Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Екипи Екипировка за американски футбол

Екипировка за американски футбол

Екипировка за американски футбол - изображение

Екипът за американски футбол включва защитно оборудване, което е задължително в този тип контактни спортове. Тук се включва каска, подложки за раменете, ръкавици, обувки, защита за бедрата и наколенници. Всички защитни средства са направени от каучукова пяна и пластмаси, устойчиви на ударите, като те могат да издържат дълги години на постоянна употреба.

Шлем

Професионалният футболен шлем се изработва от няколко части. Корубата е изработена от твърда пластмаса с дебела подплата от вътрешната страна, маска за лицето, състояща се от един или няколко метални тръби, както и подбрадник. Въпреки силната защита, която осигуряват шлемовете, все още има висок риск за играчите от получаване на мозъчни сътресения.

Играчите в различните позиции имат шлемове, които се различават по своята маска за лицето, което се обуславя от нуждата от по-добра защита или от по-добра визия за случващото се на терена. Съществуват 15 различни конфигурации на тръбите. Дори в новите маски има вградени лицеви енергийни клинове, които поемат силата на ударите. Нововъведение е и радиовръзката в шлема на куотърбека, който вече не трябва да разчита само на собствения си кръгозор, а може да получи информация директно от треньорската скамейка. Единствено при тази позиция се позволява радиовръзката, затова и шлемовете от този тип имат зелена точка на тила.

Друга иновация в шлемовете е добавянето на защитно стъкло, което предпазва от очни травми, а също така и помага при проблясъците на слънцето или осветлението на стадиона.

Всеки играч си има собствен шлем, който се изработва точно по формата на главата му. След това се добавя уплътнението и се изрисува корубата с цветовете на отбора и емблемата му, а също така се изписва и номера на играча и в някой случаи и името им.

Раменни подложки

Те са направени от твърда пластмаса, под която има ударопоглъщаща пяна. Подложките защитават раменете и гръдния кош и се прихващат към тялото с различни каишки и катарами.

Раменните подложки помагат по два начина – те поглъщат ударите чрез деформацията си, а също така и ги разпределят върху по-голяма площ, което предпазва от съсредоточаване върху само една точка от тялото на цялата сила.

Най-новите разработки върху раменните подложки са довели до създаването на такива модели, които имат много добра вентилация, което помага за охлаждането на играчите по време на мачовете.

Фланелка и панталон

Основната цел на тези две облекла е да се идентифицират играчите с техните номера и имена, а също и да се различават двата отбора.

Фланелките са изработени обикновено от ликра, за да стоят прилепени към тялото. Целта е противниковите играчите да се затруднят при задържането за фланелката.

Тази част от екипа на играчите има различни емблеми и надписи, като например името на отбора, лигата и евентуално спонсорски лога и други. Всеки играч има по няколко фланелки по време на мачовете, за да може да ги сменя, особено ако вали дъжд.

Панталоните са също в цветовете на отбора, като те имат дунапренени вати, които омекотяват ударите.

Използваните по време на мачовете екипи имат висока колекционерска стойност, като се продават за значителни суми, особено тези на легендарните играчи.

Обувки

Те са с бутонки, които могат да се подменят, в зависимост от характеристиките на настилката. По-дългите бутони осигуряват добро сцепление при мокър терен, докато късите дават по-добра скорост при сух. Съществуват и обувки с много къси и плоски бутони, чието предназначение е за изкуствените тревни настилки.

Назъбник

Той е изработен от силикон, като се поставя при първото използване в гореща вода, за да омекне, след което се потапя за секунда в студена, за да не е прекалено горещ и да изгори устата. Стиска се със заби и така приема тяхната форма. Назъбниците предпазват от удари и защитават много добре зъбите на играчите. Те са специфични за всеки играч, тъй като са направени по неговата форма на зъбите.

Ръкавици

Те са широко използвани от ресийвърите, като осигуряват много добро сцепление при хващане на топката. Имат длани от лепкав каучук, който осигурява това сцепление. Преди 1980 година са се използвали и специални спрейове, които са били с лепкава текстура, но след тази година те са забранени за използване в професионалния спорт.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСоциални грижиНовиниЛайфстайлИсторияЛюбопитноСнимкиГеографияСпорт и туризъмАнкетиТестовеВидеоХранене при...Здравни съвети