Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Водни спортове Мартин Стрел – плуване в открити води

Мартин Стрел – плуване в открити води

Мартин Стрел – плуване в открити води - изображение

Мартин Стрел (роден на 1/10/1954 г.) е словенски плувец на дълги разстояния, известен с преплуването на голяма част от най-дългите реки в света. Стрел държи Световните рекорди на Гинес за най-бързо преплуване на Дунав, Мисисипи, Яндзъ и на Амазонка. Неговото послание е „Плуване за мир, приятелство и чисти води“.

По време на плуването той спи по около 5 часа, след което за да се възстанови са му необходими по 6-7 месеца.

Големият речен човек е роден в Мокроног, Словения, тогава част от Югославия. Първите две реки, които той преплува Кърка (105 километра) в Словения за 28 часа през 1992 година и граничната Колпа (62 километра) за 16 часа през 1993 година. През 2000 година, той преплува Дунав (2860 километра) и поставя световен рекорд за преплуване на най-дълга дистанция в рамките на 58 дни (3004 километра). През юли 2001 година, Мартин Стрел поставя още един световен рекорд – по най-дълго плуване в Дунав, което продължава 84 часа и 10 минути, при което изминава 504,5 километра.

През 2002 година словенецът преминава по цялата дължина на Мисисипи (3885 километра) за 68 дни. През следващата година идва ред на най-дългата аржентинска река Парана (3998 километра), а през 2004 година е покорена китайската река Яндзъ, която е третата по дължина в света със своите 4003 километра. Дори той достига до Шанхай за 40 дни на 30 юли, което е с един ден преди предварителния план.

Стрел преплува и една от най-опасните реки в света, Амазонка, започвайки на 1 февруари 2007 година и финиширайки след 66 дни, на 7 април април. Това е и рекорд за преминаването на 5268-километровата река, чиято дължина е по-голяма от широчината на Атлантическия океан. Около Мартин са плували кораби, които са били натоварени с кръв, която при нужда да се изсипе във водата и да привлече вниманието на хищните риби, особено на пираните. Малко преди да се впусне в това предизвикателство, Стрел получава предложение да преплува Нил, но той отказва с думите: „Няма да направя преплуване на Нил. Той е дълъг, но не достатъчно предизвикателен, това е просто една малка рекичка. Амазонка е много по-силна.“

През 2011 година Стрел завършва и плуването си по Колорадо, като за нея е заснет и документален филм, който е част от поредицата Суперчовеци на Стан Лий.

Големият речен човек

Стрел е звездата в документален филм с едноименното заглавие, като според критиците това е една блестяща комбинация между драма и комедия. В него се разказва за историческото преплуване на Амазонка от страна на Мартин. От този филм му остава и прякорът, с който го наричат феновете му.

Плувните приключения със семейство Стрел

През 2011 година, Мартин Стрел и неговият син откриват компания, която се занимава с организиране на плувни приключения в Средиземно море и в езерото Пауъл в Аризона. Към днешна дата дестинациите им са се увеличили и обхващат още река Сока и езерата Блед и Бохиндж в Словения, както и Далматинското крайбрежие на Хърватска, където се плува между отделните острови.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛайфстайлСпортИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актове