Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Най-добрите дестинации за ски в Източна Европа

Най-добрите дестинации за ски в Източна Европа

Най-добрите дестинации за ски в Източна Европа - изображение

С наближаването на зимния сезон, много любители на ските и сноуборда започват да се замислят за снежните писти. България предлага много в тази насока, но днес ще ви предложим най-добрите 10 курорта в източната част на Европа, за да разширим кръгозора ви. Естествено, тук попадат и нашите топ курорти. Вижте какво предлагат планините в близост до България, за да планирате предварително вашата ски ваканция през тази година:

Мариборско Похорие (Словения)

Страхотни писти, наследство от Световната купа по ски, плюс множество къси и по-лесни писти

Това е най-голямата самостоятелна ски зона на Словения, в планината Похорие, в непосредствена близост до Марибор, който е вторият по големина град в страната. Отстои на 2 часа с кола от летището в Любляна.

Курортът предлага 42 километра ски писти, включително 10 километра от тях осветени, за нощно каране (най-голямата осветена ски зона в Европа). Пистите в Мариборско Похорие разполагат с достатъчна дължина и наклон, за да приемат слалома и гигантския слалом при жените за Светонвата купа, но по-голямата част от пистите са по-къси, леки и подходящи за начинаещите и средно напредналите любители на ските.

Основната база е Марибор, от където до ски зоната се достига за 15 минути с редовните автобусни чартъри. Също така, около кабинковите лифтове има няколко хотела, а и в самата планина има няколко опции за отсядане.

Попова шапка, Македония

Страхотни свободни зони за сноуборд и екстремни ски, но с малко обработени писти

Това е най-известният курорт в Македония, намиращ се в Шар планина, която граничи с България, Сърбия, Косово, Албания и Гърция. Снежната покривка е достатъчно дебела от януари до март. Попова шапка се намира в северозападната част на страната, на 18 километра от Тетово, на 90 минути от Скопие и на около 4,5 часа от София. Около този известен курорт има още над 10 по-малки такива.

С 10 километра обработени писти, Попова шапка се причислява към малките курорти в Европа, но той е предпочитан не заради обработените писти, а поради възможността да се практикува фрийстайл извън пистите. Тук разполагате със 100 квадратни километра за свободно спускане над 1700 метра надморска височина и според мнозина това е раят на фрийрадърите. Много често можете да видите през нощта хора, които се спускат от върха, с факли в ръцете.

От курорта тръгва лифт, който изкачва скиорите до 2510 метра, то където започват две зелени писти и необработените зони, подходящи за свободно каране. По хълма има и множество ски влекове, които формират основния транспорт за скиорите.

В курорта има и ски училище, както ски оборудване под наем. Ресторантите са предимно към хотелите.

Кранска гора, Словения

Изискан курорт, подходящ за любителите на добрите писти и карането извън пистите

За неудоволствие на местните жители, най-известният курорт в Словения е описван като „място за бедните австрийци“. Това не е точно така, тъй като в архитектурен стил Кранска гора прилича повече на курортите в западните страни, със своите уютни хижи, отколкото на тези от Балканския полуостров.

Кранска гора е доста привлекателно селце, разположено в красива и равна долина, между скалистите гори на Юлийските Алпи, през които преминават множество писти. Най-близкото летище е на 60 километра, в Любляна. Пистите са със значителна степен на трудност и с достатъчна дължина, с което спокойно могат да се конкурират с тези в Италия и Австрия. Курортът разполага и с няколко много стръмни писти, като черната писта „Подкорен“ редовно домакинства на Световната купа в слалома.

Основен проблем, както и в други източноевропейски курорти, е снежната покривка в някои от по-топлите зими, но основните писти са снабдени с оръдия за изкуствен сняг. Въпреки това, Кранска гора е сред най-добрите места за семейства с малки деца, тъй като има много детски писти с леки наклони и с подходящи съоръжения за изкачване на скиорите до горната част на пистите, а хотелите са в непосредствена близост до тях. Дори и в разгара на сезона, туристите могат да намерят добри ресторанти на разумни цени.

Банско, България

Античен град със страхотна ски зона

Банско е най-добрият ни курорт, като той е сред любимите на гърци, македонци, руснаци и англичани. Намира се само на два часа и половина от София, в Пирин, като при ясно време от върховете се вижда Егейско море.

Старият град очарова с каменните къщи и калдаръмените тесни улички, а ресторантите и кръчмите буквално са на всеки ъгъл. Курортът винаги е бил любим на туристите, което кара няколко софийски фирми да направят много големи инвестиции, при които в града изникват множество модерни хотели, с което Банско се превръща в модерен европейски зимен център.

