Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Нестандартен спорт Търкаляне на сирене от хълма Купър

Търкаляне на сирене от хълма Купър

Търкаляне на сирене от хълма Купър - изображение

Търкаляне на сирене от хълма Купър е ежегодно екстремно състезание, което се провежда през месец май в близост до Глоучестър, Англия. Това е част от традиционният фестивал на хората, които живеят в близкото село Брокуърд, но популярността на спорта вече е огромна и много хора пътуват специално за състезанието до Англия. Състезанието носи името на хълма, на който се провежда и вестник The Guardian го нарича „Най-известното събитие в света“.

Проявата е имала организационен комитет до 2010 година, но от тогава събитието се организира спонтанно, без каквото и да е управление.

Формат на търкалянето на сирене от хълма Купър

От върха на хълма се спуска кръгла пита от сиренето Дабъл Глоучестър, като състезателите тръгват да тичат след него (което след първите метри се превръща в търкаляне). Първият, който пресече финалната линия печели... сиренето. На теория, идеята е да се достигне търкалящата се надолу по хълма пита, но реално се получава надбягване между хората за достигане на финалната линия, тъй като въпреки преднината от само секунда, сиренето на практика не може да бъде хванато, тъй като достига скорост от около 112 километра и при теглото си от 4 килограма, то спокойно може да събори и сериозна да нарани човек. След 2013 година, вместо сирене се използва негов макет от пяна, от съображение за безопасност.

В кръчмите, които са близо до хълма, преди състезанието ентусиастите събират смелост и обсъждат тактиката, а след състезанието се възстановяват от травмите си.

История на търкалянето на сирене от хълма Купър

Първоначално, това състезание се е състояло в понеделника преди Петдесетница, но по-късно се премества на пролетният празник на банкерите. Съществуват две предположения за възникването на спорта.

  • Първото е, че това е еволюирала надпревара за получаване на по-голяма площ за пасища за победителя, от общата такава площ за селището.

  • Второто предположение е свързано с езическите обичаи да се търкалят предмети надолу по хълмовете, като например бали сено, за да се насърчи плодородието през годината.

От ХV век насам, сиренето се превръща в единственият предмет, който хората е трябвало да хванат.

С всяка изминала година, събитието става все по-известно от цял свят започват да идват зрители и състезатели. През 1993 година, цели 50 души са били ранени по време на надпреварата, като четирима от тях доста сериозно.

Тези рискове на състезанието водят до появата на много негови противници, но любителите казват, че без значение дали е официално разрешено или не, търкалянето на сирене от хълма Купър ще се провежда. Дори се стига до опит за отмяна на събитието през 2010 година и на мястото не са изпратени линейки. Това обаче не пречи на цели 500 души да се съберат и да си направят състезанието без каквато и да е организация – точно както е било преди стотици години. От този момент, ентусиастите не чакат специална организация, а просто отиват на хълма на традиционната дата.

Сиренето

За състезанието се използва пита твърдо сирене от вида Дабъл Глоучестър с кръгла форма и маса между 3 и 4 килограма. То е защитено с обвивка от дърво, за да не се разпадне при въртенето и е украсено с ленти. Преди години са се използвали три пити сирене, като победителя е взимал едната от тях, а останалите са се продавали на търг, за да се даде и парична награда от спечелените средства. От 1988 година насам, производител и доставчик на сиренето е Даяна Смарт и нейния син Род. Дори през 2013 година, полицейският инспектор на Глоучестършир я предупреждава, че може да я подведе под съдебна отговорност, ако има някакви инциденти по време на състезанието, тъй като тя осигурява средството за провеждането му. Даяна обаче получава подкрепата на всички, които обичат спорта и продължава да поддържа традицията.

По време на Втората Световна Война и в годините след нея, вместо сирене се е използвала дървена реплика, тъй като като цяло храната е била оскъдна, заради военното положение в страната.

Травмите в търкалянето на сирене от хълма Купър

Поради стръмната и неравна повърхност на склона, обикновено са налице множество травми. Някой от тях включват изкълчени стави, счупени кости на ръце, крака, а понякога и ребра, сътресения на мозъка, охлузвания, а понякога и всички те взети заедно. Наличието на линейка е задължително, но не рядко медиците отказват да участват в събитието, когато то се провежда без специална организация. Тогава обаче се намесват доброволците, които помагат на пострадалите и ако се налага ги извозват със собствените си автомобили до най-близките болници. И въпреки целият този риск, броят на участниците с всяка изминала година се увеличава.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлСоциални грижиНовиниЛюбопитноСпорт и туризъмНормативни актовеХрани и ястияРецептиЗдравни съветиДиетиПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииИсторияИзследванияСпециалистиБотаникаКлинични пътекиИнтервютаАнкетиЛеченияЗаведения