезателите се наричат гърнъри, от английският термин за направата на изкривена мимика на лицето (gurn). По време на надпреварата те слагат по традиция конски хомот на вратовете си. Най-добрите гърнъри са тези, които нямат зъби, тъй като това осигурява по-голяма свобода на движение на челюстта нагоре. В някои случаи, поради напреднала възраст или по други причини, беззъбите състезатели са в състояние да покрият с долната си челюст дори носа си.

Питър Джакман е най-известният гърнър във Великобритания, като той печели Световното първенство четири пъти, първият от които е през 1998 година. Неговият патент е физиономията наречена „Бела Лугоши“. Чест гост е на много шоу програми, като умишлено е извадил зъбите си, за да може по-лесно да манипулира чертите на лицето си.

Все пак обаче, по-успешен от Джакман е Томи Матинсън, който е единственият мъж печелил цели 15 световни титли в периода от 1986 до 2010 година.

Дори и доста привлекателни на външен вид хора могат да изглеждат ужасяващо по време на състезанието за най-грозна физиономия. Някои от гърнърите се променят до толкова, че дори и близките им не биха могли да ги разпознаят. Много от вас биха се опитали да ме оборят с тезата, че това не би могло да се определи като спорт и може би биха били прави, но само се замислете колко мускули се включват в надпреварата, за да се постигне най-грозното лице! И все пак е изключително странно творение на човешката мисъл, в това няма никакъв спор.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижиСпорт и туризъмНормативни актовеЗдравни съветиПсихологияАлт. медицинаПатологияКлинични пътекиПроизводителиОрганизацииСпециалистиИзследванияЛечения