Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Вале тудо

Вале тудо

Вале тудо - изображение

Вале тудо е боен спорт с пълен контакт и с много малко правила. Създаден е в Бразилия и става много популярен през ХХ век. Благодарение на множеството техники, които са взаимствани от други бойни спортове, вале тудо става изключително подходящ за използване в битките в клетка.

История на вале тудо

От 1920 до 1990 година

Вале тудо (от португалски – всичко е позволено) става много популярно през 20-те години в бразилските циркове. Въпреки това то не намира толкова широк отзвук сред широките маси. Това обаче се пременя през 1959-1960 година, когато започва да се излъчва предаването „Героите на ринга“, в което участва семейство Грейси и техни приятели, всички практикуващи вале тудо. Жоао Алберто Барето (по-късно съдия в UFC 1) демонстрира своята техника срещу човек, който използва бойното изкуство лута ливре. Той прилага техниката армбар, но противника му отказва да се предаде. Барето се ядосва и чупи ръката му. От този момент вале тудо се превръща в субкултура, главно в Рио де Жанейро, която до известна степен измества изключително популярния за Бразилия боен спорт капоейра.

От 1990 до днес

През 1970 година, Рорион Грейси емигрира в САЩ и пренася вале тудо на нов пазар. Този боен спорт се превръща в основа за създаването на Върховният Боен Шампионат през 1993 година. Огромният успех на UFC води до бум на вале тудо по целия свят и особено в Япония, а също така и до възраждането му в родната Бразилия. Телевизиите започват да се надпреварват да излъчват състезанията, като голямата част от бойците са днешните звезди на ММА. След 2002 година, традиционните техники на вале тудо започват да се смекчават, за да се получи по-голяма безопасност на състезателите и в крайна сметка се раждат смесените бойни изкуства. Днес все още се провеждат събития с използването на бразилското бойно изкуство, но в голямата си част те са нелегални битки, в които се разиграват големи суми, а поради бруталния характер на този спорт, медийните гиганти насочиха вниманието си най-вече към ММА.

Много от поддръжниците на вале тудо твърдят, че не трябва да се бъркат ММА и бразилския боен спорт, защото според тях те са различни, точно както кикбокса се счита за различен от муай тай.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмХранене при...ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСпортНовиниИнтервютаСоциални грижиПсихологияФизиологияОбразованиеТестовеДиетиЗаведенияАнкетиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиПроизводителиРецептиЛеченияБотаника