Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Навяхване и изкълчване на пръстите на ръката при спорт

Навяхване и изкълчване на пръстите на ръката при спорт

Навяхване и изкълчване на пръстите на ръката при спорт - изображение

Много често в контактните спортове и тези, при в които се играе с топка, може да се получи травма, свързана с навяхване и изкълчване на пръстите на ръката. Най-често такива травми се получат при посрещане на топката с пръсти, удар от друг играч или падане, в спортове като футбол, баскетбол, волейбол, бейзбол, ръгби, бойни спортове и др.

За да можем да извършваме множество фини движения, пръстите на ръката са съставени от няколко последователно свързани кости, наречени фаланги. Така всеки пръст, освен палеца, който има две, е снабден с три фаланги, свързани подвижно с малки стави. Фалангите, върху които се намират ноктите се наричат крайни или дистални, втория ред след тях са средни, а тези, които се свързват с дланта, са проксимални (най-близки). При спорт може да се увредят както сухожилията движещи пръстите, така и ставните връзки, които дават стабилност на ставите. В зависимост от това между кои фаланги се намират връзките и каква е степента на разкъсване, могат да се появят различни видове увреди и деформации.

Най-чести травми на пръстите при спорт

Травма с деформация тип "пръст — чукче"

Пръст чукчеТази травма е особено характерна за спортовете с топка, при които често се получава т.нар. "пресрещане" на пръстите. То се случва най-вече, когато играчът се опита да улови топката или тя го удари при изпънати пръсти на ръката. Така под въздействие на механичната сила на удара, сухожилието, което разгъва пръста, се уврежда или напълно разкъсва. При пълното разкъсване на сухожилието, последната фаланга на пръста остава леко свита, а състоянието се отбелязва като "пръст — чукче", заради характерната му форма. Самото разкъсване може да е съпроводено и с откъсване на част от коста на последната фаланга.

Увреждания на ставните връзки между фалангите на пръстите

В много случаи, когато има удар от топка или падане върху ръката, могат да се увредят или напълно разкъсат някои от сухожилията между фалангите. При по-леките удари, временно се преразтягат ставните връзки между фалангите, което води до микро разкъсвания в тях. Такова състояние, познато като навяхване, не води до деформация на пръстите, но може да е налице силна болка и оток в областта на ставата.

Лебедова шияВ по-тежките случаи може да се получи частично или пълно разкъсване на някоя от връзките. Тогава се намалява стабилността на ставите и пръстите могат да заемат нетипично положение. Често срещано в спорта е разкъсването на връзката намираща се по долната част на пръста, между средната и проксималната фаланга  (близката до дланта) . То се получава най-често при травма със силно извиване на пръстите нагоре и назад, при удар с топка или падане. В някои случаи заедно със връзката се откъсва и костен фрагмент. Когато силата е значителна, могат да се разкъсат няколко връзки и ставната капсула, при което се получава трайно разместване на фалангите или т.нар. изкълчване.

Изкълчвания на пръстите на ръката

ИзкълчванеАко има достатъчно голяма сила, теоретично може да се получи изкълчване във всяка една става на пръстите в различна степен и посока. В зависимост от степента си те могат да бъдат пълни или частични, като при пълните липсва контакт между ставните повърхности. Луксации на палеца или някой от пръстите се получават сравнително често в спорта, но се диагностицират лесно, поради характерната деформация.

 

Симптоми и клинична картина при навяхване и изкълчване на пръстите

Клинична картина и симптомите могат варират в зависимост от степента на увредата:

  • Леко навяхване и контузия - Наблюдава се значителна болка, оток, понякога и кръвоизлив, но няма деформация на пръстите или ненормална подвижност в междуфалангиалните стави. Движенията в пръстите са ограничени най-вече от отока и болката.
  • Навяхване с разкъсване на връзки или сухожилие - Освен значителната болка, оток и кръвоизлив, може да има нестабилност или характерна деформация на пръстите - чукче, лебедова шия, бутониера. Движенията са силно ограничени, а понякога невъзможни.
  • Изкълчване - налице е трайно разместване и деформация на целия пръст или фаланга, силна болка и оток, кръвоизлив.

Диагностика при навяхване и изкълчване на пръстите 

За точната диагностика се изисква клиничен преглед и рентгенографско изследване. Рентгеновата снимка не показва разкъсването на връзки и сухожилия, но дава ценна информация за евентуални счупвания, костни фрагменти или изкълчване. Въз основа на клиничния преглед и данните от рентгенографията се определя степента на увредата и начина на лечение.

Лечение при навяхване и изкълчване на пръстите 

При острите спортни травми на пръстите е наложително да се вземат адекватни мерки, за да се избегнат по нататъшни усложнения или трайни деформации. Затова е много важно да се окаже първа помощ веднага след травмата, а впоследствие да се направи точна диагностика.

Първоначално лечение - От получаването на травмата до диагностицирането се прилага компрес с лед или замразяване и временна имобилизация за предпазване от допълнителни травми.

Продължаването на игра или тренировка е по преценка на спортния лекар. При по-леките случаи може да се приложи тейпинг и да се продължи игра, особено ако в дадения спорт не се използват пръстите на ръцете.

Най-чести техники за преврързване с помощта на спортен тейп:

Ако има изкълчване или съмнение за тежка травма, спортистът се транспортира до лечебно заведение, където да му бъде оказана помощ.

Навяхване - При липса на цялостно разкъсване на сухожилия и ставни връзки, се прилага консервативно лечение с временно имобилизиране чрез тейпинг и процедури намаляващи болката и стимулиращи възстановяването. При най-често използваната тейпинг техника, навехнатия пръст се прикрепя към съседния здрав. Всекидневно се поставят компреси с лед, с цел намаляване на отока и болката.

Пръст — чукче - При ранно диагностициране на скъсването на сухожилие, може да се опита консервативно лечение с имобилизиране с шина на дисталната фаланга за срок от 4-6 седмици. Важно е в този период шината да не се сваля дори за 5 мин. дневно, защото това ще провали лечението. Ако консервативното лечение не даде добър резултат или по-преценка на лекаря може да се препоръча хирургично лечение. В спорта, консервативното лечение при такива проблеми е по-рядко използвано заради дългите срокове на възстановяване.

Разкъсване на ставни връзки - Ако разкъсването на връзката няма усложнения като костни фрагменти, пръстът се имобилизира за период от 4 седмици. При наличието на костни фрагменти или по-преценка на лекаря може да се назначи оперативно лечение.

Изкълчване на пръст - При луксация на пръст той трябва да бъде наместен под упойка възможно най-бързо. След наместването се прави имобилизираща превръзка за срок до 3 седмици. Ако заедно с луксацията има и фрактура се процедира като при фрактури на пръстите, по-преценка на лекуващият лекар.

Още по темата:

3.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСпорт и туризъмЛайфстайлНовиниИсторияСнимкиАнкетиСпециалистиХранене при...Социални грижиИнтервютаПсихологияФизиологияЗаведенияДиетиТестовеОбразованиеОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецептиБотаника