Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Естадио Ацтека

Естадио Ацтека

Естадио Ацтека - изображение

Естадио Ацтека е стадион в Санта Урсула, Мексико сити. Това е стадионът, на който играе националния отбор на Мексико, а също така и Клуб Америка. През 1968 година тук се провеждат Летните олимпийски игри, а освен това Ацтека е единственият стадион в света, който е става домакин на 2 финала на Световното първенство по футбол. Първият финал е между Бразилия и Италия през 1970 година, завършил с победа с 4:1 за южноамериканците, а вторият е през 1986 година, между отборите на Аржентина и ФРГ, завършил при резултат 3:2. Стадионът е известен и с още едно събитие, което се случва тук – по време на четвъртфинала между Аржентина и Англия, Диего Марадона отбелязва своя гол с „Божията ръка“, който дори е обявен за „Голът на века“. „Мачът на века“ също е бил изигран на Ацтека и това е срещата между Италия и ФРГ през 1970 година, завършила с победа за адзурите с 4:3 в продължението.

С капацитет от 105 064 места, това е най-големият стадион в Мексико, третият по големина в цяла Америка и пети в света. Що се отнася до стадионите предназначени единствено за футбол, Ацтека е номер 1 в света.

История на Естадио Ацтека

Първият мач при откриването на стадиона е между отборите на Клуб Америка и италианския Торино, на 29 май 1966 година, като на срещата присъстват 107 494 зрители. Първият и вторият гол са отбелязани от Арлиндо Дос Сантос Круз и Жозе Алвеш. В крайна сметка мачът завършва 2:2, а началният удар е бил направен от тогавашният президент на Мексико Густаво Диас Ортас.

Името на стадиона

Името „Ацтека“ е знак за почит към наследството на ацтеките в град Мексико. Днес стадионът е собственост на медийната група Телевиза, като през 1997 година тя променя името му на Естадио Гилермо Канедо (дългогодишен адвокат на Телевиза и виден член на изпълнителния комитет на ФИФА), за да не се прави асоциация с конкурентната телевизия ТВ Ацтека. Местното население обаче така и не приемат това име. След смъртта на Канедо, синовете му, които до този момент работят също за Телевиза преминават в ТВ Ацтека, което кара управителният съвет на медийната група притежаваща стадиона да върне старото му име – Естадио Ацтека. Много от жителите на мексиканската столица дори не са разбрали за всички тези смени на имената, тъй като те никога не са назовавали националния стадион с новото му име.

Ацтека има прозвището „Колосът на Санта Урсула“ тъй като представлява огромна структура, която се извисява над целия квартал Санта Урсула и се вижда от километри.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл