Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Разтежение на мускул стерноклейдомастоидеус при спортисти

Разтежение на мускул стерноклейдомастоидеус при спортисти

Разтежение на мускул стерноклейдомастоидеус при спортисти - изображение

Една от честите травми в областта на врата при спортисти е разтежението на мускул стерноклейдомастойдеус (лат. m. sternocleidomastoideus). Този мускул познат още като гръдноключичносисовиден, минава по диагонал в предната странична част на врата, започвайки от гръдната кост и ключицата и завършвайки зад ухото. Функцията на този мускул е свързана със завъртане с главата нагоре и встрани, а когато работи симетрично двустранно, с навеждането на главата надолу.  Освен за тези движения стреноклейдомастоидеусът е част от спомагателните мускули в акта на дишането, поради което травмирането му води до множество негативни ефекти.

Какво представлява разтежението на стерноклейдомастоидеуса?

Разтежението на стерноклейдомастоидеуса спада към мекотъканните травми и е свързано с разкъсване на мускулни или сухожилни влакна, в различни части на мускула. В зависимост от тежестта на травмата могат да бъдат разкъсани различен брой влакна - от незначителен брой, до частично или пълно разкъсване. В повечето случаи се касае за разкъсване на малък брой влакна на мускула в следствие на прекомерно и рязко движение. Такива травми се получават най-често при падане върху глава, извиване на врата или камшичен удар моторните спортове, като в някои от случаите може да е съчетана с тежки травми на гръбначния стълб.

Симптоми при разтежение на стерноклейдомастоидеуса

Първоначално разтежението на стерноклейдомастоидеуса е свързано с остра болка в мястото на увредата, усилваща се при движение на главата. Поради болката се получава рефлекторен спазъм и оток, който свива мускулите и ограничава движенията на главата. Обикновено спортистите с такава травма имат видимо изкривяване на врата. В по-тежките случаи може да има и видим кръвоизлив в областта на врата.

Характерно за разтежението на стерноклейдомастоидеуса е, че в някои от случаите могат да се получат и допълнителни неспецифични рефлекторни симптоми. Те са свързани с главоболие, шум в ушите, проблеми със зрението и др. Освен това спазъмът на шийните мускули може да е причина за нарушение в съня, хронична умора, проблеми в концентрацията и паметта. Това е важно при диагностициране на проблема, защото тези симптоми могат да наподобяват такива при неврологични увреди.

Лечение на разтежение на мускул стерноклейдомастоидеус

Важно е, преди да бъде транспортиран спортиста, областта на шията да бъде имобилизирана с шина за врата. Това е належащо, защото навяхването на врата може да е съчетано и с травма на гръбначния стълб в шийната област, което е потенциално животозастрашаващо състояние. След като спортистът бъде прегледан от специалист се назначава съответното лечение.

Ако травмата е лека. се поставя веднага лед в областта на травмата, с цел намаляване на отока и болката. С тази цел се предписват и нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи средства. На врата се поставя шина, която да ограничи движенията предизвикващи болка. В първите 24-48-72 часа средствата са насочени към намаляването на болката, отока и възпалението.

След като болката започне да отшумява се продължава със със средства ускоряващи възстановяването и възвръщане на двигателната функция.

Те могат да включват:

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияФизиологияЛюбопитноОрганизацииИсторияХранене при...НовиниАлт. медицинаКлинични пътекиИнтервютаИзследванияПсихологияЗаболявания (МКБ)Нормативни актовеБотаникаСпециалистиАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмСнимкиСоциални грижиОбразованиеТестовеДиетиПроизводителиРецепти