Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Нестандартен спорт Носене на съпруги

Носене на съпруги

Носене на съпруги - изображение

Носене на съпруги е традиционен спорт, при който мъжете трябва да пренесат своите съпруги за най-кратко време по определено трасе. За пръв път това състезание е проведено в Сонкайарви, малко градче във Финландия.

При носенето на съпруги могат да бъдат използвани няколко стила – раница, пожарникар (на рамо) и естонски стил (жената виси надолу с главата, като увива краката си около раменете на съпруга си, държейки се с ръце за кръста му). От 1992 година насам, в града където е възникнал спорта се провежда Световно първенство, като наградата за победителите е теглото на съпругата в бира.

История на носенето на съпруги

Има много различни предположения относно това, как се е зародил спорта. Някой от тях са свързани с един човек – Херко Росво-Ронкайнен. Той е бил крадец, живял около началото на 19-ти век, като заедно с неговата банда са нападали близките села. От данните, които са останали от онези времена, съществуват 3 версии за възникването на спорта:

 • Бандата на Херко е крадяла храна и жени от селата, след което са ги носили на гръб докато са бягали.

 • Втората версия е, че някакъв човек е предизвиквал своите съперници да покажат силата си, като първоначално са носили чували, а по-късно са започнали да носят съпругите си, по-скоро за престиж.

 • Последната версия гласи, че Херко Росво-Ронкайнен е тренирал по този начин своите разбойници, за да бъдат по-силни и по-издръжливи, което да им позволи да носят по-големи количества открадната „плячка“.

Въпреки, че този спорт е смятан от някои за обикновена шега, участниците в него го приемат много сериозно, точно както и при останалите видове спортове. Освен във Финландия, носенето на съпруги е много популярно в САЩ, Австралия, Хонгконг, Естония и в много други страни, като дори има свое място в Книгата на рекордите Гинес.

На 2 юли 2016 във Финландия се проведе 21-вото поредно годишно състезание по носене на съпруги:

Правила

 Оригиналното трасе, по което се провежда състезанието е неравно, скалисто, с огради и поток, но то е било променено, за да отговаря на съвременните условия. Сега, вместо скали има пясък, оградата все още се използва, а вместо поток се използва някакъв вид изкоп с вода или басейн. Ето и правилата, които са установени от Международния комитет:

 • Дължината на официалното трасе е 253,5 метра

 • Трасето има сухоземни и водно препятствие, с дълбочина около метър.

 • Възрастта на съпругата трябва да бъде над 17 години

 • Минималното тегло на жените е 49 килограма. Ако те са под тези килограми, тогава трябва да сложат на гърбовете си раници с допълнителна тежест, така че да станат поне 49 килограма.

 • Единственото оборудване, което се позволява е колан предпазваш кръста, а съпругите трябва да са с каски.

 • На стартовата линия застават само по 2 отбора и всяко надбягване е само за себе си

 • Състезателите сами трябва да се грижат за собствената си безопасност, а ако имат желание могат да си направят и застраховка

 • Състезателите трябва много внимателно да слушат инструкциите на организаторите

 • На Световните първенства няма категории, като победители са съпрузите, преодолели трасето за най-кратко време.

 • Съществуват допълнителни специални награди за най-забавна двойка, най-силен съпруг и най-добър костюм.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмНормативни актове