Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Футболна топка

Футболна топка

Футболна топка - изображение

Футболната топка има формата на идеална сфера, като нейните размери, тегло и състав са определени със Закон 2 от Правилата на играта на ФИФА. Когато дадена топка се използва за големи международни турнири, тя трябва да отговаря на още по-строги норми и стандарти.

Ранните версии на футболна топка са от пикочен мехур или стомах на животно, но те твърде лесно се спукват, когато се ритат силно. С течение на времето, топката се усъвършенства и се стига до вариантите, които познаваме днес. Всичко това е възможно благодарение на разработките на хора като Чарлз Гудиър и Доменико Нобили, които въвеждат каучука и неговата вулканизирана форма при производството на футболни топки. Днес, технологичните изследвания продължават, за да се постигне все по-голямо развитие на топката, без която най-популярният спорт в света би бил невъзможен.

История на футболната топка

През 1863 година за пръв път се изготвят спецификации, на които трябва да отговарят футболните топки. Преди това те са изготвени от напомпани животински кожи, които имат специални подплънки, за да могат да запазят своята кълбовидна форма. През 1872 година за пръв път се определя и материалът, от който могат да се изработват топките.

През годините, коженото кълбо се променя изключително много. Първите документални доказателства описват топката като кожена обшивка, пълна с коркови стърготини. В по-късните етапи започва да се използва животински мехур, който се пълни с въздух. Въпреки, всичко обаче, тези топки са били много лесни за пробиване и насочването им в желаната посока с по-голяма точност е било ужасно трудно. Да сравним тогавашната топка с днешната е меко казано неуместно.

Вулканизацията

През 1838 година, Чарлз Гудиър и Доменико Нобили започват да създават изделия от вулканизиран каучук, а тяхното откритие драстично подобрява футболната топка. Прогресът не е само в това, че се създават автомобилни гуми, които се помпят с въздух, но футболът печели от откритието. Създават се топки, които са каучуков плондер, като това увеличава тяхната здравина, еластичност, устойчивост и много по-лесно насочване в желаната посока.

Вулканизираният каучук също така помага на топката да устои на умерена топлина и студ, а също така външните панели могат да са по-плътни, което улеснява футболистите в боравенето. Повечето топки от онова време са направени от щавена кожа с 18 секции, разположени в 6 групи по 3 ленти.

Причини за подобряване на футболната топка

В началото на ХХ век, футболната топка е изработена от каучук и кожа, което я прави идеална за ритане и има добър отскок, но ударът с глава е изключително болезнен за играчите. Този проблем най-вероятно се дължи на абсорбцията на вода от кожата при дъжд, което увеличава многократно теглото на самата топка. Друг проблем е, че кожените ленти не са винаги с еднаква дебелина и качество.

Настоящо развитие на футболната топка

futbolni-topki-ot-svetovnite-parvenstva

От няколко години, футболните топки започват да се тестват за деформация при удар, както и при рикоширането им от различни повърхности. Самите материали вече са изотопни и имат допълнителен твърд шев. Компаниите като Митре, Адидас, Найк и Пума обещават внедряването на все по-иновативни матирали, с които топките да придобият по-точна траектория на летене, дължина на летежа и здравина.

Структура на съвременната футболна топка

В повечето случаи, една топка се състои от 12 петоъгълни и 20 шестоъгълни панела, свързани в специална геометрия. Някой модели имат също така 32 панела, но са с несъразмерна форма, която също така цели постигане на перфектната сферична форма. Плондерът вече се изработва от латекс, който е изключително здрав и позволява напомпването на топката с въздух под голямо налягане. Панелите са свързани със здрава нишка, като самото зашиване се прави вътрешно, за да не пречат ръбовете. Футболната топка е около 22 сантиметра в диаметър (при официалния размер „5“).

Съществуват няколко различни вида топки, в зависимост от разновидността на футболната среща и повърхността, на която се провежда мача:

  • Тренировъчна топка

  • Топка за изкуствена трева

  • Топка за футзал

  • Топка за уличен футбол

  • По-малка топка за фрийстайл футбол   

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛайфстайлРецептиЛюбопитноСпорт и туризъмАнкетиСнимкиВидеоТестовеХранене при...Новини