Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Възпалителни и дегенеративни заболявания Бурсит на лакътя в спорта

Бурсит на лакътя в спорта

Бурсит на лакътя в спорта - изображение

Едно от заболяванията свързано с честите спортни травми и спортната активност, се нарича бурсит на лакътя. То е свързано със значителен оток в областта на лакътя и може да се срещне при много от спортове.

Какво представлява бурситът на лакътя и какви са причините за него?

Бурсата на лакътя е повърхностна бурса, разположена между костния израстък на лакътя - олекранон и кожата. Нейната функция е чрез малкото количество смазваща течност, която я изпълва, да подпомогне движението и предотврати триенето между отделните анатомични структури на лакътя. Обикновено бурсата на олекранона е плоска, но под въздействието на различни фактори тя може да се възпали и да се напълни с течност, като така многократно да увеличи размера си. В спорта най-често бурсит на лакътя се получава вследствие от удар с топка, падане, чести охлузвания или триене на лактите в тепиха. Бурсит може да се получи както вследствие на остра травма, така и на многократно повтарящи се леки удари или притискане на бурсата.

Травма - Силния удар в областта на лакътя, или падане върху него, може да предизвика, кръвоизлив, отделянето на течност, подуване и възпаление на бурсата.

Повтарящи се охлузвания - При спортове, които са свързани с триене и охлузване на лактите като борба, джудо, самбо, има по-висок риск от възпаление на бурсата на лакътя. Извън спорта бурситът на олекранона най-често засяга хората, които работят на бюро и притискат лактите в подлакътниците на стола.

Инфекции - Ако в бурсата попаднат болестотворни бактерии, могат да причинният гнойна инфекция. Това може да се случи дори ако няма видимо нарушаване на целостта на кожата.

Заболявания - В по-редки случаи бурситът може да се причини от системни заболявания като ревматоиден артрит и подагра.

Симптоми при бурсит на лакътя

Подуването е обикновено е първия симптом и в началото може да се забележи като леко отлепяне на кожата в областта лакътя. Бурситът понякога се развива бавно като отокът расте прогресивно. С увеличаване на размера на отока се усилва болката при сгъване на ръката или натиск върху мястото на подуването. Когато отока нарасне значително започва да ограничава и движенията в лакътната става. Ако има силно зачервяване и загряване може да се касае за гнойно възпаление причинено от микроорганизми попаднали в бурсата. Такова състояние създава опасност за здравето, поради риск от разпространение на инфекцията по кръвния ток.

  • Основни симптоми при бурсит на лакътя
  • Оток в областта на лакътя
  • Болка по-време на тренировка и в покой
  • Ограничение на обема на движение в лакътна става
  • Зачервяване и затопляне (само в някои случаи)

Диагностика при бурсит на лакътя

Бурситът се диагностицира основно на базата на клиничните симптоми и причините за появата му. Лекарят прави оценка на кожата, областта на лакътя и функционално му състояние. При нужда от изключване на съпътстваща травма (като фрактура на олекранона), може да се назначи и рентгенографско изследване. За да се установи дали има насложена бактериална инфекция се прави пункция на бурсата. За диференциалната диагноза е важно бурситът да се разграничи от ставни заболявания, тендинит на трицепса, киста, липом и др.

Лечение на бурсит на лакътя

Лечението на бурсит на лакътя, ако е в началните етапи на заболяването е най-често консервативно, а при не повлияване или често хронифициране, може да се назначи оперативно отстраняване на бурсата. Важно при лечението е да се определи дали е налице развитието на бактериална инфекция, за да се вземат съответни мерки.

Консервативно лечение

В началото след травма в областта на лакътя, мерките са както при първа помощ при спортни травми. Слага се компрес с лед за 10-15 мин. 3-4 пъти дневно, поставя се компресивна превръзка и осигурява покой на ръката. Ако има силна болка могат да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) с цел намаляването ú. Поради това, че бурсата на олекранона е повърхностно разположена, отокът може да е значителен и да достигне размер колкото яйце. Ако отокът е прекалено голям или лекаря има съмнение за развитие на инфекция се назначава пункция. Тя се прави в амбулаторни условия и има за цел да се облекчи напрежението предизвикано от отока и да се изследва ексудатът за наличието на бактериална инфекция. Това дава възможност да се намалят симптомите и да се назначи антибиотично лечение при наличие на бактериална инфекция.
При продължаващ възпалителен процес повече от 3-4 седмици може да се препоръча прилагането на кортикостероиди директно в бурсата. Ако консервативното лечение не дава добър резултат най-често преминава към оперативно лечение.

Оперативно лечение

Оперативната интервенция се извършва в болница и включва отстраняването на цялата бурса. То се комбинира с антибиотично лечение с цел предотвратяване развитието на инфекция.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортФизиологияКлинични пътекиБотаникаХранене при...ЛеченияЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиПатологияИсторияНовиниСоциални грижиЛайфстайлПсихологияОбразованиеМикробиологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаИзследванияНормативни актовеИнтервютаСпециалистиАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмСнимкиТестовеДиетиПроизводителиРецепти