Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Калчо сторико

Калчо сторико

Калчо сторико - изображение

Калчо сторико или калчо фиорентино е може би един от най-бруталните спортове, създавани някога, като той представлява ранна форма на съвременното ръгби. Произлиза от Италия, като първите данни за него са от ХVІ век. Мачовете се провеждат традиционно на площад Санта Кроче във Флоренция.

По времето на Ренесанса, калчото е било запазено само за богати аристократи, които провеждат мачовете във дните около Великден. Дори и някои от папите са се включвали в играта във Ватикана, като примери за това са Климент VІІ, Лъв ХІ и Урбан VІІІ.

Но защо казахме, че спортът е брутален? Може би сте гледали ръгби или американски футбол и виждате какви сблъсъци се получават. При калчо сторико също има такива сблъсъци един на един, но те приличат на мач от ММА, директно противниците се бият с юмруци, с лакти, крака, общо взето има забрана само за ритане в главата на паднал противник и с това се изчерпват ограниченията. Ако някой от играчите е нокаутиран, той не се заменя от друг.

Първият известен мач се провежда във Флоренция на 17 февруари 1530 година, макар тогава градът да е под обсада от войските на Чарлз V. През 1574 година пък, крал Анри ІІІ Френски присъства на калчо сторико и в аналите остава неговата реплика: „Това е твърде малко, за да бъде сравнено с истинска война, но прекалено жестоко, за да бъде смятано за игра.“

Калчо сторико в съвременната епоха

Интересът към мачовете започва да намалява в началото на 17 век, но през 1930 година, Бенито Мусолини започва отново да го популяризира в кралство Италия. Започва да се играе масово на аматьорско ниво по улиците, с топки от парцали или от животинска кожа. Днес, всяка година в третата седмица на юни, на площад Санта Кроче във Флоренция, се изиграват 3 мача, между отделните квартали на града:

  • Сан Джовани – със зелен екип

  • Санта Кроче – в син

  • Санто Спирито – в бял

  • Санта Мария – в червен

След като се изиграват по два мача, победителите от тях се класират за големия годишен финал, който е на 24 юни, Ден на Сан Джоване, светецът-покровител на Флоренция. В продължение на години, калчо фиорентино води до тежки травми, а има и смъртни случаи. Съвременната версия не се различава съществено от първоначалната, като се позволява използването на ММА техниката „гилотина“, удари с крака, колене, лакти, юмруци. Въпреки това, поради фатални наранявания, днес са забранени ритниците в главата на паднал противник, както и намеса на трети човек в сблъсък между двама противници. Всяко от тези нарушения водят до изваждане от играта.

Правилник за калчо сторико

Мачовете са с продължителност от 50 минути, като те се провеждат на игрище с размери 80 на 40 или ако самата площ не позволява такъв размер, то трябва да се спази пропорцията 2:1. Задължително полето е покрито с пясък, през средата му преминава бяла линия, а мрежата на „вратите“ се изпъва от единия до другия край на игрището, по неговата ширина.

Играчите във всеки отбор са по 27, като както споменахме вече, не се допускат смени на контузените или наказаните с изгонване. Просто техния отбор остава в намален състав.

Постовете са следните – 4 вратаря, 3 защитника, 5 полузащитника и 15 нападателя. Капитанът не участва в мача, той само стои и наблюдава, коригира тактиката на тима си и може да се намеси да спре сбиване и да успокои съотборниците си.

Реферът и шестимата негови помощници имат задачата да поддържат дисциплината и да възстановят реда, когато играчите се разгорещят прекалено много.

Началото на мача се дава с топовен гърмеж, а топката се хвърля в центъра на игрището. Тогава 15-те нападателя на двата отбора започват бой помежду им, който би бил достоен за най-елитните ММА турнири. Целта е да се повалят на земята колкото може повече противници, за да не могат те да вземат топката и да отбележат гол.

След като топката бъде взета от единия отбор, той веднага се опитва по всякакъв възможен начин да достигне до вратата на противника и да отбележи гол, като след всеки такъв, тимовете сменят своето поле. След 50-те минути, победител е отбора с повече отбелязани голове, както във всеки друг спорт.

Заедно с купата, отборът-победител преди години е получавал една специална порода крава (кянина), но в днешно време, просто бива канен на безплатна вечеря. Всичко друго е удоволствието от участието, парично заплащане няма.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСпорт и туризъмЛюбопитноНовиниАнкетиСнимкиВидеоТестовеХранене при...Здравни съвети