Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Глутатион като спортна добавка

Глутатион като спортна добавка

Глутатион като спортна добавка - изображение

Един от най-важните антиоксиданти, който се произвежда естествено в тялото на човека, се нарича глутатион. По химичен състав глутатионът представлява малка трипепептидна молекула съставена от белтъчините - глутамин, цистеин и глицин, но тя има изключително важна функция в тялото. Глутатионът е основно средство, което противодейства на свободните радикали и токсините в тялото, а високите му нива са показател за добро здраве. Обратно ниските нива се свързват с множество заболявания, потискане на имунната система и увреждане на клетките и тяхното ДНК. Тайната на глутатиона се крие в наличието в неговата структура на елементът сяра. Тя действа като магнит за токсините в тялото, включително свободните радикали и различните тежки метали като живака. Така основната функция на глутатиона е да предпазва клетките в тялото от увреждащите фактори, чрез неутрализирането на свободните радикали и токсините.

Потенциални ползи от употребата на глутатион като хранителна добавка

Поради това, че физическите натоварвания са свързани с образуването повече свободни радикали, нуждата от антиоксидантни вещества в тялото се покачва. Ако не бъдат своевременно неутрализирани, тези свободни радикали могат да причинят множество увреди на клетъчно ниво и да бъдат предпоставка за развитие на микротравматични и дегенеративни заболявания. Затова внасянето на глутатион като хранителна добавка в спорта може да подпомогне възстановителните процеси в тялото и да противодейства на оксидативния стрес.

  • Действа като основен антиоксидант в тялото, подпомагащ работата на имунната система и другите антиоксидантни вещества.
  • Има детоксикиращо действие извеждайки от тялото канцерогенни вещества, тежки метали, радиоактивни елементи, хербициди, пестициди и др.
  • Подобрява работата на имунната система и повлиява активността на имунните клетки.
  • Повишава енергийните нива, чрез повлияване на биохимичните реакции в клетката.
  • Подобрява мускулната функция, чрез повишаване на еластичността и издръжливостта на мускулите.
  • Възстановява увредената от свободни радикали ДНК, чрез добавяне на липсващ електрон.
  • Намалява броя на увредените и мутирали клетки и така снижава риска от злокачествени и дегенеративни заболявания.

Прием на глутатион като хранителна добавка

Като хранителна добавка глутатиона се предлага най-често в неговата редуцирана формула L-глутатион. Той често присъства, както в добавки за спортисти, така и в продукти свързани със здравословното хранене. Дозата обикновено е между 50 и 200мг дневно между храненията.

Странични ефекти и противопоказния

При прием в рамките на препоръчителните дневни дози не са наблюдавани странични ефекти. В редки случаи може да се наблюдава индивидуална непоносимост към продукта. При бременност или кърмене е нужно да се направи предварителна консултация с лекар.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛеченияНормативни актовеСоциални грижиЛайфстайлНовиниЗдравни съветиИзследванияБотаникаПроизводителиСнимкиСпорт и туризъмХранене при...ПсихологияИнтервютаФизиологияАнкетиОбразованиеДиетиЗаведенияТестовеСпециалистиОрганизацииСъставкиРецептиИсторияЕ-тата в хранитеХрани и ястияАлт. медицинаОткрития