Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Осифициращ миозит в спорта

Осифициращ миозит в спорта

Осифициращ миозит в спорта - изображение

Едно от не честите, но трудно лечими усложнилия след травма в спорта е осифициращият миозит. Известен в медицината като травматичен осифициращ миозит (myositis ossificans traumatica), това заболяване се характеризира с вкостеняване във вътрешността мускула, най-често след масивни травми, при които се образува значителен хематом като: натъртвания, навяхвания, фрактури, изкълчвания. Именно поради травматичния фактор, осифициращият миозит се среща най-вече в контактните спортовете като футбол, баскетбол, хокей, бойни изкуства и в спортовете свързани с повтарящи малки травми в определени зони като конен спорт, гимнастика и др.

Какво представлява осифициращият миозит и какви са причините за него?

Травматичният осифициращ миозит е сравнително рядко заболяване характеризиращо се осификация в мускулната тъкан под действието на остеобласти и отлагане на калциеви соли. Най-често в спорта това се получава при наличието на голям хематом в областта на даден мускул, който не може да се разнесе и в последствие се вкостенява. От подобно усложнение се засягат най-често квадрицепсите на бедрото, бицепсите и големите гръдни мускули, при по-сериозна мекотъканна травма, свързана с разкъсване на мускулни влакна и кръвоносни съдове. Осифициращият миозит се развива бавно, като за период до 6-7 седмици калцификацията нараства напълно. След това, в зависимост от нейната големина, може да има частично резорбиране. По-големите осификации се резорбират по-трудно и могат да предизвикат допълнителни усложнения като притискане на нерви и кръвоносни съдове. Точният механизъм и причини за появата на осифициращ миозит не са напълно изяснени, но има редица фактори, които могат да повишат рикса от появата му.

Фактори свързани с получаването на осифициращ миозит

  • Тежки контузии с масивни кръвоизливи
  • Контузии с последваща липса на движение
  • Неправилно лечение на контузии
  • Не използването на лед след контузия
  • Не достатъчно време за възстановяване
  • Трениране с мускулна травма
  • Травмиращ масаж, приложен твърде рано след травмата 

Симптоми при осифициращ миозит

В началото на заболяването няма специфични симптоми, който да подскажат за осифициращ миозит, а симптомите са както при мускулно разтежение. Ако се касае за четириглавия бедрен мускул спортистите обикновено се оплакват от болка при скачане, клякане, ритане, изкачване на стълби, бягане и др. В много от случаите има сутрешна скованост на бедрената мускулатура, подуване и невъзможност за движение в пълен обем.
В рамките на няколко седмици започват да се появяват специфичните симптоми, които подсказват развитието на осифициращ миозит. При палпация на мускула се установява твърдо вретеновидно уплътнение, което с времето може да увеличи размера си. Може да има период на подобрение и намаляване на болката и отока, но в последствие да настъпи повторно влошаване.

Диагностика на осифициращ миозит

Задълбочения медицински преглед от лекар специалист, обикновено може да предскаже риск от образуването на осифициращ миозит, но понякога в ранните етапи е трудно да се направи точна оценка. Диагнозата може да се докаже, чрез рентгеново изследване, едва 2-3 седмици след травмата. В някой случай за диагностика могат да послужат и изследване с ултразвук или ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на осифициращ миозит

Най-добрата стратегия при осифициращия миозит е вземането на мерки за предотвратяване на появата му. При вече появил се осифициращ миозит има много малко средства, който могат да помогнат за справянето с проблема.
Средствата за предотвратяване са свързване с оказването на адекватна първа помощ при спортна травма включващи:

Използване на лед и ледени компреси - за целта се използват ледени пакети с гел или плик с натрошен лед, веднага след травмата за 10-15 мин., няколко пъти дневно

Компресивна превръзка - Прави се превръзка с еластичен бинт с цел ограничаване на отока, веднага след травмата.

Почивка и повдигане на крайника - Крайника се поставя в оточно положение и се избягва натоварването му или движения предизвикващи болка.

Не се правят топлинни процедури, масаж и не се приема алкохол в първите 72 часа след тежка травма.

При вече появили се признаци на миозит средствата са свързани главно със стимулиране на резорбцията му и предпазване от допълнително обостряне на симптомите. За целта съответната мускулатура се щади максимално, а упражненията, които се правят не трябва да причиняват болка. При вече образувано вкостеняване и изминали 1-2 месеца от травмата, консервативното лечение не дава резултат. В тези случаи с лекуващият лекар могат да се обсъдят единствено възможностите за оперативно лечение. Те се налагат най-вече в случаите на големи осификации и засягане на кръвоносни съдове или нерви.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛеченияБотаникаИсторияЛайфстайлПатологияМикробиологияНовиниЛюбопитноЗаболявания (МКБ)ИзследванияПсихологияИнтервютаКлинични пътекиФизиологияОрганизацииНормативни актовеСпециалистиАнкетиЗаведения