Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Болест на Осгут-Шлатер при спортисти

Болест на Осгут-Шлатер при спортисти

Болест на Осгут-Шлатер при спортисти - изображение

Една от честите причини за болка в областта на коляното при млади спортисти е болестта на Осгут-Шлатер (morbus Osgood-Schlatter), позната в медицината още като апофизит на голямопищялната кост (Apophysitis tuberositatis tibiae). Това заболяване е описано за първи път от хирурзите Робърт Осгут и Карл Шлатер през 1903 г. и се наблюдава най-често при активно спортуващи момчета между 8 -16 годишна възраст. По статистически данни, болестта на Осгут-Шлатер засяга 20% от спортуващите и 5% неспортуващите младежи, като в една трета от случаите се засягат и двете колене. От болестта на Осгут-Шлатер страдат най-често футболисти, волейболисти, баскетболисти и гимнастици.

Какво представлява болестта на Осгут-Шлатер и какви са причините за нея?

Болестта на Осгут-Шлатер е свързана с възпалителен процес в залавното място на пателарното сухожилие за туберозата на голямопищялната кост, точно под колянното капаче. Засяга предимно младите спортисти, поради факта, че при тях костите не са напълно осифицирали. Все още не напълно изяснена причината за появата на това заболяване, но се смята, че механичното натоварване и микротравмите в следствие от тегленето на пателарното сухожилие имат водеща роля. В началото се е  смятало, че в основата на заболяването стоят генетичните фактори и боледуват само момчета, но вече е доказано, че се среща и при спортуващите момичета. Болестта на Осгут-Шлатер се развива постепенно във времето и понякога може да се провокира от травматични причини като падания, седеж на колене и удари под колянното капаче. Засягат се най-често млади спортисти в спортовете свързани с чести скачане, бягане или клякания, при които се натоварва значително пателарното сухожилие.

Какви са симптомите на болестта на Осгут-Шлатер?

Болестта започва внезапно с болка в областта под колянното капаче, усилваща се при скачане, бягане, клякане, каране на колело и движения ангажиращи четириглавия бедрен мускул. В последствие в зоната на tuberositas tibiae се появява болезнена подутина. Клиничните прояви на заболяването могат да продължат с месеци, понякога година, като при физическото натоварване обикновено се обострят.

Диагностика при болестта на Осгут-Шлатер

В много от случаите само клиничен преглед е достатъчен, за да се постави диагноза. На рентгенографията при по-напредналите случаи се наблюдава неправилен контур на tuberositas tibiae и фрагментиране на костта.

Лечение на болестта на Осгут-Шлатер 

Болестта на Осгут-Шлатер е заболяване, което изисква обикновено между месец и година за пълно възстановяване. Лечението почти винаги е консервативно и включва физиотерапевтични процедури и противовъзпалителни лекарства. Хирургично лечение се налага само в случаи на изваждане на несраснали с костта фрагменти и то след завършване на растежа на костите.

Консервативното лечение включва

В голяма част от случаите младите спортисти се повлияват добре от консервативното лечение и продължават да играят само с леки болки до завършване на растежа си.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияСпециалистиЗаболявания (МКБ)Здравни съветиЛюбопитноНовиниСнимкиКлинични пътекиПсихологияЛайфстайлИсторияОрганизацииИнтервютаНормативни актовеБотаникаЛеченияАнкетиЗаведения