Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Доджбол

Доджбол

Доджбол - изображение

Доджбол е предимно детски спорт, който в някой аспекти наподобява познатата на повечето от нас Народна топка. Целта на всеки един от играчите е да удари с топка някой от тези на противниковия отбор, като в същото време отбягва хвърлените към него. Играчът, който е бил ударен с топката напуска играта, като целта е да бъдат отстранени всички състезатели на противниковия тим. Излизане от игралното поле също също се наказва с отстраняване, а ако даден играч улови топката, тогава той връща някой от излезлите му съотборници.

Оборудване

Стандартната топка за дождбол е от пяна и с пластмасова обвивка, имаща диаметър около 18 сантиметра (подобно на волейболната топка). Някой от тях са изработени от каучук и имат текстилна обвивка. В някои лиги е позволено да се използват и топки с различни размери, дори в един и същ мач, като например в Канада е разрешен диаметър от 18 до 21 сантиметра.

Броят на топките в един мач често варира, но обичайно е от 3 до 10. Изключение от тази бройка може да се направи, ако теренът е прекалено малък или има много играчи (в неофициалните игри). Повечето топки могат да доведат до по-голямо раздвижване, но също така има опасност и от претрупване. Според правилата на международните състезания, минималният брой топки е 6, но обикновено се поставя нечетен брой, за да може единият отбор да получи предимство и да поеме атакуващата роля.

Правила на играта

В началото на мачът, топките се разполагат на централната линия. След това някои от състезателите от двата отбора тръгват бързо от крайните линии към центъра, като целта е да достигнат до разположените там топки. При достигането им, всеки играч хваща топка и я подава на свой съотборник, който е зад линията за атака, тъй като не е позволено да се вземе топка и да се опита отстраняване на противник, докато играчът се намира в неутралната зона. Това е известно като надпревара за откриване на мача. След стартът, противниците започват да хвърлят едни срещу други топките, в опит да се елиминират едни други.

За удар се зачита директното попадение, без да се е получил рикошет от пода, стените или тавана. Ако има такова чисто попадение, тогава играчът трябва да излезе в определено за това място (бялата правоъгълна зона на картинката). При рикошет от негов съотборник, ударът се счита за чист. Същото правило важи и ако няколко играча се опитат да хванат хвърлена към тях топка и по някаква причина не успеят да я хванат. Тогава всеки докоснал се до кълбото бива отстранен.

В зависимост от правилата, ударът с топка в главата може да бъде забранен или наказан. Възможните резултати са следните:

  • Отстраняване на играчът хвърлил топката

  • Отстраняване на удареният играч

  • Отстраняване и на двамата

Ако някой от противниковия тим хване хвърлената към него топка, тогава негов съотборник се връща на полето, а този който я е хвърлил бива отстранен. В случай, че някой от играчите е ударен с топката, но негов съиграч успее да я хване, преди тя да падне на земята, тогава той остава в игра, докато противника, който е хвърлил топката излиза. При игра в игрище за баскетбол (много често доджбол се практикува на игрища за баскетбол, за хандбал, за мини футбол или футзал), ако хвърлена топка удари таблото на коша, тогава всички противникови играчи, които са били извадени от игра се връщат обратно в полето. Това се случва само в случаите, когато след рикошета, топката пада в рамките на игралното поле, а в противен случай няма никакви последствия.

Играчите имат право да вземат падналата на пода топка и след това да я хвърлят към някой от състезателите на другия отбор. Те могат да напускат границите на полето, за да вземат излезлите от него топки, но нямат право да ги хвърлят, докато не се върнат обратно на игрището.

Хвърлената извън полето топка не може да елиминира противников играч, но ако бъде хваната, тогава хвърлилият я бива отстранен от игра, а в същото време влиза играч от другия отбор, който най-дълго е стоял извън игра.

Състезател, който излезе напълно извън игралното поле, в опит да се предпази от топката също бива наказан с отстраняване от игра. Както споменахме по-рано, обикновено ударите в главата се считат за неспортсменско поведение, а топката може да се хвърля единствено с ръка, ритането с крак е забранено. Мачът приключва, след като всички играчи на единия отбор биват отстранени.

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниСнимкиИнтервютаСпортЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияНормативни актовеОрганизацииХранене при...ТестовеСоциални грижиЛеченияЗаведенияАлт. медицинаФизиологияАнкетиИсторияОбразованиеРецептиПроизводителиОткритияСпорт и туризъмКлинични пътекиБотаникаДиетиСпециалисти