Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Навяхване на палеца на ходилото при спорт

Навяхване на палеца на ходилото при спорт

Навяхване на палеца на ходилото при спорт - изображение

При много спортове е често срещан проблем навяхването на палеца на ходилото. Най-често такъв тип травма засяга спортистите, които играят на изкуствен терен и тези от контактните и бойните спортове. Навяхването на палеца в неговата основа е често срещано и във футбола и води до болезнена травма, в много от случаите свързана с разкъсване на ставни връзки.

Какво представлява навяхването на палеца на ходилото и какви са причините за него?

Навяхване на пръста на палеца е сравнително често състояние при спорт, характеризиращо се с увреждане или разкъсване на съединителнотъканни структури в областта на ставите на първия пръст на ходилото. За разлика от останалите пръсти на ходилото, палеца се състои само от две костици. Костицата в основата му се свързва с предноходилните кости посредством метатарзофалнгелана става, а между двете костици се намира интерфалангелана става. Много често при директен насрещен удар на палеца в твърда повърхност, или преминаване на нормалния обем на движение, може да се увреди всяка една от структурите в тези стави като - ставни връзки, хрущялни повърхности, ставна капсула. Често при спортни инциденти свързани с прекомерно извиване на палеца нагоре или надолу (хиперфлексия и хиперекстензия), се увреждат ставните връзки в областта на метатарзофалангеалната става. Този тип увреди са характерни най-вече за бойните изкуства и спортовете, които се играят на изкуствен терен. Най-често навяхвания на палеца се получават в спортове като футбол, ръгби, гимнастика, лека атлетика и бойни изкуства.

Най-чести предразполагащи фактори за навяхванията в областта на палеца на ходилото са: 

  • Лоша проприорецепция или баланс;
  • Грешки в рехабилитацията на предишни навяхвания;
  • Ставна нестабилност;
  • Не добра загрявка;
  • Не подходяща повърхност на терена;
  • Слабост или мускулна умора; 
  • Неподходящи спортни обувки (такива с меки или гъвкави подметки);

Симптоми при навяхване на палеца на ходилото

Обикновено навяхването на палеца на ходилото е свързано с остра внезапна болка в момента на получаване на травмата. В някой случай болката отшумява и се появява отново през нощта или на другата сутрин след травмата. Понякога болката може да не е особено силна при нормално ходене, но да се обостря при изкачване на наклони, повдигане на пръсти, внезапна смяна на посоката, скачане, ритане и други натоварващи палеца състояния. В зависимост от мястото на увредата, болката може да се усеща в страни на палеца, отдолу на ходилото или по горната му повърхност, като в някои случи може да няма конкретна локализация. Обикновено болката присъства и при притискане с пръст в областта на увредата. При случаите на по-серозна травма може да е налице локален оток и кръвоизлив. В голяма част от случаите, когато травмата е по-сериозна, се нарушава походката и спортистът започва да куца с увредения крак.

Диагностика при навяхване на палеца на ходилото

В повечето случаи за потвърждаването на диагнозата е достатъчен обстоен преглед от лекар специалист. В зависимост от тежестта на увредата симптомите могат да присъстват в по-голяма или по-малка степен. За да се изключат допълнителни травми като фрактури, обикновено се прави и рентгенография. Поради сходността на симптомите, трябва да се изключи подагра като причина за болките в палеца.

Лечение при навяхване на палеца на ходилото

В повечето случай лечението е консервативно и включва временна имобилизация на палеца и физиотерапевтични процедури за възстановяването на увредените структури.

Веднага след травмата се прилагат принципите на първа помощ при спортни травми, които включват:

Компрес с лед - Поставят се студен компрес с лед за 10-15 мин. , няколко пъти дневно, с цел намаляване на отока и болката. Използват се или готови студени пакети или пликове пълни с лед, но никога лед директно върху кожата.

Компресивна превръзка - поставя се веднага след травмата и има за цел да намали отока в засегната област. Компресивната превръзка се поставя само в началото, за не повече от 10 мин., поради риск от нарушаване на кръвообращението.

Почивка и имобилизация - Крайника се поставя в оточно положение, а пръста може да се имобилизира с ортеза или спортен тейп. В последствие при ходене се използват широки обувки с твърди равни подметки, а при нужда се използват и патерици.

Обезболяващи и противовъзпалителни средства - при силна болка, по преценка на лекуващия лекар могат да се предпишат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.

След отшумяване на острите симптоми (24-48 часа) се прилагат различни процедури с цел по-бързото възстановяване, както и намаляване на риска от рецидиви и усложнения.

Физиотерапевтичните процедури могат да включват:

След изчезването на отока и болката може да се премине към специфични за спорта упражнения, но с дозирано натоварване. Прекалено ранното връщане към тренировки и игра може да доведе до повторно навяхване и увреда, както и до появата на хронични възпалителни заболявания.

Оперативно лечение се изисква обикновено само при наличието на цялостно разкъсване на ставни връзки или костен фрагмент. При тези случаи след оперативната интервенция се преминава към възстановителните и рехабилитационни процедури.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)НовиниЛюбопитноЛеченияСпециалистиОрганизацииИзследванияСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаДиетиПсихологияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеИнтервютаАнкетиПроизводителиЗаведенияХранене при...Спорт и туризъмСоциални грижиОбразованиеФизиологияТестовеРецепти