Пистите започват от два планински върха, като те са покрити от 16 лифта, включително 4- и 6-местни седалкови, влекове и модерна кабинкова гондола, която започва от горната част на Банско и достига до Бъндеришка поляна.

Пистите са достатъчно предизвикателни и за скиори с над средното ниво. В силния сезон и по време на пиковите часове, на гондолата често се образуват големи опашки, не само в посока към върха, а и в тази към Банско.

В града има много традиционни механи, бутици, винени барове, пицарии и други места за хранене и забавления, а местата за настаняване варират от къщи за гости до 5-звездни хотели.

Ясна, Словакия

Предизвикателен терен, с много добри възможности за свободно спускане

Това е най-голямата и предизвикателна ски зона в Словакия и дестинация с достатъчно писти и съоръжения, за да осигурят страхотно преживяване дори и за най-добрите скиори. До курортното селище се стига за 45 минути от летището в Попрад. Лифтовете се издигат от двете страни на планината и около техните станции са се обособили много хотели, барове, магазини и ресторанти.

През последните години, инвестиции от над 130 милиона евро водят до изграждането на 4 нови гондоли, допълнителни 10 километра писти и нови хотели и ресторанти. Зоната на пистите обхваща северната и южната страна на високия 2024 метра връх Чопок.

Половината от пистите са за средно напреднали скиори, а 27% от тях са категоризирани за напреднали скиори (в никой друг източноевропейски курорт няма толкова много писти с висока сложност). В Ясна има значителен брой фрийрайд зони, както и 2 парка за зимни спортове.

Пояна Брашов, Румъния

Леки склонове, страхотен нощен живот и културно-исторически туризъм

Единственият зимен курорт на Румъния с международна популярност, който се намира в Карпатите и е на 3 часа от летището в Букурещ и на 12 километра от средновековния град Брашов. Замъкът на Дракула е на 23 километра и като цяло в тази област има интересни места за посещение, когато не карате ски.

В годините след падането на комунизма, курортният комплекс силно запада поради липса на инвестиции, но в последните години започва бум в модернизирането му. Само през 2011 година са вложени над 25 милиона евро за разширяване на ски зоната и въвеждането в експлоатация на нови лифтове.

Туристите имат богат избор от хотели в подножието на планината, като някои от тях предлагат висок стандарт и страхотна кухня. Брашов предлага доста евтини магазинчета, а също така там може да се види страхотна църква от ХV век, а и нощният живот е доста добър.

25-те километра писти не звучат много впечатляващо, само за 5 години дължината почти се е удвоила. Ски зоната е предимно за начинаещи и средно напреднали – 12-те писти са достатъчни за поне едноседмична ваканция. Ски учителите не са скъпо удоволствие, повечето от тях ползват свободно английски и нивото им е доста високо.

Най-голямото притеснение в Пояна Брашов е снежната покривка, която рядко надхвърля 50 сантиметра, а сезоните не рядко са доста кратки. В последните години се инвестира доста в снежни оръдия, но въпреки това остава изискването температурите да са ниски.

Пампорово, България

Страхотни гледки от кулата на връх Снежанка и голям избор от писти с различна степен на трудност

Почти всяка снимка на Пампорово е доминирана от телевизионната кула на Снежанка, като това е най-високата точка на ски зоната. Самия курорт е изпълнен с родопския чар и е идеалното място за всеки, който иска да се научи да кара ски, на не много висока цена.

Пампорово се намира на 1,45 часа от Пловдив, а пистите са на не повече от 10 минути от основната група хотели и къщи за гости. В последните години се изградиха и хотели, които са точно до пистите.

Повечето от маршрутите са зелени и сини. Налични са и доста червени писти, както и задължителните за напредналите скиори черни писти („Стената“, „Архитект Петър Петров“ и „Двата моста“). Най-дългата зелена писта е дълга 5150 метра, а червена – 4 километра.

Самият курорт има същия проблем като всички източноевропейски курорти, а именно наличието на сняг. В силния сезон снежната покривка достига до над 2 метра, но преди Коледа и след средата на март понякога се налага да се използва изкуствен сняг. Добрата новина е, че над 90% от пистите се покриват от снежните оръдия.

Роза Хутор, Русия

Най-предизвикателния терен в Източна Европа

Роза Хутор е най-големият от четирите курорти, които са били построени от кота нула, около малкия планински град Красная поляна, в южната част на Русия за Зимната олимпиада в Сочи. Именно в Роза Хутор се проведоха много от алпийските дисциплини през 2014 година, което гарантира изключително предизвикателни и трудни писти, може би най-тежките в Източна Европа.

