Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Метод на постизометрична релаксация (ПИР)

Метод на постизометрична релаксация (ПИР)

Метод на постизометрична релаксация (ПИР) - изображение

В спорта и спортната рехабилитация много често се използва метода на постизометрична релаксация(ПИР) или изометричен стречинг, който успешно се справя с релаксацията и удължаването на скъсените мускули. Това е сравнително проста, но много ефикасна и безопасна техника, която спортният лекар или терапевт може да приложи за намаляване на мускулния тонус и увеличаване на обема на движение в дадена става.

Какво е постизометрична релаксация и как се прилага?

Терминът постизометрична релаксация накратко описва това как действа и самата техника. Той означава релаксиране на мускулатурата, след мускулно съкращение в изометричен режим. Изометрично е това съкращение, при което мускулът работи без да има движение в дадена става и без да променя дължината си (както при канадска борба на двама равностойни съперника има мускулна контракция и напрежение на ръцете, но движение няма). Изометричният режим на работа е нужен за да се избегне защитния рефлекс на съкращаване, който имат мускулите при пределно разтягане. Така, когато се опитваме да разтегнем рязко един скъсен мускул, той започва да предава сигнал по нервен път и рефлекторно да се противопоставя чрез съкращаване, а чрез изометричната контракция, ние потискаме тези сигнали и след това можем да разтегнем мускула до максималната му дължина. В метода на постизометрична релаксация се използва и дихателна техника, която допълнително помага за релаксирането на мускулатурата, а самото разтягане се нарича "феномен на разтапянето". Някои техники могат да се прилагат и като авто ПИР, но за повечето е нужно да има терапевт или партньор.

Техниката се изпълнява в няколко последователни стъпки, които могат да се опишат така:

 1. Разтягаме с лек натиск скъсения мускул до максималната му дължина - трябва да няма болка или тя да е минимилана.
 2. Приканваме пациента да се противопостави с минимална сила на нашия натиск, без да има движение (изометрично), да вдиша бавно в продължение на 7-10 сек. и да задържи дишането за 1-3 сек.
 3. Пациентът се приканва да отпусне мускула и бавно да издиша, при което разтягаме мускула и задържаме 10 до 20 сек. или колкото е нужно за пълната релаксация
 4. За максимален ефект техниката може да се приложи 3 до 5 пъти

Какви са ефектите от постизометричната релаксация и в какви случаи се прилага

Изследванията показват, че постизометричната релаксация е високоефективен метод за намаляване на мускулния тонус и удължаване на скъсените мускули, който е до 250% по-ефективен от обикновения стречинг. Това е свързано с възстановяването на мускулния баланс, премахване на болката и възстановяване обема на движение в засегнатите стави.

 • При мускулни уплътнения и скъсявания
 • При мускулен дисбаланс
 • При болки в мускулите, следствие от скъсяване
 • При сколиоза, лордоза, кифоза, и други деформации
 • При следфрактурни състояния
 • При заболявания водещи до намалена подвижност в ставите ("замръзнало рамо")
 • В спорта за по-ефективен стречинг

Какви правила трябва да се спазват при прилагане на постизометрична релаксация

 • Най-добре е да се прилагат от специалист кинезитерапевт или мануален терапевт
 • Преди манипулацията да се извършат тестове за установяване на скъсяване на мускулатурата
 • Преди манипулацията могат да се приложат топлинни процедури или масаж за по-добър ефект
 • Техниката на постизометрична релаксация да се извършва в подходящо изходно положение
 • Техниката на постизометрична релаксация да се извършва бавно без резки движения, силна болка в съчетание с правилно дишане
 • Ако разтягането на мускули изисква завъртане на главата или тялото, за да постигнем максимален ефект е добре главата и очите да следват движението.
 • Техниките на постизометрична релаксация трябва да бъдат съобразени с конкретните особености на проблема и състоянието на пациента

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортИсторияПсихологияЛеченияВидеоНовиниСпециалистиЗаведенияЛюбопитноХранене при...СнимкиЛайфстайлБотаникаИнтервютаФизиологияИзследванияКлинични пътекиОрганизацииНормативни актове