Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Инциденти и увреждания от външни физични фактори Дихателна и сърдечна реанимация при удавяне

Дихателна и сърдечна реанимация при удавяне

Дихателна и сърдечна реанимация при удавяне - изображение

При удавянето се правят опити за съживяване на пострадалия (реанимация). Прилага се дихателна и сърдечна реанимация при удавяне.

Реанимацията се провежда, с цел да се съживи организма. Може да се проведе в случаите, когато организмът е изпаднал в клинична смърт, и във всички останали случаи, когато животът на спортиста е директно заплашен.

В спорта при различните инциденти, които са свързани с прекратяване на дишането и кръвообращението се прилага реанимация. Най-честите травми, при които се прилага реанимация са удавяне, тежки травми, свързани с големи кръвозагуби, инциденти при висока и ниска температура на въздуха и нарушено коронарно кръвообращение.

Дихателната и сърдечната реанимация могат да се провеждат успоредно. Когато едновременно спрат дишането и сърдечната дейност приоритет има възстановяването на дишането. Също така е необходимо да се приложат грижи срещу хипотермията.

Дихателна реанимация: Изкуственото дишане може да възстанови дихателната функция. То се прилага "уста в уста" или "уста в нос". Тези методи са предпочитани пред използваните ръчни методи. Чрез обдишването се внася кислород, но също така и въглероден диоксид, който дразни дихателния център. Затопленият въздух, вкаран под налягане възбужда дишането по рефлекторен път. При наличието на тежки черепни и лицеви травми е добре да се приложат ръчните методи.

Последователност на провеждане на дихателна реанимация:

 • Първата стъпка е отварянето на устата и проверката за наличието на чужди предмети. Освобождават се горните дихателни пътища от водата.
 • Пострадалият трябва да се постави в тилен лег, а главата му да е на по-ниско.
 • Позицията на главата е в тилна флексия, това се постига като се постави едната ръка под врата, а другата ръка натиска челото.
 • Езикът се издърпва и фиксира, ако той е спаднал и запушил трахеята.
 • Този, който прилага първа помощ поема дълбоко въздух и извършва 5-10 бързи обдишвания, за да се насити кръвта с кислород. Когато се обдишва "уста в нос" се запушва устата на пострадалия, а при обдишване "уста в уста" се запушва носът.

Предпочитаният вариант на обдишване е "уста в нос", защото по този начин не попада въздух в стомаха на пострадалия.

Дихателна реанимация би могла да се извърши с помощта на апарати и чрез интубиране.

Сърдечна реанимация: Извършва се с цел възстановяване на сърдечната дейност и кръвообращението. При първата помощ се прилага индиректен масаж на сърцето. В спорта спирането на сърдечната дейност може да стане внезапно или постепенно. Много често сърдечната дейност спира, когато сърдечният мускул изпадне в некоординирани съкращения на отделни мускулни влакна, в резултат на което се намалява ефективната работа на сърцето.

Последователност на извършване на индиректния масаж на сърцето:

 • Първоначално пострадалия се поставя по гръб, главата се разполага по-ниско от крайниците.
 • Лявата ръка на даващия помощ е изпъната в лакътна става и се поставя перпендикулярно на долната трета на гръдната кост, пръстите са леко свити и повдигнати, успоредни на ребрата.
 • Дясната ръка се поставя върху лявата.
 • Извършващият първа помощ използва умерено силен натиск върху гръдния кош, в този случай гръдната кост извършва движения от около 4-5 см. При получения натиск между сърцето, гръдната кост и гръбначния стълб се изтласква кръвта от камерите към малкия и големия кръг на кръвообращение. Съкратителните способности на сърцето рефлекторно се повлияват от неговото масиране.

Правилното провеждане на индиректния масаж може да бъде контролирано чрез кръвното налягане, което не трябва да спада под 60-70 mm Hg. При правилно проведена сърдечна реанимация се възстановява пулса в сънните артерии, свиват се зениците, възвръща се розовия цвят на кожата. Сърдечната реанимация може да се извършва с помощта на електрически дефибрилатори.

При извършването на първа помощ при удавяне, когато не се установява дишане и пулс, реанимацията е необходимо да се извършва паралелно: на кръвообращението и на дишането.

Ако извършващия първа помощ е сам, прилага 5 до 10 бързи обдишвания, след това 15 индиректни масажа на сърцето. После въвежда следния ритъм: 2 обдишвания и 15 индиректни масажа на сърце.
Когато първата помощ се извършва от двама, единият извършва 5-10 обдишвания, а другия 5 индиректни масажа на сърцето. След това първата помощ следва ритъм 1:5.

Необходимо е да се следят признаците на съживяване:

 • Поради възстановеното кръвообращение цветът на лигавиците и кожата се променя от бледосинкав в розов.
 • Поради доброто мозъчно кръвоснабдяване се възвръща зеничният рефлекс, зениците започват да се свиват и да реагират на светлина.
 • Сърдечният пулс се възстановява.
 • Първоначално се появяват дихателни движения, които по-късно преминават в ритмично дишане.

Оказването на бърза помощ продължава около 30 минути, независимо от липсата на признаци на живот. Ако след 30 минути не се установят някои от признаците за живот реанимацията се спира. Тези, които са преживели удавянето се хоспитализират за 24 часа.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниИсторияВидеоЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСпорт и туризъмАлт. медицинаНормативни актовеХранене при...БотаникаФизиологияПатологияКлинични пътекиЗаведения