Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Навяхване на глезена в спорта

Навяхване на глезена в спорта

Навяхване на глезена в спорта - изображение

Почти половината от всички спортни травми са свързани с навяхване на глезена. Това е и най-често срещаната причина за спиране на спорна дейност и тренировки при спортистите. Точната диагноза е от решаващо значение, тъй като някои проучвания показват, че 40% от навяхванията на глезена са неправилно диагностицирани или лекувани, което води до хронични болки в глезена и усложнения.

Какво е навяхване на глезена?

Увреждането на ставните връзки при внезапно и надвишаващо нормалния обем в глезенната става движение, се отбелязва като навяхване на глезена. Навяхването на глезена се наблюдава най-често при наличие на стари травми в областта на глезена или мускулна слабост. Навехнат глезен се получава при внезапно усукване вследствие на стъпване по неравна повърхност или прилагане на голяма външна сила върху ставата.

Често срещани причини за навяхване на глезена

Механизмът на получаване на травмата е свързан с пренасяне на цялата тежест на тялото върху обърнат навън или навътре глезен, при което се преразтягат съответно вътрешните или външните ставни връзки. Това се получава най-често в спортове свързани с бягане и скачане като футбол, баскетбол, волейбол и леката атлетика.

Докато еднократното разтягащо движение в глезена води до класическото навяхване на глезена, то повтарящите се разтежения водят до отслабване на капсуло-лигаментарния апарат и хронична нестабилност в глезенната става. Тази хронична нестабилност на глезена е сериозен проблем при много спортисти, особено футболисти, и води до повтарящи се травми.

Рискови фактори за навяхвания на глезена включват предишната контузия в глезена, губене на равновесие, високотравматични спортове, слабата мускулатура и големия обем на движение. Наднорменото тегло също може да бъде рисков фактор особено при спортовете вързани с бягане и скачане.

Оценка и диагностика на навяхване на глезена

Навехнат глезен

Получаване на цялостна и подробна история на събитията довели до навяхването на глезена е от решаващо значение за оценката и поставянето на точна диагноза. Бързата и точна диагностика трябва да установи дали има допълнителни увреждания като фрактури или съпътстващи травми. Класическите симптоми на навяхване на глезена са оток на ставата, болка, нестабилност и кръвонасядане. Огледът на глезена за признаци на нестабилност и локализиране на болката е най-важна част от първоначалната оценка, докато допълнителното диагностициране чрез ренгенография или ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс) е с цел по-нататъшна оценка и изключване на фрактури.

Навяхванията на глезена се класифицират в три степени:

1-ва степен: Най-често срещана, свързана е с лек оток и болка, налице е преразтягане и микротравми на връзките.

2-ра степен: При по-сериозни спортни травми, свързана е с по-голям оток, болка и е налице частично разкъсване на връзките.

3-та степен: Тежка степен на навяхване на глезена, свързана със значителен оток и болка и е налице пълно разкъсване на отделни сухожилни връзки и мускулни влакна. Много често има и вътреставани увреждания на синовиална обвивка, хрущяла, костите или разкъсване на ставната капсула.

Първа помощ и лечение при навяхване на глезена

След като се направи преглед от лекар и се изключат по-тежки увреждания, като фрактура или пълно разкъсване на връзки, обикновено се продължава с мерките, които се взимат веднага след навяхване на глезен.

Ранното и комплексно лечение е най-важния фактор за доброто и пълно възстановяване при спортистите, като в повечето случаи е абсолютно необходимо прекъсване на спортните занимания и относителна почивка. В обратния случай лечението се забавя и може да се стигне до хронично възпаление и нестабилност на глезена.

Първоначално, веднага след травмата, лечението включва четири стъпки — покой, поставяне на студени компреси или лед, компресивна еластична превръзка и повдигане на крайника.

  • Поставяне на лед - Торбичките с натрошен лед или криогел се прилагат за 10-20мин. три пъти дневно в през първите 24 до 48 часа след травмата. Целта на поставянето на лед е да се предотврати образуването на оток и да се намали болката. Трябва да се внимава обаче да не се стигне до прохлаждане, затова ледът никога не се поставя директно, а най-добре върху навлажнена кърпа, а при поява на посиняване се отстранява незабавно.
  • Покой на крайника - В деня на нараняването е добре да не се стъпва на крайника, особено ако навяхването е по-сериозно. Ако се налага придвижване е най-добре да се използва бастун или патерица, за да не се натоварва крайника. Препопъръчва се почивка на легло, като крайникът се постави на високо.
  • Еластична превръзка - Следващата стъпка е да се направи превръзка на глезена от еластичен бинт, която да ограничи движението и отокът в областта. Трябва да бъдете внимателни да не я направите прекалено стегната и да нарушите кръвообращението. Изтръпването, посиняването и липсата на чувствителност на пръстите са знак за твърде стегната превръзка.

