Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Бурсит в спорта

Бурсит в спорта

Бурсит в спорта - изображение

Възпалението на някоя от синовиалните торбички в тялото наречени бурси се означава в медицината като бурсит (Bursitis). Тези торбички са изпълнени със синовиална течност и се срещат най-често в областта на ставите. Тяхната функция е да намалят триенето и омекотят контакта при движение между различните структури като кости, мускули и сухожилия. В човешкото тяло има около 160 бурси като най-големите се намират в областта на големите стави - раменна, лакътна, колянна и тазобедрена.

Какво представлява бурситът и какво го причинява?

Бурситът е възпалителен процес обхващащ някоя от бурсите, а причината за появата му най-често са хронични или остри спортни травми. В спорта най-често бурситът е вследствие на хронично пренапрежение, микротравми или постоянно механично дразнене в областта на съответната бурса. В много от случаите възпалението на определени бурси е специфично за спортната дейност. Например при спортовете, в които има повтарящи се движения с ръце като тенис, волейбол, хандбал, плуване, най-често се засягат бурсите на лакътя и рамото. При бегачите, футболистите и в спортове със скачания и падания се засягат по-често бурсите на долните крайници. Много често бурситът е част от комплексни възпалителни заболявания на меките тъкани като периартритът на раменна става. Острата спортна травма е по-рядко срещаната причина и е свързана със силен удар, падане или контузия в областта на бурсата. В началните етапи на острия травматичен бурсит е характерно натрупването на течност (серозен ексудат) в кухината на бурсата (остър серозен бурсит), който при проникването на патогенни микроорганизми може да премине в гноен (остър гноен бурсит). В някои случаи бурсит се развива и вследствие от заболявания като подагра, ревматоиден артрит и лупус ериматозус.

Причини за развитие на бурсит

 • Травматични - при повтарящи се движения, системни травми, удари, падания, механично дразнене в областта на бурсата
 • Инфекциозни - при попадане на микроорганизми в бурсата и инфекциозни заболявания
 • Вследствие на заболявания - подагра или системни заболявания като ревматоиден артрит и лупус ериматозус

Кои са най-често засегнатите бурси?

В областта на рамото

бурсит на рамото Субракромиалната бурса спомага за гладкото отвеждане на ръката в страни и нагоре и предпазва мускулите и сухожилията на рамото от триенето в твърдия свод на акромиалния израстък на лопатката. Най-често се възпалява при спортове свързани с многократно отвеждане на ръката нагоре - плуване, волейбол, тенис, хандбал и др.

В областта на лакътя

бурсит на лакътя Лакътната бурса се намира в областта на олекранона повърхностно под кожата. Най-често се възпалява при падания и удари характерни за бойните изкуства - кикбокс, борба, джудо, самбо.

В областта на коляното

бурсит на коляното Препателарна бурса, бурса на pes anserinus (пачи крак), супрапетеларна бурса и инфрапателарна бурса се намират в областта на колянната става. Възпаляват се най-често в спортове свързани с травми на колена и бягане като футбол. 

В областта на тазобедрената става

бурсит в областта на тазобедрената става

Трохантерната бурса се намира отстрани на бедрото и възпалението ù се свързва най-често със спортове свързани с бягане.

В областта на седалището

бурсит на седалището Ишиалната бурса се намира между седалищната кост и мускулатурата над нея. Възпалява се при продължителен седеж в спортове като колоездене. 

В областта на глезена

бурсит на аилесово сухожилие Ретрокалканеалната бурса се намира се между петната кост и ахилесовото сухожилие. Възпалява се в спортове изискващи продължителни подскоци и при носене на неподходящи спортни обувки.

Какви са симптомите на бурситът?

Симптомите на бурситът са свързани с протичането на възпалителен процес в областта на съответната бурса. Най характерен симптом е болката при определени движения в съответната става.

 • Болка - най-характерния симптом на бурсита. При остри травми болката е по-силно изразена и се засилва при натиск в областта на бурсата или движения, които я притискат. При хроничен бурсит болката е по-слаба, нараства постепенно и може да се появи само след системни натоварвания или еднотипни движения. В някои случаи болката се появява и през нощта като нарушава съня на спортистите.
 • Оток - значителен оток се наблюдава при повърхностно разположените бурси в областта лакътната и колянната става. Отокът е вследствие на натрупване на течност, а при остри травми и кръв в съответната бурса.
 • Затопляне и зачервяване - появяват с в следствие на нахлуването на кръв в областта на засегната бурса. Видими са при по-повърхностно разположените бурси.
 • Ограничено движение - при бурсит се ограничават само активните движения в съответната става и особено тези, които притискат и дразнят бурсата. Ограничаването на движението е основно в следствие на болката, поради което пасивните движения са запазени.

Оценка и диагностика на бурсит

Диагностиката на бурсит е свързана със свалянето на подробна история, функционално изследване и образна диагностика. Лекарят разпитва за възможните причини за травмата, кога се появява болката и дали има съпътстващи заболявания. Прави се оглед за специфични симптоми и деформации в съответната става и се проверява дали има болезненост при опипване. Лекаря също така преценя какви движения провокират болката и къде е локализирана. Много често при остри травми се прави рентгенография, за да се изключат фрактури и съпътстващи травми на ставата. Също така за доуточняване на диагнозата се взима проба от секрета, за да се установи дали има бактериална инфекция. При съмнение за някакво системно заболяване се взима кръв за изследване. В някои случаи за по-точна диагностика може да се използва ултразвукова диагностика или ЯМР.

Лечение на бурсит

Адекватното лечение на бурсит е свързано в голяма степен с точната диагностика и оценка на заболяването. Важно за лечението е да се определи дали се касае за остър или хроничен процес и дали няма насложена бактериална инфекция.
В повечето случаи, когато няма усложнения лечението е консервативно и е същото както при лечението навяхване и контузия.

В първите дни при остър бурсит може да се приложи криотерапия (лед локално) за 10-20мин., 3 пъти дневно, с цел намаляване на отока и болката. Добре е крайника да се постави в оточно положение и да се избягват движенията провокиращи болка. Могат да се приложат нестероидни обезболяващи средства. При наличието на голямо количество течност в бурсата, лекарят може да направи пункция с цел премахването и. Ако се касае за бурса на крайник той не трябва да се имобилизира напълно поради опасност от контрактури в ставата. Кинезитерапията в острия период цели поддържане на обема на движение и функцията на ставата без допълнително да обостря бурсита. На по-късен етап, когато намалее болката се включват допълнителни упражнения за възстановяване на мускулната сила. От физиотерапията могат се използват средни и нискочестотни токове, ултразвук (УЗ), УВЧ, а в подострия и хроничен стадии и топлинни процедури.
При не повлияване от стандартната терапия може да инжектира кортикостероид директно в бурсата с цел туширане на възпалителния процес. Това трябва да е добре преценено от лекуващия лекар и да не се прилага твърде често.
При наличие на бактериална инфекция се назначава лечение с антибиотици и пункция на гнойния секрет.
Когато бурситът се повтаря често и консервативното лечение не дава резултат може да се наложи оперативно лечение. То включва частично или пълно отстраняване на засегната бурса, което премахва проблемите с възпаленията в нея.

Превенция на бурсит

При превенцията на бурсит важат всички принципи на профилактиката на спортните травми

 • Избягване на претренирането и преумората
 • Отделяне на достатъчно време за почивка и възстановяване
 • Постепенност в натоварването
 • Избягване на травми
 • Правилна техника на изпълнение и спортуване
 • Носене на защитни средства и подходяща за спорта екипировка
 • Поддържане на оптимална физическа форма

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортФизиологияКлинични пътекиБотаникаХранене при...ЛеченияЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиИсторияПатологияНовиниСоциални грижиПсихологияЛайфстайлОбразованиеМикробиологияАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ИзследванияСпециалистиНормативни актовеИнтервютаАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмСнимкиТестовеДиетиПроизводителиРецепти