Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Екипировка за планинско бягане

Екипировка за планинско бягане

Екипировка за планинско бягане - изображение

Бягането в планината предоставя различни предизвикателства в сравнение шосейното или това писта. То е различно дори от бягането в пресечени местности, на по-малка надморска височина. Времето в планината може да бъде променливо и всеки, който е решил да бяга на по-голяма надморска височина, трябва да се съобразява с този факт. Оборудването му трябва да бъде на високо ниво, като тук не са достатъчни само екип за бягане и маратонки. Вижте кои са препоръчителните елементи на екипировката на планинските бегачи!

Обувки

Докато обикновените маратонки за бягане нямат много добро сцепление при бягане по черни пътища, трева или размекната почва, тези за планините имат по-едри грайфери, често в различни посоки, и подметки от по-лепкава гума, за да помогнат за поддържане на скоростта при преминаване през пясък, кал, съборени дървета, камъни и други.

Трейл маратонките също имат повече защитни елементи, като предпазна „броня“ за пръстите от твърда гума, по-дебели странични стени, понякога от твърд каучук, а също и защитни плочи в подметката, за защита от остри камъни. Въпреки това, много от планинските бегачи предпочитат по-леки и удобни маратонки.

Чорапи

Планинските пътеки имат песъчливи участъци и такива с малки камъчета, които могат да влязат в по-късите чорапи и да дразнят краката. Носенето на чорапи поне до глезените може да помогне с този проблем. Много от бегачите в планините дори предпочитат вълнени чорапи, които помагат при регулиране на температурата на краката им, особено при рязка смяна на времето.

Гети

Те се носят повече за комфорт, като покриват разстоянието между чорапите и горната част на обувките, като не позволяват на камъчетата да навлизат в самите обувки.

Долни дрехи

Планинското бягане зависи в голяма степен от атмосферните условия. Шорти за бягане, клинове, дълги чорапи, чорапогащници, тънки панталони, всички те могат да служат за обличане като долни дрехи, за да поддържат температурата на тялото по-висока. Най-добре е те да са плътно по тялото, за да не пречат при обличане на други дрехи върху тях.

Горни дрехи

Те трябва да са бързо съхнеща материя, например от чист синтетичен материал или в комбинация с вълна. Дали ще е с дълъг или къс ръкав зависи от условията, но времето в планината може да бъде топло и да има слънце в един момент, а в другия да стане много студено и дъждовно.

Яке

Добра идея е то да бъде леко и водоустойчиво. Колкото по-високо се качвате в планината, толкова по-голяма е вероятността да ви застигне буря, която често идва бързо и нямате време да реагирате.

Шапка и ръкавици

Можете да носите тънка шапка или такава с козирка, която да предпазва очите ви от слънцето, което в планината е много ярко. Сложете в раницата си и тънки и леки ръкавици, които да поддържат топлината на ръцете ви, но не прекалено. Дебелите ръкавици могат да запотят ръцете ви и те самите да се намокрят. Ръкавиците също така могат да ви предпазят при изкачване по скали и се налага да се хващате за тях.

Слънчеви очила и слънцезащитен крем

Както споменах, слънцето в планината е много силно, затова е добра идея да си носите очила и слънцезащитен крем за предпазване на кожата на откритите ви части от тялото. Лично аз винаги получавам силен тен на лицето когато ходя да карам ски или изкачвам някой от върховете, а хора с по-чувствителна кожа могат да получат и изгаряния, въпреки, че привидно температурите са много ниски.

Раница

Раниците са нещо много полезно при планинските бягания. В тях можете да сложите вода, спортна напитка или някакви зареждащи с енергия храни, а също така шапката, якето и ръкавиците си. Има много удобни и леки раници, които няма да ви пречат при бягането, така че изборът е изцяло ваш.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиНовиниОбразованиеСнимкиФизиологияОрганизацииСпорт и туризъмХранене при...ПсихологияАнкетиНормативни актове