Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Увреда на медиалния колатерален лигамент на коляното при спортисти

Увреда на медиалния колатерален лигамент на коляното при спортисти

Увреда на медиалния колатерален лигамент на коляното при спортисти - изображение

Много често спортистите в контактните спортове страдат от травма на коляното свързана с увреда на медиалния колатерален лигамент на коляното. Този лигамент, познат още като вътрешна странична връзка на коляното (лат. Ligamentum collaterale mediale), се намира от вътрешната страна на коляното и свързва бедрената кост и големия пищял. Най-често медиалният колатерален лигамент се уврежда в спортове като хокей, футбол, бойни изкуства, борба, ръгби, ски и др.

Какво представлява увредата на медиалния колатерален лигамент и какви са причините за нея?

Медиалният колатерален лигамент стабилизира колянната става във вътрешната и част и не позволява движенията на колянната става в странична посока. Най-често този лигамент се засяга при директен удар по външната странична и предна част на коляното или падане с усукване и отвеждане навън на подбедрицата. При такива механични въздействия медиалният колатерален лигамент може да се разкъса частично или напълно, като при някои по-тежки травми могат да се увредят и кръстните връзки и менисците в коляното. Най-често при травма на медиалния колатерален лигамент се уврежда и предната кръстна връзка поради това, че тя става уязвима от страна на някои механични сили.

Степени на увреда на медиалния колатерален лигамент

1-ва степен - Увредени са малка част от влакната на лигамента, без да се нарушава стабилността на колянната става

2-ра степен - Разкъсани са значителна част от влакната на лигамента и е налице лека до умерена степен на нестабилност в колянната става. Тази нестабилност се проявява при стоене или ходене.

3-та степан - Има пълно разкъсване на влакната на лигамента и е налице значителна нестабилност в колянната става. Разкъсването на лигамента най-често става на залавните му места, в областта на тибията (големия пищял) или фемура (бедрената кост).

Симптоми при увреда на медиалния колатерален лигамент

Симптомите на увредата на медиалния колатерален лигамент варират според тежестта на травмата, като при по-леките е налице само навяхване с локална болка, а при по-тежките може да има оток, кръвоизлив и нестабилност в ставата.

Симптоми при 1-ва степен на увреда - Обикновено има болезненост по вътрешната част на коляното, рядко оток, а при натоварване на колянната става се усеща болка.

Симптоми при 2-ра степен на увреда - Болката е по-значителна, може да се наблюдава оток и кръвоизлив. Има нестабилност в колянната става

Симптоми при 3-та степен на увреда - Болката може да е силна или както при степен 2, но е налице значителна нестабилност в ставата.

Диагностика и оценка при увреда на медиалния колатерален лигамент

Увредата на медиалната колатерална връзка се установява чрез клиничен преглед и образна диагностика. Лекарят събира подробна информация за това как се получила травмата - дали е имало удар, рязко спиране, усукване, падане и др. При прегледа на колянната става се използват специални стрес тестове, които установяват наличието на нестабилност на колянната става в зависимост от увредените лигаменти и степента на увредата. Рентгеновата диагностика не показва увредата на медиалната колатерална връзка, но може да установи наличието на съпътстващи фрактури. Увредата на медиалния лигамент на коляното в много случаи е трудна за диагностициране травма, поради което лекарят може да поиска изследване с ЯМР(Ядрено Магнитен Резонанс) или артроскопско изследване. Важно е при диагностицирането да се изключат заболявания като тендинити, фрактури, увреда на менискус, илиотибилиален синдром (ITBS) и др.

Лечение при увреда на медиалния колатерален лигамент

Лечението е пряко свързано със степента на увредата и дали има съпътстващи травми или усложнения. В по-голямата част от случаите увредите от 1ва и 2-ра степен лечението е консервативно и първоначално е свързано с мерките за първа помощ при спортни травми. След отшумяване на острите симптоми се включва рехабилитационна програма, която цели максимално бързото възстановяване и връщане на спортиста към игра. Когато се касае за 3-та степен увреждане и има пълно разкъсване на медиалния колатерален лигамент, което е свързано със значителна нестабилност, в спортната медицина най-често се препоръчва хирургично лечение.

Консервативното лечение може да включва:

Почивка - Нужно е при такъв тип травми крайникът да се пази и да не се натоварва, с цел избягване на допълнително травматизиране.

Криотерапия - Има за цел да намали отока и болката непосредствено след травмата. Най-често се използва плик с лед, увит в кърпа за 10-15мин. няколко пъти дневно.

Еластичен тейпинг - Еластичната превръзка има за цел да намали отока и да предпази ставата от допълнително травматизиране.

Ортези - Използват се предимно при 2-ра и 3-та степен на уреда с цел стабилизация на колянната става, подпомагане на биомеханиката и ускоряване на възстановителния процес.

Нестероидни противовъзпалителни средства - При силна болка, лекарят може да предпише обезболяващи средства, но техния прием трябва да се прецени според общото състояние и тежестта на травмата

Аспириране на ставния излив - В случаите, когато има значителен вътреставен излив може да се наложи той да се източи посредством игла, с цел възстановяване на движенията в колянната става.

Оперативно лечение

При хирургичното лечение се прави реконструктивна терапия за сухожилието, чрез която се прикрепя откъснатия му край. Най-удачно при спортни травми е да се направи артроскопска операция, поради по-ниската си травматичност и по-късия възстановителен период.

Рехабилитация

Независимо дали лечението е било консервативно или оперативно се преминава към индивидуална рехабилитационна програма. Тази програма цели максимално бързото възстановяване на стабилността и функционалната става. Най-общо увредите от 1ва и 2-ра степен се нуждаят от 2 до 4 седмици за възстановяване, но понякога при по-тежки травми възстановяването може да продължи до 12 месеца.

Рехабилитационната програма може да включва:

Кинезитерапия - Може да включва различни упражнения за поддържане на обема на движение, силата и баланса на мускулатурата. Упражненията в кинезитерапевтичната програма се съобразяват с тежестта на увредата, като натоварването се увеличава постепенно.

Масаж - масажните техники имат за цел да подобрят кръво и лимфотока, да балансират тонуса на мускулатурата и да ускорят оздравителния процес.

Физиотерапия - Могат да се използват различни физиотерапевтични процедури с цел обезболяване, избягване на усложнения и стимулиране на оздравителния процес като ултразвук, интерферентен ток, лазертерапия, топлолечение и др.

 

Още по темата:

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияСпециалистиЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноНовиниСнимкиКлинични пътекиПсихологияОрганизацииИсторияЛайфстайлИнтервютаБотаникаНормативни актовеЛеченияАнкетиЗаведения