Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Предпазване от травми на глезена във волейбола

Предпазване от травми на глезена във волейбола

Предпазване от травми на глезена във волейбола - изображение

За да се избегне рискът от навяхвания и травми на глезена във волейбола се използват различни средства и методи за предпазване. Проведените изследвания в тази посока показват, че има множество фактори, които може да повлияят върху честотата на травмите. От една страна те са свързани с екипировката и предпазните средства, които спортистите използват, а от друга с физическото състояние, подготовката и индивидуалните особености на играчите.

Избор на спортни обувки

 

Проведените опити с различни видове спортни обувки показват, че използването на високи волейболни маратонки може в значителна степен да помогне за стабилизирането на глезена и предпазването му от травми. Ако този вид маратонки се комбинира и с използването на еластичен бинт, то това може да намали риска от травми по време на игра с до 50%. Това се дължи на факта, че освен стабилизирането на глезена, бинтът може да коригира позицията на ходилото при приземяване и така допълнително да помогне за избягване на положения криещи риск от навяхване.

Тренировки на бос крак

Макар да звучи парадоксално, тренировките на бос крак са едно от средствата използвани от много спортисти с цел намаляване на риска от травми на глезена и ходилото. Това се дължи на факта, че постоянното използване прекалено омекотяващи ударите и натоварването маратонки, може да допринесе за отслабването на свързочния апарат и така да се повиши риска от травми. Много експерти смятат, че използването на високотехнологични спортни обувки с висока степен на защита има отношение към повишаването на броя на травмите в спорта, в това число и волейбола. Затова много треньори включват бягане на бос крак в тренировките или препоръчват използването на специални анатомични маратонки използващи естествените амортисьорни функции на ходилото. Тези треньори също така препоръчват загрявката преди игра и разтягането след тренировка също да се прави на бос крак с цел по-добро въздействие върху глезена и ходилото.

 Спортни обувки с 5 пръста

Обучение на играчите в правилна техника на приземяване

Основните травми във волейбола се получават при приземяване върху ходило в неправилна позиция или рязка смяна на посоката. Неправилната позиция на ходилото може да е както сгъване на ходилото навътре (супинация) или навън (пронация), така и надолу(плантарна флексия) или нагоре (дорзифлексия). Във волейболната игра е важно, като да може да бързо да се набере скорост, така и да се спре рязко, поради което натоварването на свързочния апарат се увеличава значително. Затова при волейболните тренировки трябва да се работи, както за засилването и заздравяването на мускулите и връзковия апарат, така и за координацията правилната техника на приземяване.

В заключение може да се направи изводът, че по време на тренировка е за предпочитане да не се използват средства за укрепване на глезена, с цел заздравяването му, а при волейболна среща той да се защити максимално.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноИнтервютаИзследванияЗдравни съветиСпорт и туризъмСпециалистиОрганизацииЛеченияНовиниАлт. медицинаИсторияТестовеНормативни актовеДиетиЛайфстайлПсихологияЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиБотаникаАнкетиЗаведенияХранене при...СнимкиСоциални грижиФизиологияОбразованиеПроизводителиРецепти