Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Ендуро мотоциклет

Ендуро мотоциклет

Ендуро мотоциклет - изображение

Ендуро е вариант на моторните спортове, провеждан предимно на офроуд писти, осеяни с множество естествени или изкуствени препятствия. Обичайният формат, по който се провеждат състезанията са по времева карта, при който в различните етапи пилотите се състезават за постигане на най-добро време. Като синоним на ендуро състезанията може да бъде посочен рали Дакар за мотоциклетите.

Мотоциклети за ентуро състезанията

Използват се подобни на кросовите мотори, но с допълнителни компоненти, като например доста по-голям резервоар за гориво, двигател, който е настроен за по-голяма издръжливост и надеждна работа, протектори за картера с маслото и други, които са специално подсилени. Някой от тези мотоциклети дори имат прибавени допълнителни резервоари, тъй като съществуват състезания, при които дължината на трасето е много голяма.

Ендуро моторите могат да бъдат приспособени и за градските условия, но трябва да притежават заглушители за ауспусите, фарове и мигачи. Двигателите обикновено са двутактови, едноцилиндрови, с обем между 125 и 360 кубически сантиметра или четиритактови, с обем между 195 и 650 кубически сантиметра.

Големият и мощен двигател не винаги е предимство и състезателите могат да изберат по-малки, които са по-леки и улесняващи маневрите. Например, там където състезанията се провеждат по кални писти, 250-кубиковите машини са най-предпочитани. Когато обаче климатът е по-сух и теренът е твърд (дори и най-горния слой да е прах), елитните мотористи предпочитат по-тежките и мощни двигатели.

Понякога съществуват известни разлики между ендуро моторите и тези за суперкрос и мотокрос, най-често заради изискванията на правилниците за провеждане на съответното състезание. За еднуро крос те могат да включват:

  • Фар за състезанията по пътищата и тези, при които етапите приключват след залеза

  • Заден стоп за състезанията по пътищата

  • Защитни елементи на спирачките и съединителя

  • Предпазител за ръцете, срещу удари от клони на дървета и храсти

  • Система за заглушаване на шума от ауспусите, за да се отговаря на нормите

  • Скоростна кутия с дълги предавателни числа

  • Тясно кормило за по-лесно преминаване между дървета

  • Стойка за GPS

  • Тежък маховик

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЗдравни съвети