Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Навяхване на китката в спорта

Навяхване на китката в спорта

Навяхване на китката в спорта - изображение

Често срещана травма при много атлети е навяхването на китката. Макар и по-често тази травма да е незначителна, понякога могат да се получат сериозни увреди на връзките и дори тяхното скъсване. Навяхване на китката може се случи на всеки спортист, но най-застрашени са спортовете, при които има чести падания като баскетбол, ски, скейтборд, а механизма на получаване на травмата най-често е свързан с подпиране върху едната или двете ръце.

Какво представлява навяхването на китката и как се получава?

Навяхване на китката се получава, когато за кратък момент се преразтегнат и травмират една или няколко от връзките в областта на гривнената става. Връзките са здрави лентовидни структури, които свързват отделните кости и дават стабилност в дадена става. Поради това че в областта на гривнената става се свързват двете кости на предмишницата (лъчева и лакътна) и осемте кости на китката (в два реда по 4), то там има множество връзки, които могат да бъдат увредени или разкъсани при навяхване. Това кои връзки ще бъде засегнати зависи от посоката на усукване на китката и начина на получаване на травма. Най-често увреждане на връзките на китката се получава, когато при загуба на баланс спортиста пада и се подпира върху ръцете си, като така сгъва прекомерно ръката нагоре. По-рядко навяхване може да се получи и при сблъсък, или усукване на ръката при удар на топката. Навяхването на китката е често срещана травма при баскетболисти, скейтбордисти, сноубордисти, скиори, бейзболисти, гимнастици, автомобилни пилоти и др. Степента на увредата зависи най-вече от силата действаща върху китката и ъгъла на усукване, като могат да се разграничат три степени на увреда:

 • 1ва степен (лека) - Има преразтягане на ставните връзки, но без разкъсване на значителен брой съединителнотъканни влакна
 • 2ра степен (умерена) - Има частично разкъсване на една или няколко връзки, като разкъсването може да е 90% от съединителнотъканните влакна.
 • 3та степен (тежка) - Има пълно разкъсване на една или няколко връзки, а в някои случаи и отчупване на костен фрагмент. 

Симптоми при навяхване на китката

Симптомите при навяхване на китката варират в зависимост от степента на увредата и нейната тежест. Най-често те включат остра болка по време на навяхването и подуване, болезненост и кръвоизлив след това. В следствие на отока и болката, движенията са силно ограничени, а при тежко увреждане на ставните връзки може да има чувство за разместване или прескачане в областта на ставата. В някои случаи може да се получи и увреждане и на срединния нерв, което да доведе до появата и на неврологични симптоми.

 • Болка в зоната на увредата
 • Затруднени движения в китката
 • Подуване
 • Чувство за разместване или прескачане
 • Кръвоизлив и посиняване

Диагностика при навяхване на китката 

Важно е да се направи преглед от лекар дори при сравнително леко навяхване на китката, за да се избегне появата на хронична болка и увреждания. Лекарят взима информация за начина на получаване на травмата и установява наличието на водещите симптоми, като болка, подуване, кръвонасядане и евентуална нестабилност или разместване на кости. Задължително е рентгенографското изследване, с което може да се установи разместване на костите на китката или фрактура в областта на ръката.

Лечение при навяхване на китката 

В повечето случай на навяхване на китката лечението е консервативно и е свързано с оказване на първа помощ и имобилизиране на китката за няколко седмици.

Веднага след травмата

 • Почивка - След получаване на травмата е добре да прекрати физическата активност или ръката да се имобилизира с цел предотвратяване на допълнителни травми.
 • Лед - Поставя се торбичка или мех с лед обвити с влажна кърпа за 10-15мин., 3-4пъти дневно. 
 • Компресивна превръзка - Прави се превръзка с тейп (еластичен бинт) с цел имобилизиране на крайника и противодействие на отока.
 • Повдигане на крайника - Добре е ръката да се повдигне на ниво по-високо от това на сърцето, с цел да се намали отичането на китката. 

Консервативно лечение

То обикновено включва имобилизиране с тейп или шина за период от няколко седмици и процедури стимулиращи възстановителните процеси. Първите 48-72 часа се препоръчва да се продължи прилагането на компресите с лед с цел намаляване на отока и болката. След третия ден могат да се приложат топлинни процедури, ултразвукова терапия, масаж около мястото на увредата и други процедури подпомагащи възстановяването. Повечето леки навяхвани се възстановяват за период от 1-2 седмици.

Оперативно лечение 

Оперативно лечение се налага в случаите, когато има значително или пълно разкъсване на ставни връзки. Операцията има цел да възстанови увредените връзки и да ги прикрепи към залавните им места. Ако заедно с разкъсването на връзката има и костен фрагмент, той бива прикрепен към мястото му. След операцията ръката се поставя в шина за период обикновено около 6 седмици. След това се преминава към рехабилитационни процедури.

Рехабилитационни процедури

Рехабилитационните процедури имат за цел да възстановят движенията в китковата става и силата на мускулите около нея. Упражненията не трябва да провокират болка или да са прекалено натоварващи. Времето за пълно възстановяване на китката зависи от тежестта на навяхването. Връщането към спортна дейност е след изчезването на болката и пълното възстановяване на мускулите и връзките.

Примерни упражнения за домашна рехабилитация може да намерите в статията: Упражнения след травма или навяхване на китката

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиОрганизацииЛеченияИсторияПсихологияЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиБотаникаНормативни актовеИнтервютаАнкетиЗаведенияХранене при...СнимкиАлт. медицинаСпорт и туризъмСоциални грижиФизиологияТестовеОбразованиеДиетиПроизводителиРецепти