Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Писти Велопарк Лий Валей

Велопарк Лий Валей

Велопарк Лий Валей - изображение

Велопарк Лий Валей е колоездачен център в Лейтън, Източен Лондон. Той беше едно от местата, на които се проведоха по-голямата част от велосъстезанията от олимпийската програма, както и параолимпийската такава.

Велопаркът се намира в северната част на Олимпийския парк, като в него се намират закрит колодрум и открита БМХ писта, които бяха използвани в Олимпиадата, както и 1,6-километрова пътека за маунтинбайк. Велопарк Лий Валей е построен на мястото на колодрума Ийстуей специално за игрите в Лондон, като изграждането продължава от 2009 до 2011 година.

Първото събитие, проведено в парка беше състезанието по БМХ Суперкрос от сериите за Световната купа през 2011 година.

Колодрум

През 2009 година започва работата по изграждането на колодрума във велопарка, като очакваните разходи по това съоръжение бяха 105 милиона лири. През февруари 2011 колодрума е завършен, като се превръща в първото съоръжение в Олимпийския парк. Покривът е проектиран така, че да отразява геометрията на колоездачната писта, като той е изключително лек. Самата зала е цялата в прозорци и има 360-градусов изглед Олимпийския парк. Колодрумът е изключително енергийно ефективен, тъй като покривът му позволява влизане на естествена дневна светлина и това намалява необходимостта от изкуствено осветление, а вентилацията му доставя свеж въздух, без да е нужно използването на климатици. Изградена е система за събиране на дъждовната вода, което намалява използването на питейна вода. Проектирането и изграждането на пистата е поверено на дизайнерът Рон Уеб, който преди това е създал олимпийските писти в Сидни и Атина. В 250-метровата писта са вложени 56 километра кедрови дъски и 350000 гвоздея.

Колодрумът неофициално е наричан „Прингъл“, заради характерната форма наподобяваща картофен чипс от известната във Англия едноименна марка.

Писта за БМХ

Външната писта във велопарк Лий Валей има капацитет от 6000 зрители, като работата по изграждането и започва през 2011 година. Дължината на трасето за мъже е 470 метра и разполага с берм скок, S-образен завой, платформа за скокове и ритъм секция във финалната права с вълни. При жените трасето е дълго 430 метра. Тази писта е една от най-сложните в света, като започва с висока 8 метра начална рампа. За изграждането на тази писта са използвани 14000 кубически метра пръст. След Световното първенство по Суперкрос през 2011 година Шанейз Рийд призовава за промяна на пистата, тъй като при промените на вятъра, при скоковете може да стане изключително опасно за състезателите. Промените са направени малко преди старта на игрите в Лондон 2012.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм