Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Предпазване от стрес фрактури при спорт

Предпазване от стрес фрактури при спорт

Предпазване от стрес фрактури при спорт - изображение

Едно от най-важните неща за предпазването от стрес фактури при спорт е доброто познаване на проблема и избягването основните рискови фактори свързани с тяхната поява. Стрес фрактурите представляват малки пукнатини в костите, които се появяват вследствие на хронично претоварване и засягат предимно долните крайници. Най-често стрес фрактури се появят в метатарзалните кости на ходилото, тибията, но могат да се засегнат ребрата и други кости. Срещат се в спортовете с висока степен на циклични движения като бягане, танци, футбол, баскетбол. За разлика от другите видове фрактури, които се причиняват от еднократен, силен директен удар, стрес фрактурите се развиват постепенно във времето и са свързани с микро пропуквания на костите .Ако не се обърне внимание на време на проблема тези микропукнатини се задълбочават и могат да са причина за пълна фрактура.

Кои са основните причини за появата на стрес фактури?

Скелетът, макар да изглежда постоянна твърда тъкан е динамична среда, която постоянно се моделира според нуждите на тялото и натоварването. При практикуване на спорт, нормално се получават микро пукнатини в костите, които тялото възстановява и увеличава костната плътност, като вид адаптация към натоварването. Ако обаче тялото няма достатъчно време или възможности, за да възстанови пукнатините и да се приспособи, пукнатините се разрастват и задълбочават. Затова най-честите причини за появата на стрес фрактурите са недостатъчно време за възстановяване, резките промени в натоварването, не добра екипировка или грешки в тренировъчния процес.

Избягване на основните рисковите фактори за появата на стрес фрактури

За да се предпазим от стрес фрактури трябва да бъдем особено внимателни с начина, по който тренираме и спортната ни екипировка. Добрата спортна програма и екипировка могат да ни помогнат до голяма степен за намаляване на риска от стрес фрактури.

Използване на неподходящи, стари или неудобни спортни обувки - при използването на такива обувки определени части на ходилото и крака могат да понесат прекомерно натоварване, което да доведе до появят на стрес фрактури.

Използване на грешни или неподходящи спортни ортези или стелки - правилната позиция на ходилото е ключов фактор за равномерното разпределение на натоварването върху него. Понякога използването на обувки с неотговарящи на ходилото извивки може да е причина за претоварването на костите.

Рязко увеличаване на натоварването на тренировката - честа тренировъчна грешка е прекалено бързото покачване на натоварването. За да се избегне това се използва правилото за 10%, което изисква натоварването да не се покачва с повече от 10% на седмица.

Смяна на терена - Ако един спортист е свикнал да тренира на по-мека настилка и рязко я смени с по-твърда, то това може да е причина за поява на стрес фрактура.

Малко време за възстановяване - Ако тренировките са прекалено чести и костите нямат време да се възстановят, то това се явява основен рисков фактор.

Лоша тренировъчна програма - Най-често се касае за неподходящи или не съобразени с физическото състояние тренировки, подлагащи тялото на свръхвисоко натоварване. Не добрата спортна техника също има отношение към проблема.

Аменорея при жените - Това е състояние, при което месечния цикъл на жените е нередовен и това може да доведе до намаляване на костната плътност.

Стриктни диети - Не достатъчния прием на основни хранителни вещества, витамини и минерали може да доведе до отслабване на костите.

Мускулна слабост или дисбаланс - Слабостта на определени мускули може да е причина за претоварването в определени кости и появата на стрес фрактури.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияБотаникаЛайфстайлНормативни актовеНовиниХранене при...Алт. медицинаПатологияИсторияСоциални грижиКлинични пътекиФизиологияОрганизацииОбразованиеВидеоИзследванияАнкетиТестовеСнимкиСпорт и туризъмИнтервютаДиетиЗаведенияСпециалистиПроизводителиРецепти