Най-близкото летище е това в Сочи, като то се намира на 25 минути с високоскоростния влак.

Роза Хутор е разположен по склоновете на планината. Сградите са боядисани основно в пастелни цветове, а в центъра на града, край реката, е емблематичната часовникова кула. Много от архитектурните решения напомнят френските и канадските зимни курорти, в което няма нищо изненадващо, тъй като фреската Компани дез Алпс (най-голямата компания за лифтове) е наета да развие пистите и селището около тях. Французите са успели да направят курорт от световна класа, с денивелация от 1380 метра.

Слоновете тук ще отговорят на всички изисквания на средно напредналите и напредналите скиори и сноубордисти, които търсят нови изживявания извън добре познатите ски дестинации. Снежната покривка и тук е доста променлива, тъй като времето е сравнително топло, тъй като Сочи се намира на брега на Черно море, а и средиземноморския климат също се усеща. Независимо от това, руското правителство инвестира много този район и иска да го превърне целогодишна ски дестинация, инсталирайки над 450 снежни оръдия.

Цените в ресторантите и в магазините в Роза Хутор не са сред най-ниските, а храната не е особено на високо ниво, но пък пистите компенсират тези недостатъци.

Всички четири курорта са разположени на удобно разстояние един от друг, като планът е някой ден те да се слеят в един огромен ски комплекс, но засега не споделят обща лифт карта. Курортът „Газпром“ разполага с 15 лифта и 21 километра писти; „Алпика Сървиз“ има 10 лифта и 25 предимно сини и червени писти, но има и няколко много взискателни черни писти; Горная Карузел предлага 11 лифта и 20 километра писти, предимно със средна степен на трудност и зони за фрийстайл спускане.

Яхорина, Босна и Херцеговина

Модерен комплекс, подходящ и за нощно каране на ски

Яхорина е най-големият ски курорт на Босна и Херцеговина, като се намира на 40 минути от летището в Сараево. Бил е част от местата за провеждане на 14-тата Зимна олимпиада през 1984 година, където се провеждат алпийските дисциплини за жените. Преди няколко години са инсталирани високоскоростни седалкови лифтове, а в скоро време скиорите ще разполагат и с гондола. Местните са се надявали това да стане за началото на настоящия сезон, но нещата се забавят поради недостиг на средства. Със сигурност гондолата ще преобрази Яхорина и ще я издигне в класациите сред предпочитаните ски дестинации, възобновявайки славата и на голям курорт, след спада в годините последвали Олимпиадата.

Курортът е бил военна база на босненските сърби по време на обсадата на Сараево по време на войните през 90-те години и планината е минирана на много места. Пистите отдавна са обезопасени, но излизането извън тях крие рискове от попадане на неоткрити мини. Червеният череп с кръстосани кости, който е поставен ръба на много от склоновете на планините не се отнася само за опасност от лавини, а обозначава и места, които може би са минирани, затова там не трябва да се рискува.

Нощно каране може да се направи 3 дни в седмицата, а именно от сряда до петък по склона Полйице, който е дълъг 1,7 километра, от 18 до 21 часа.

Капаоник, Сърбия

Разполага с някои от най-добрите писти за начинаещи в Европа

Курортът е бил много посещаван през 80-те години от туристи от цяла Европа, но 90-те години и войните в бивша Югославия накара туроператорите да избягват дестинацията.

Капаоник се намира на 4,15 минути от Белград и е малко необичаен, тъй като не концентриран около градския център, а е по-скоро сбор от отделни хотели, разположени в обширна гориста местност. Магазините и баровете не са скъпи и са разположени в или около големите хотели. Основните туристи са предимно от балканските страни, но в последните години бяха направени доста инвестиции и доста англичани започнаха да посещават сръбския курорт.

Модерните лифтове и влекове извеждат скиорите до двата върха – близнаци, които са по около 2000 метра, като по пътя нагоре се преминава през високи борови гори. От върховете тръгват 57 километра добре поддържани писти, които са с лек наклон и са идеални за начинаещите. Дори не се налага да се намалява скоростта, която е приятна и безопасна.

За напредналите скиори пистите са доста ограничени, къси са и много често не са отворени в началото на зимния ски сезон. В курорта има изграден и голям зимен парк, с добре поддържани боксове, релси и 12-метров кикър.  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЛюбопитноПроизводителиХранене при...Здравни съвети