Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Видове пасове във футбола

Видове пасове във футбола

Видове пасове във футбола - изображение

Усвояването на изкуството на подаването на топката е задължително, ако искате да се представите добре като футболисти. Без такива умения, времето ви на терена няма да бъде много дълго.

Даването на пас е толкова просто упражнение, но в същото време е и ужасно трудно. Не е достатъчно просто да изпратите топката към съотборник... Дългите, точни и навременни пасове са ключови за изхода на мачовете и затова трябва да се прекарат хиляди часове в тренировки именно на този най-важен момент от футбола като спорт.

Играйте просто

Опитвайте се просто да подавате топката. Под „просто“ имам в предвид, да видите бързо своят съотборник, който е свободен и да изпратите топката към него. Винаги отборната игра е по-добър вариант, отколкото самостоятелните действия. Колкото и добри да си мислите че сте, идва момента в който преминавате един опонент и след това губите топката, а това не е добре за отбора ви. Затова пасът към свободен играч от вашия тим е много по-умното решение. Няма нищо по-просто от това. Разбира се, много приятно е да намериш съотборник с 50-метров пас, но вероятността за грешка е право пропорционална на разстоянието. Това означава, че възможността за грешен пас към най-близкия ви съотборник е най-ниска. Кое според вас е по-добре? Да попаднете в светлините на прожекторите или да играете в ползата на тима? Ако не сте сигурни в отговорът, аз ще ви го подскажа – сигурността е на първо място.

Останете фокусирани и спокойни

Притеснението, когато сте поставени под натиск от противниците не е добър съветник при качественото подаване. Затова трябва да останете спокойни и да се опитате да намерите най-доброто решение в дадения момент.

За да станете добри в подаването на топката, трябва да се запознаете с различните типове пасове, както и с начините, по които те се използват...

Пас по земя

Това е най-използваният тип подаване във футбола. Лесно е да се научи как се изпълнява правилно, като за това са необходими само няколко тренировки. Овладяването му обаче отнема години.

Пас 1-2

Това е тактическо разиграване на топката, което се използва в атакуващия етап на играта. Когато владеещият топката играч бива атакуван от противников защитник, той подава на съотборник, тръгва покрай защитника и веднага получава топката обратно. Всичко това се случва за секунди и въпреки простотата на този тип подаване, срещу него все още не е намерено „оръжие“ и това го прави изключително ефективен ако се изпълни правилно и в точната ситуация.

Прехвърлящ пас

Топката се удря с „копване“ под нея, като така тя се вдига във въздуха. С този тип пас се предава обратно въртене, което намалява скоростта на топката при падането и на земята. По подобен начин се прави и дългият пас, като този път удрящият крек не тръгва директно с пръстите под топката, а идва леко встрани и малко по-нагоре, но под средата на топката.

Пас назад

Това е триково подаване, което е доста ефективно, когато сте достигнали до вратата, но нямате възможност за отправяне на удар, а в същото време виждате нахлуващ съотборник, който не е покрит. Подаването се изпълнява с пета или настъпване на топката и плъзгането и назад с ходилото на крака.

Извеждащ пас (пас в коридор)

Използва се често при играта на скорост. Футболистът с топката трябва да види, че него съотборник му предоставя опцията за подаване между защитната линия на противника и изпраща пас напред, който бива достигнат от включилият се съотборник. Този тип подаване също е изключително ефективно, особено при защитници, играещи в линия. Основно изискване тук е да се следи постоянно играта и най-вече тази на другите играчи в атаката на тима ви, за да може да се направи пас навреме, точно когато те рязко тръгват и се измъкват зад защитата. Ако пасът се забави, тогава вероятността за попадане в засада е много висок, затова се изисква много добра визия за играта.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноАнкетиЛайфстайлСнимкиТестовеВидеоНовиниХранене при...Здравни съвети