Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Навяхване на глезена в спорта

Навяхване на глезена в спорта

Навяхване на глезена в спорта - изображение

Почти половината от всички спортни травми са свързани с навяхване на глезена. Това е и най-често срещаната причина за спиране на спорна дейност и тренировки при спортистите. Точната диагноза е от решаващо значение, тъй като някои проучвания показват, че 40% от навяхванията на глезена са неправилно диагностицирани или лекувани, което води до хронични болки в глезена и усложнения.

Какво е навяхване на глезена?

Увреждането на ставните връзки при внезапно и надвишаващо нормалния обем в глезенната става движение, се отбелязва като навяхване на глезена. Навяхването на глезена се наблюдава най-често при наличие на стари травми в областта на глезена или мускулна слабост. Навехнат глезен се получава при внезапно усукване вследствие на стъпване по неравна повърхност или прилагане на голяма външна сила върху ставата.

Често срещани причини за навяхване на глезена

Механизмът на получаване на травмата е свързан с пренасяне на цялата тежест на тялото върху обърнат навън или навътре глезен, при което се преразтягат съответно вътрешните или външните ставни връзки. Това се получава най-често в спортове свързани с бягане и скачане като футбол, баскетбол, волейбол и леката атлетика. Докато еднократното разтягащо движение в глезена води до класическото навяхване на глезена, то повтарящите се разтежения водят до отслабване на капсуло-лигаментарния апарат и хронична нестабилност в глезенната става. Тази хронична нестабилност на глезена е сериозен проблем при много спортисти, особено футболисти, и води до повтарящи се травми.
Рискови фактори за навяхвания на глезена включват предишната контузия в глезена, губене на равновесие, високотравматични спортове, слабата мускулатура и големия обем на движение. Наднорменото тегло също може да бъде рисков фактор особено при спортовете вързани с бягане и скачане.

Оценка и диагностика на навяхване на глезена

Получаване на цялостна и подробна история на събитията довели до навяхването на глезена е от решаващо значение за оценката и поставянето на точна диагноза. Бързата и точна диагностика трябва да установи дали има допълнителни увреждания като фрактури или съпътстващи травми. Класическите симптоми на навяхване на глезена са оток на ставата, болка, нестабилност и кръвонасядане. Огледът на глезена за признаци на нестабилност и локализиране на болката е най-важна част от първоначалната оценка, докато допълнителното диагностициране чрез ренгенография или ЯМР е с цел по-нататъшна оценка и изключване на фрактури.

Навяхванията на глезена се класифицират в три степени:

  • Iва степен:  Най-често срещана, свързана е с лек оток и болка, налице е преразтягане и микротравми на връзките.
  • 2ра степен: При по-сериозни спортни травми, свързана е с по-голям оток, болка и е налице частично разкъсване на връзките.
  • 3та степен: Тежка степен на навяхване на глезена, свързана със значителен оток и болка и е налице пълно разкъсване на отделни сухожилни връзки и мускулни влакна. Много често има и вътреставани увреждания на синовиална обвивка, хрущяла, костите или разкъсване на ставната капсула.

Първоначално лечение и прогноза

След като се направи точна диагноза лечението се прилага в зависимост от степента на навяхването и клиничната картина. Ранното и комплексното лечение са най-добрият фактор за доброто и пълно възстановяване на спортиста, като в повечето случаи е абсолютно необходимо прекъсване на спортните занимания и относителна почивка.

Първоначално лечението включва четири стъпки - покой, локално студени компреси или лед, компресивна еластична превръзка и повдигане на крайника. Торбичките с лед се прилагат за 20мин. три пъти дневно, в продължение на най-малко 72 часа след нараняване на крайника, а той се поставя по-високо от тялото с цел намаляването на отока и болката.

Могат да се предпишат обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, а за по-тежките наранявания може да се наложи превръзка или шина.

Прогнозата е пряко свързана с тежестта на навяхването на глезена, а точната оценка и лечение повишават шанса за пълно и бързо възстановяване. Хирургично лечение се налага в случаите на разкъсване на ставна връзка, но в повечето случаи лечението протича консервативно и има добра прогноза.

Рехабилитация

Цялостната програма за рехабилитация е важна част в лечението на навяхванията на глезена. Под ръководството на опитен рехабилитатор, кинезитерапевт или спортен треньор се започва със стречинг и укрепване на глезенната става и мускулите на прасеца, с цел ускоряване на времето за възстановяване и намаляване на риска от повторна травма. За поддържане на спортна форма по време на възстановяването е показана подводна гимнастика, ходене или бягане в басейн и упражнения на велоергометър или хидрорайдър, поради значителното отбременяване на глезена.  Възстановяването на проприецептивното усещане в мускулите и ортостатичния контрол на тялото (пазенето на равновесие) са основен акцент в рехабилитационната програма, като се използват различни равновесни упражнения с цел укрепване и стабилизиране на глезена. Връщането към спортна дейност обикновено варира от няколко дни до два месеца в зависимост от степента на навяхването.

В рехабилитацията на навехнат глезен могат да се използват различни комплекси от упражнения като:

Упражнения за възстановяване след навяхване на глезена

Упражнения за баланс след навяхване на глезена

Упражнения за повишаване стабилността на глезените

Предотвратяване на повторна травма

Превенцията на навяхването на глезена, особено при спортове като волейбола и  леката атлетика, е изключително важен въпрос изискващ консултация с опитен лекар по спортна медицина. Правилното прилагане на поддържащи глезена ортези и протективни превръзки (спортен тейп) и обучението в баланс може да намали риска от повторна травма на глезена с повече от 50%., като това е особено важно за спортисти с предишно навяхване на глезена.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛайфстайлМедицински изследванияСпециалистиИсторияНовиниИнтервютаЛеченияЗаболявания (МКБ)ДиетиПроизводителиСпорт и туризъмХранене при...СнимкиПсихологияСоциални грижиЗаведенияТестовеОбразованиеАнкетиНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиБотаникаРецепти