Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Пикногенол като спортна добавка

Пикногенол като спортна добавка

Пикногенол като спортна добавка - изображение

Една от добавките приемана от спортистите с цел поддържането на оптимална форма и здраве се нарича пикногенол. Тя е от растителен произход и се извлича от кората на вид бор (Pinus Maritima), който от дълбока древност се използвал с лечебните си свойства. Пикногенолът както повечето билкови екстракти има широк спектър от действия, като най-важни са антиоксидантните, противовъзпалителните, липолитичните и кардиопротективните му свойства.

Какво е действието на пикногенолът като спортна добавка?

Чрез мощният си антиоксидантен ефект пикногенолът помага на спортистите да преборят т. нар. оксидативен стрес, който е свързан с натрупването на свободни радикали при интензивни тренировки и физическо натоварване. Именно оксидативния стрес е една от причините в спорта да се появяват микротравматични и дегенеративни заболявания, поради което приемането на антиоксидантни вещества е от изключителна важност. Пикногенолът действа чрез съдържащите се в него проантоцианиди, които са едни от най-мощните природни антиоксиданти и се съдържат и в други растения като боровинки, грозде, ягоди.
Друг ефект свързан с използването на пикногенолът като спортна добавка е подпомагането на изгарянето на мазнините. Изследванията показват, че употребен преди тренировка, той значително увеличава естествената секреция на хормона епинефрин, който има отношение към използването на мазнините за енергия. Освен това, както повечето природни продукти за изгаряне на мазнини, пикногенолът действа и благоприятно на инсулиновата чувствителност на клетките, поради което се улеснява вкарването на захарта от кръвта в мускулните клетки. Това от една страна повишава издръжливостта, а от друга възпрепятства преобразуването на захарите в мазнини.

Потенциални ефекти от употребата на пикногенол

  • Антиоксидантен ефект
  • Противовъзпалителен ефект 
  • Възпрепятства натрупването на мазнини
  • Влияе положително върху сърдечно-съдовата система 
  • Подобрява издръжливостта 
  • Подобрява състоянието на кожата
  • Подобрява психическата издръжливост

Прием на пикногенол 

Обикновено пикногенолът се приема в дози 100-200мг, няколко пъти дневно, на гладен стомах. За правилно дозиране е най-добре да се спазва указанието от производителя върху опаковката. Поради това, че пикногенолът се приема основно заради антиоксидантните си свойства той се комбинира добре с антиоксидантни витамини А,C,E и микроелементи като цинк и селен.

Странични ефекти 

Изследванията върху пикногенолът доказват неговата не токсичност и безвредност, поради което в нормални дозировки той няма специфични странични ефекти.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияНормативни актовеИсторияБотаникаИзследванияСоциални грижиЛайфстайлНовиниЗдравни съветиПроизводителиПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаПсихологияКлинични пътекиХранене при...ФизиологияСнимкиСпорт и туризъмИнтервютаАнкетиТестовеЗаведенияОбразованиеДиетиСпециалистиОрганизацииСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеХрани и ястияОткрития