Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на костите Контузия на петата при спортисти

Контузия на петата при спортисти

Контузия на петата при спортисти - изображение

Практикуването на спорт повишава риска от получаване на травми на ходилото, една от които е контузията на петата. Тази травма е известна още като "набита пета" (набити пети) и много често се получава при твърдо приземяване от по-голяма височина или при бягане с неподходящи обувки. В спорта, контузията на петата засяга най-често спортистите от леката атлетика, баскетбола, волейбола, бойните и екстремните спортове.

Какво представлява контузията на петата и какви са причините за нея?

Петната кост е най-голяма кост на ходилото и играе ключова роля при стъпването и понасянето на тежестта на тялото. Между нея и кожата на петата се намира слой мастна тъкан, която служи като възглавничка и омекотява ударите на ходилото в земята при предвижване. Вследствие на дълго бягане, твърдо приземяване или удар, тази мастна тъкан може да се травмира или размести, което да доведе до контузия. Такава травма може да се причини както от еднократен силен удар, така и от многократно повтарящи се по-малки травми. Ако силата не е голяма се травмират само меките тъкани, а при значителна сила може да стигне до фрактура на петната кост или някоя от костите на ходилото. При не лечение процеса може да хронифицира и да се стигне до възпаление на костите или плантарната фасцията.

Най-чести причини за контузия на петата при спортисти

  • Тежко приземяване от голяма височина
  • Твърда настилка за тренировка
  • Бягане с износени спортни обувки или такива с твърда и равна подметка
  • Бягане или тренировки на бос крак

Симптоми при контузия на петата

При контузия на петата симптомите са свързани най-често с болка, оток и кръвонасядане, и по-рядко с изместване на мастната подложка на петата. Болката в областта на петите е постоянна и се изостря при ходене и стоеж. Много често, особено при скачане от високо, симптомите са и за двата крака.

  • Болка при стоеж и ходене
  • Болезненост при натиск в зоната на увредата
  • Оток в областта на петата
  • Изместване на мастната подложката на петата
  • Кръвонасядане

Диагностика при контузия на петата 

За да се установи точната диагноза трябва да се направи обстоен клиничен преглед и да свали подробна анамнеза. Важно е да се установи точната причина за болката в петата, за да се разграничи острата травма от хроничен възпалителен процес като плантарен фасциит или тендинит. За да се изключат фрактури се прави рентгенография или за по-голяма прецизност скенер. Много често при игнориране на повтарящи малки контузии на ходилото може да се стигне до стрес фрактура. Също така контузията на меките тъкани е предпоставка за развитие на бурсит, тендинит или фасциит, поради което ранната диагностика и лечение са от изключителна важност.

Лечение при контузия на петата

Поради това че се касае за остра травма, първоначално се предприемат мерки насочени към намаляване на болката, отока и предпазване от допълнителни увреждания.

Веднага след травмата

Лед - Най-често се използва плик с натрошен лед увит с влажна кърпа за 10-15 мин. няколко пъти дневно.

Компресивна превръзка - Прави се превръзка с еластичен тейп с цел намаляване на отока в областта на петата.

Повдигане на крайника - Добре е крайника да се постави на по-голяма височина от тялото, за да се подпомогне лимфотока и да се избегне подуване.

Лекарствени средства  - С цел намаляване на болката и възпалението могат да се използват нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен.

Почивка и имобилизация - Особено важно в спорта е да не се играе с контузия, защото така могат да се получат допълнителни травми и усложнения.

В първите дни след травмата - При скорошна травма трябва да се избягва натоварване върху контузената пета и тя да се щади. За целта могат да се използват патерици (за придвижване на по-големи разстояния) и да се направи спортен тейп на ходилото. В първите 48-72 часа след травмата е добре да се прилага криотерапия с торбички от натрошен лед или кофа със студена вода, а след преминаване острата фаза мога да се приложат и топлинни процедури. При наличието на оток или с цел ускоряване на оздравителния процес, може да се приложи масаж около мястото на увредата. От физиотерапевтичните процедури могат да използват ултразвук, ултрависокочестотни токове, водолечебни процедури и др.

След отшумяване на болката - Постепенното отшумяване на болката е явен знак за възстановяване от контузията, а времето за пълното й изчезване зависи от тежестта на травмата. В този период спортистът започва да се възстановява активно и постепенно да се връща към тренировъчна дейност. За да се предпази петата от прекомерно натоварване, може да се използват специални стелки, подложки и чашки, който разпределят равномерно тежестта върху ходилото. Връщането към спортна дейност зависи от тежестта на травмата и се преценя от спортния лекар или треньор.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноОрганизацииИсторияЛеченияНовиниБотаникаСнимкиЛайфстайлПсихологияЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиСпециалистиИзследванияНормативни актовеИнтервютаАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмХранене при...Социални грижиТестовеОбразованиеФизиологияДиетиПроизводителиРецепти