Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Бурсит в областта на коляното при спортисти

Бурсит в областта на коляното при спортисти

Бурсит в областта на коляното при спортисти - изображение

Много често системните спортни натоварвания или травми на долните крайници могат да доведат до образуването на бурсит в областта на коляното при спортистите. Това възпаление на синовиалните торбички се получава най-често вследствие на многократно повтарящи се движения, охлузвания или травми и засяга четирите основни бурси на коляното.

Кои са най-честите бурсити в областта на коляното и какви са причините за тях?

Възпаление на препателарната бурса (bursa prepatelaris) - Нарича се още "коляно на домакинята" поради това, че бурсата се възпалява често при стоене на колене. Самата бурса се намира непосредствено върху коляното капаче и е най-често възпаляващата се бурса на коляното. Причините за възпалението са хронично дразнене, охлузвания в областта на колянното капаче или чести травми. Наблюдава се най-често в контактните спортове, баскетбола, волейбола, футбола, борбата и др.

Възпаление на супрапетеларната бурса (bursa suprapatellaris) - Тя се намира се в областта под колянното капаче, повърхностно и в дълбочина на пателарното сухожилие. Много често възпалението и има връзка със синдрома "коляно на скачач" и се наблюдава при лекоатлети, футболисти, баскетболисти, тенисисти и др. Причините за възпалението на супрапателарната бурса са свързани с чести охлузвания, травми или възпаление на съседни структури като пателарното сухожилие.

Възпаление на бурсата на "пачия крак" (bursa pes anserine) - Названието на тази бурса на "пачия крак" идва от формата, която образуват трите мускула залавящи се за вътрешната част на подбедрицата (m.sartorius, m. gracilis, m. semitendinosus). Този бурсит може да се срещне и под името "крак на кавалериста" поради това, че в миналото се е причинявал от триенето на краката в стремената на седлото. Бурсата се намира във вътрешната част на коляното и се възпалява най-често при бегачи и спортове включващи движения на страни като футбол, баскетбол, спортове с ракета и др.

Възпаление на инфрапателарната бурса (bursa infrapatellaris) - Бурсата се намира над коляното капаче в областта на сухожилието на четириглавия бедрен мускул. Възпалението и е свързано най-често с многократно повтарящи се движения с долните крайници и се среща при бегачи и танцьори или спортове натоварващи значително долните крайници.

Какви са симптомите при бурсит в областта на коляното?

Симптомите включват най-често болка, зачервяване и значителен оток на мястото на съответната колянна бурса. Мястото на възпалението е чувствително и болезнено при опипване.

Специфични симптоми

Препателарен бурсит - болката е локализирана в областта на колянното капаче и се влошава при движение. Налице е значителен оток, понякога достигащ до размерите на топка за тенис, ограничаващ движенията в колянна става. Може да има затопляне и зачервяване на кожата.

Супрапателарен бурсит - болката е локализирана в областта под колянното капаче и се влошава при движения включващи сгъване и разгъване на коляното. Много често симптомите съвпадат с тези на възпаление на пателарното сухожилие.

Бурсит на "пачия крак" - болката е слаба до умерена и е локализирана във вътрешната страна на коляното. Болката и дискомфорта се усилват при изкачване и слизане по стълби или изправяне от седнало положение.

Инфрапателарен бурсит - болката е локализирана над колянното капаче и се провокира от свиването на четириглавия бедрен мускул.

Диагностика и оценка при бурсит в областта на коляното

Диагностицирането на бурсит в областта на коляното най-често включва - оглед, палпация и сваляне на подробна анамнеза. Чрез подробен разпит за спортната активност и претъпените травми лекарят цели да се насочи към точната причина за симптомите. Много често симптомите на бурсит съвпадат с тези на други заболявания като:

Важно е лекарят да може точно да локализира източника на проблема, за да се назначи адекватно лечение. Рентгенографията няма диагностична стойност за мекотъканите увреди и се използва с цел изключване на други травми като фрактури. По-рядко и при трудности в диагностиката се използват методи като ЯМР и ултразвуково изследване.

Лечение на бурсит в областта на коляното

Лечението на бурсит в областта на коляното е както при бурсит във всяка друга част на тялото. Когато бурситът е остър и е вследствие от нараняване или травма в областта на коляно, се процедира както при първата помощ при спортни травми. Когато е хроничен се използват най-вече средствата на физиотерапията и рехабилитацията.

Основни акценти при лечението на остър бурсит в областта на коляното

 • Почивка на крайника и избягване на травмиращи бурсата активности и позиции (като коленичене)
 • Криотерапия с пакет натрошен лед увит в кърпа за 10-15 мин., 3-4 пъти дневно
 • Използване на медикаменти от групата на НСПВС с цел намаляване на болката и възпалението
 • Използване на спортен тейп с цел намаляване на отока и болката
 • Използване на кортикостероидни средства (при невъзможност за овладяване на възпалението)

Основни акценти при лечението на подостър и хроничен бурсит

 • Физиотерапевтични процедури като криотерапия, топлолечение, ултразвук, лазертерапия, ултрависокочестони токове (УВЧ), интерферентен ток (ИФТ), с цел намаляване на възпалението, отока и болката.
 • Кинезитерапия с цел поддържане на мускулния баланс, сила и обем на движение, включваща упражнения за слабите мускули и ПИР за скъсените мускули.
 • Извън упражненията крайникът може да се предпази от допълнително травматизиране чрез използването на специални ортези за коляно.
 • Може да се наложи пункция за извеждане на ексудата натрупан в бурсата, с цел подобряване на подвижността на ставата.

Профилактика на бурсит в областта на коляното

При предпазването от бурсит в областта на коляното важат всички принципи за профилактика на спортните травми.

 • Използване на предпазни средства като наколенки и тейпинг в спортовете с риск за охлузвания или травми на коленете.
 • Постепенност в натоварванията и тренировките
 • Поддържане на оптимално тегло
 • Избягване на претренираност
 • Правилна спортна техника
 • Добро загряване преди тренировка

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияСпециалистиХранене при...ИсторияЛайфстайлЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноСнимкиНовиниКлинични пътекиПсихологияОрганизацииИнтервютаНормативни актовеБотаникаАнкетиЛеченияЗаведения