Еластична превръзка при навяхване на глезен

  • Повдигане на крайника - Освен ограничаване на движението, крайникът се поставя по-високо от тялото върху възглавница или с валяк под него. Това има за цел да се намали отичането на крака.

Допълнително могат да се предпишат обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, както и гелове съдържащи хепарин.  При по-тежките навяхвания се поставя шина или ортеза за глезен.

След втория ден могат да се използват и различни гелове, кремове и мехлеми с противовъзпалително и обезболяващо действие. Те се прилагат локално 3 пъти дневно.

Когато болката и отока намалеят (обикновено след 3-я ден), се прилагат масаж и рехабилитационни  упражнения, които има за цел да подпомогнат възстановяването и да предотвратят усложнения.

След 3-7 дни могат да се прилагат и топлинни процедури, като топли вани, компреси и поставянето топла на грейка. Допълнително може да се включат и апаратна физиотерапия с цел стимулиране на регенерацията на тъканите.

Възстановяване и рехабилитация

Цялостната програма за рехабилитация е важна част в лечението на навяхванията на глезена. Под ръководството на рехабилитатор, кинезитерапевт или спортен треньор се започва със стречинг и укрепване на глезенната става и мускулите на прасеца, с цел ускоряване на времето за възстановяване и намаляване на риска от повторна травма. За поддържане на спортна форма по време на възстановяването е показана подводна гимнастика, ходене или бягане в басейн и упражнения на велоергометър или хидрорайдър, поради значителното отбременяване на глезена. Възстановяването на проприецептивното усещане в мускулите и ортостатичния контрол на тялото (пазенето на равновесие) са основен акцент в рехабилитационната програма, като се използват различни равновесни упражнения с цел укрепване и стабилизиране на глезена. Връщането към спортна дейност обикновено варира от няколко дни до два месеца в зависимост от степента на навяхването.

Повече за възстановяването може да прочетете в:

Възстановяване след навяхване на глезена при спортисти

В домашната рехабилитация на навехнат глезен могат да се използват различни комплекси от упражнения като:

Упражнения за възстановяване след навяхване на глезена

Упражнения за баланс след навяхване на глезена

Упражнения за повишаване стабилността на глезените

С цел ускорвяане на лечението и стабилизация може да се използва и техника на кинезиотейпинг:

Кинезиотейпинг на глезен при навяхване и нестабилност

Прогноза и време за възстановяване

Прогнозата и времето за пълно възстановяване са пряко свързана с тежестта на навяхването на глезена и спазването на препоръките за лечение. Хирургично лечение се налага само в случаите на разкъсване на ставна връзка или фрактура, а при лека степен на навяхване възстановяването е сравнително бързо.

Приблизително време за възстановяване:

  • Навяхване без разкъсване на връзки - 7-14 дни
  • Навяхване с частично разкъсване на връзки - 20-30 дни
  • Навяхване с пълно разкъсване на връзки - 2-3 месеца
  • Навяхване със стабилна фрактура на глезена - 3-4 месеца
  • Навяхване с разместена фактура на глезена - 12-18 месеца.

Предотвратяване на повторна травма

Превенцията на навяхването на глезена, особено при спортове като волейбол и леката атлетика, е изключително важен въпрос изискващ консултация с опитен лекар по спортна медицина. Правилното прилагане на поддържащи глезена ортези, протективни превръзки (спортен тейп) и обучението в баланс може да намали риска от повторна травма на глезена с повече от 50%., като това е особено важно за спортисти с предишно навяхване на глезена.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаИнтервютаЛеченияХранене при...Заболявания (МКБ)СнимкиСпециалистиКлинични пътекиЛайфстайлБотаникаСпорт и туризъмСоциални грижиПсихологияФизиологияОбразованиеТестовеДиетиЗаведенияАнкетиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиРецепти