Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Как да спортуваме здравословно и без травми

Как да спортуваме здравословно и без травми

Как да спортуваме здравословно и без травми - изображение

Без значение от това какво тренираме и спортуваме едно от първите неща, на което трябва да се научим, е как да спортуваме здравословно и да се предпазваме от травми. Всеки знае, че физическата активност носи множество ползи за здравето, свързани с намаляване на риска от редица заболявания, регулиране на телесното тегло, поддържане на мускулната сила, подобряване на емоционалното състояние и други. Въпреки това обаче границата между здравословния спорт и натоварването, което може да доведе до травми или заболявания, е твърде условна и често се преминава. Спазването на някои правила може да ни помогне да преосмислим това как натоварваме тялото си и така да се предпазим от повечето травми и състояния криещи риск за здравето.

Поинтересувайте се за рисковете и характерните травми за самия спорт, преди да започнете да тренирате

Всеки спорт крие определени рискове от травми, които с правилна техника и добра екипировка могат да в значителна степен да бъдат избегнати. Затова е добре да попитате треньора или инструктора за някои предварителни съвети свързани със заучаване на техника на игра, избягването на травми и противопоказанията на съответния спорт. В най добрия случай, ако не сте тренирали такъв спорт, започнете тренировки и упражнения за укрепване на най-натоварите при спорта части от тялото. Това в комбинация с тренировки за правилна техника ще намали значително рискът от травми инциденти по време на игра.

Използвайте екипировка и протективни средства

Екипировката и протективните средства не са моден аксесоар, а начин за намаляване на травмите и пренатоварването на опорно-двигателния апарат. Носенето им по време на игра, особено от начинаещи, е задължително. В тази защита влизат наколенки, протектори за глезен, каски, бандажи, обувки и всичко, което е създадено с цел подкрепа и защита. Ако имате стара травма в дадена част от тялото е най-добре да я защитите чрез спортен тейпинг или някакъв вид спортна отреза. Дори да изглеждате странно в очите на другите, пълната и добра екипировка може да ви спести много болка и време за възстановяване.

Бъдете внимателни към сигналите на тялото

Болката, колкото и да е неприятна, е много полезен механизъм целящ защита на тялото. Затова неглижирането на болката или справянето с нея понякога може да има много вредни последствия. Не рядко играта с хронична болка в мускул или сухожилие води до неговото скъсване и дълъг период на възстановяване. Рискът от такъв тип травма е значително по-голям, ако започнем да се занимаваме с нова нетипична за тялото активност или спорт и то няма време да се приспособи. За да избегнем това трябва да следим за плавното покачване на натоварването, обикновено с 10% на седмица, а при поява на болка да си дадем време за възстановяване.

Най-чести състояния криещи риск за здравето свързани със спорта

Остри травми - Получават се най-често при падане или директен удар. В по-леките случаи тези травми са свързани с оток, синини или рани, а в по-тежките с навяхване, изкълчване или счупване на кост. Важно е при острите травми е да се окаже първа помощ.

Травми от хронично претоварване (микротравматични заболявания) - За разлика от острите травми, този тип травми имат хроничен характер и се развиват постепенно във времето. Тези травми се получават, когато дадена част от тялото се претоварва постоянно, което води до микротравма, възпаление и дегенерация в тъканите. "Тенис лакът" е типичен пример за такова заболяване. Важно за хроничните травми е достатъчното време за възстановяване и рехабилитацията.

Дехидратация - Получава се при неприемането на достатъчно течности, висока интензивност на натоварването и силно потене. В по-леките случаи дехидратацията води до намаляване на силата и издръжливостта, а при загуба на повече от 6% от телесната маса като вода, може да се стигне до крампи, кома и дори смърт. Доброто хидратиране по време на спорт е изключително важно за поддържане на добро здраве и жизнени показатели.

Прегряване - Получава най-често при продължителни и интензивни тренировки на открито и при висока температура. Характеризира се с повишаване телесната температура, пулса и дишането, световъртеж, отпадналост и др.. Това състояние се свързва със загуба на течности и дехидратация.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеСнимкиНовиниИнтервютаИсторияПсихологияАлт. медицинаТестовеДиетиБотаникаЗаболявания (МКБ)СпециалистиКлинични пътекиИзследванияАнкетиЗаведенияХранене при...ФизиологияОткритияОбразованиеРецептиПроизводителиСпорт и туризъм