Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Симптоми при спортни травми Спортни травми в различните части на тялото

Спортни травми в различните части на тялото

Спортни травми в различните части на тялото - изображение

При практикуване на спорт могат да се получат спортни травми в различни части на тялото. Съществуват травми, който са специфични за определени видове спорт и такива, който могат да се срещнат при всякаква спортна активност. В спортовете като футбол, където се играе с крака, травмите са основно в долната половина на тялото, също както при бягането в леката атлетика. При спортовете като волейбол, баскетбол, ски, травмите засягат както горната част на тялото, така и долната.

Травми на главата 

Травмите на главата са често срещани в спорта. В зависимост от тежестта на травмата и силата на удара могат да се наблюдават както повърхностни, така и по-дълбоки травми. Повърхностните са свързани най-вече с натъртвания и рани в областта на лицето и главата, а при дълбоките може да се касае за фрактура на кости, вътрешни кръвоизливи и мозъчни травми. Най-честите фрактури в областта на лицето са тези на носа и долната челюст, поради това че анатомично са най-външно разположени и поемат голяма част от енергията на удара. При травма в областта на главата трябва да се направи обстоен преглед и при съмнение за мозъчно сътресение, спортиста да се транспортира до медицинско заведение. За да се установи нивото на съзнание при удар в главата може да се използва скалата Глазгоу.

Травми на рамото и раменния пояс

Една от зоните, която много често претърпява травми в спорта, е тази на рамото. Поради големите натоварвания на горните крайници, в много от спортовете може да се получат както остри, така и хронични травми в областта на раменната става, ключицата и лопатката. Острите травми са свързани с най-често с разтежение, натъртване, навяхване или луксация в областта на рамото. Водещ симптом на острите травми е болката при движение и отокът, като единствено при луксацията има и видима деформация на рамото. Хроничните заболявания са свързани най-вече с постоянните големи натоварвания на ставно-мускулния апарат и натрупването на микротравматични увреждания. Това може да доведе до асептично възпаление, като най-често се засягат сухожилията на мускулите на роторния маншон, бурсите в областта на рамото и ставната капсула. При комплексно засягане на всички структури в областта на рамото състоянието се нарича периартрит, при засягане на бурса - бурсит, на сухожилие - тендинит, а на ставната капсула - капсулит.

Травми в областта на лакътя и предмишницата

Друга зона често засягана от травми в спорта е тази на предмишницата и лакътя. Както и в горната част на ръката, острите травми най-често са свързани с навяхвания и изкълчване в областта на лакътната става, а при по-тежките случаи могат да се получат и фрактури. Тези травми най-често са следствие на падане с отведена в страни ръка или сблъсък между двама играчи. Хроничните заболявания в областта на лакътя засягат най-често залавните места на сухожилията в областта на епикондилите на раменната кост. Тези възпалителни заболявания на сухожилията се наричат латерален и медиален епикондилит и са познати като "тенис лакът" и "голф лакът".

Травми в областта на китката и пръстите

Поради фината си механика и значителното използване на китката и пръстите в някои спортове, съществува риск от получаването на травми. Най-често такива травми се получават при падане с отведена ръка, удар от топка или друго спортно пособие. При това се получават често, навяхвания на китката, навяхване и изкълчване на пръстите, и фрактури на някоя от костите на ръката. Травмите в областта на китката или пръстите са характерни за спортове като ските, волейбола, баскетбола и др.

Травми на гръдния кош и корема

В тази част на тялото травмите се получават най-често при силен удар или падане. В екстремните спортове и бойните спортове, винаги съществува риск от травма на гръдния кош или коремните органи. Травмите на гръдния кош, в по-леките случаи, са свързани с натъртване или повърхностни травми, а при по-сериозните, със счупване на ребра и дори травми на органите в гръдната клетка. При по-сериозните травми на корема могат да се засегнат вътрешни органи като бъбреци, черен дроб и черва, което да доведе до масивен кръвоизлив и опасност за живота.

Травми в областта на гърба и кръста

Такива травми се получават най-често при тежки падания, сблъсък между двама играчи или катастрофа в моторните спортове. В по-леките случаи се касае за натъртване или разтежение в областта на гърба, а в по тежките може да има фрактура на прешлени и травми на гръбначния мозък. Най-често в спорта травми на кръста, макар рядко тежки, получават спортистите в тежката атлетика, борбата, бойните изкуства. Тежките травми в областта на гърба и особено тези на врата са изключително сериозни, защото могат да бъдат причина за тежки парализи и дори смърт. При хронично натоварване на гръбначния стълб или чести травми могат да се развият дегенеративни процеси в областта на гръбначния стълб, които в последствие да доведат до заболявания като дискова херния, спондилоза и др.

Травми на бедрата и седалището 

Зоната на долните крайници над коляното, слабинната и седалищната област също могат да бъдат контузени по време на игра. Острите травми в тази област са следствие на тежко падане или удар и най-често са свързани с разтежения на мускули или натъртване. В по-редки случаи при тежко падане могат да се получат луксация на тазобедрената става или фрактура на бедрената кост. Хроничните травми зоната на бедрата са свързани най-вече с възпаление на залавните места на сухожилията и се срещат предимно в леката атлетика, футболът и спортове свързани с бягане и честа смяна на посоката. Най-често се възпаляват сухожилията на мускулите аддуктори, които се за залавят за пубиса, а заболяването се нарича пубоаддуктурен синдром.

Травми на коляното

Колянната става е една от най-сложните и често контузвани при спорт. Най-често остри травми се получават поради прекомерни, резки и усукващи коляното движения. При това могат да се получат различни травми на меките тъкани в областта на коляното, като разтежения, разкъсване на връзки и менискус. Тези травми обикновено са следствие от падане или сблъсък между двама играчи и са характерни за спортове като ски, футбол, ръгби, бойни изкуства и др. Хроничните травми в областта на коляното са също толкова често срещани, както и острите, като най-често се касае за възпаление на сухожилия в областта на коляното и бурсите около тях.

Травми на подбедрицата

Зоната на подбедриците също често претърпява травми при спорт. Остри травми в тази област се получават най-вече в спортове като футбол, баскетбол, ръгби, лека атлетика. Най-често травмите в задната част на подбедриците са свързани с разтежение на мускули, а в предната, с контузия на меките тъкани вследствие на директен удар. Честите удари в предната част на подбедрицата могат да предизвикат хронично възпаление на надкостницата на тибията, познато като периостит.

Травми на глезена и ходилото

Една от зоните подложена на големи натоварвания в спорта е тази на глезена и ходилото. Поради това, че в много от спортовете има бягане, скачане и резки смени в посоката на движение, съществува и риск от остри травми. Най-честата остра травма е навяхването на глезена и разтежението на сухожилия в областта на ходилото. В по-редки случаи могат да се получат фрактури на костите на ходилото или в областта на глезена. Хроничните травми са характерни за спортовете, при който има продължително бягане, като леката атлетика, и засягат най-често областта на ахилесовото сухожилие или плантарната фасция.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиСпециалистиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИзследванияКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлИсторияВидеоХранене при...ИнтервютаФизиологияПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииНормативни актовеАнкетиСнимкиРецептиЗаведенияЕ-тата в храните