Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Витамини, минерали и електролити Витамини, използвани в спорта

Витамини, използвани в спорта

Витамини, използвани в спорта - изображение

Освен различните хранителни добавки, спортистите приемат много витамини. Витамините оказват влияние върху функциите на различните системи в тялото. Витамините трябва да бъдат приемани от храни и хранителни добавки, тъй като телата ни не са в състояние да ги произвеждат. Има тринадесет витамина, които се класифицират като мастноразтворими (А,D,E и К) и разтворими във вода (С и В).

Мастноразтворими витамини:

Мастноразтворимите витамини се абсорбират заедно с мазнините от червата. Всяко заболяване, което засяга усвояването на мазнините, като цьолиакия, би могло да доведе до недостиг на тези витамини. След попадането им в кръвообращението, те се съхраняват в черния дроб.

Витамините: А, D, Е и К са мастноразтворими витамини. А, D и К се складират в черния дроб, а витамин Е се разпределя в мастните тъкани на организма.

Водоразтворими витамини:

Витамините от група С и В се съхраняват в организма само за кратък период от време и след това се отделят чрез урината. Изключение прави витамин В12, който се складира в черния дроб. Водоразтворимите витамини трябва да се приемат ежедневно.

Витамините от В комплекс се състоят от:

  • В6 (пиридоксин)
  • В1 (тиамин)
  • В2 (рибофлавин)
  • B12 (ниацин, пантотенова киселина, биотин, фолиева киселина и кобаламин).

Източници на витамини, които се използват при недостиг в организма:

Източници на витамин А: млечни продукти, яйца, черен дроб, зелени зеленчуци, моркови. Употреба: поддържа здравето на епитела и действа при адаптацията на ретината към тъмнината. Дефицитът на витамин А води до кератинизация на нос и дихателните пътища и нощна (кокоша) слепота.

Източници на витамин В1 (тиамин): мая, яйчен жълтък, черен дроб, жито, ядки, червено месо и зърнени храни. Употреба: поддържа въглехидратния метаболизъм. Дефицитът на В1 води до умора, раздразнителност, загуба на апетит, при тежък дефицит може да доведе до бери-бери.

Източници на витамин В2 (рибофлавин): млечни продукти, черен дроб, яйца, зеленчуци, плодове, зърнени храни. Употреба: подпомага за интрацелуларния метаболизъм. Дефицитът на Б2 води до напукани устни, пукнатини в ъгълчетата на устата.

Източници на В12: черен дроб, червено месо, млечни продукти, риба. Употреба: този витамин е от съществено значение за производството на генетичен материал в клетките, участва в производството на еритроцити. Дефицитът му в организма води до злокачествена анемия.

Източници на витамин С (аскорбинова киселина): зелени зеленчуци и плодове. Употреба: от съществено значение е за поддържане на костите, зъбите и венците, сухожилия и кръвоносни съдове. Също така осигурява нормален имунен отговор към инфекции. Недостигът му води до Скорбут.

Източници на витамин D: маслата от черен дроб на риба, млечни продукти. Витамин D се образува в кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Употреба: Има роля в усвояването на калция, който е от съществено значение за поддържането на здрави кости. Недостигът води до: Рахит.

Източници на витамин Е: Чисти растителни масла, покълнало жито, пълнозърнест хляб и зърнени храни, ядки слънчогледови семки. Употреба: предпазва тъканите срещу щети, насърчава нормалния растеж и развитие, помага при образуването на червените кръвни клетки. Дефицит води до: Може да предизвика мускулна дистрофия.

Източници на витамин К: зелени зеленчуци. Употреба: използва се от черния дроб за образуването на протромбин. Дефицитът на витамин К води до: кървене поради забавено кръвосъсирване. Пациентите могат да покажат признаци на синини и кръвотечение от носа.

Токсичност на витамини:

Мастноразтворимите витамини не трябва да се консумират в големи дози, тъй като те се съхраняват в организма и техния излишък може да доведе до нежелани реакции. Прекаленото количество на витамин А може да доведе до раздразнителност, загуба на тегло, суха и сърбяща кожа, гадене, главоболие, диария при възрастни.

Излишъкът на водно разтворими витамини не трябва да доведе до някакви странични ефекти, тъй като те се разпръсват в тялото и се отделят от него чрез урината.

Свободни радикали:

Физическата активност води до производството на свободни радикали. Изследванията показват, че ако добавките могат да бъдат полезни в борбата със свободните радикали, то витамините се справят отлично, витамин Е е най-ефективния.

Взаимодействия на витамини и минерали:

Много от витамините и минералите взаимодействат. Някои действат успоредно един на друг, например витамин Д, калций, фосфор, магнезий, цинк, флуор, хлор, манган, мед и сяра са необходими за здрави кости.
Много от взаимодействията могат да подобрят или нарушат действието едни на други, например при усвояването на голямо количество желязо може да доведе до недостиг на цинк.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияНормативни актовеЗдравни съветиИсторияСоциални грижиНовиниЛайфстайлИзследванияБотаникаПроизводителиФизиологияХранене при...СнимкиСъставкиАлт. медицинаТестовеРецептиДиетиХрани и ястияСпорт и туризъмПсихологияИнтервютаАнкетиОбразованиеЗаведенияОрганизацииСпециалистиОткрития