Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Най-вълнуващите хайкинг маршрути в света (част втора)

Най-вълнуващите хайкинг маршрути в света (част втора)

Най-вълнуващите хайкинг маршрути в света (част втора) - изображение

Към първа част

Дяволския път

Резерват Кетскил Форест, Ню Йорк

Най-добър за: Хайкери, търсещи предизвикателства по Източното крайбрежие на САЩ, като на тях ще се наложи да изкачат няколко върха за един ден, което изисква силни нерви и здрави крака

Дистанция: 38 километра

Този хайкинг маршрут е едно естествено влакче от увеселителните паркова, тъй като постоянно се редуват изкачвания и спускания в над 5486 метра денивелация. Дяволският път минава по най-прекия маршрут, което означава, че на преминаващите го ще трябва да преодолеят ронливи скали, вертикални изкачвания и стръмни спускания. Често, корените на дърветата служат като аварийни спасителни лостове, което прави този туристически маршрут един от най-сложните по Атлантическото крайбрежие на САЩ. Шест от седемте върха, които се изкачват по пътя са високи над 1060 метра, но гледката от тях ще ви накара да забравите, че сте само на около 3 часа път от центъра на Манхатън. Безкрайните широколистни гори сякаш отиват отвъд хоризонта. Разбира се, тези върхове не могат да се сравняват по трудност с тези на Скалистите планини от Западното крайбрежие, но не си мислете, че ако имате възможност да практикувате хайкинг по този маршрут, ще ви бъде много лесно.

Факторът „тръпка“: Пътят е изпъстрен от редица опасности, особено ако скалите са мокри или още по-лошото – заледени. Бъдете внимателни и се снабдете подходящи обувки за катерене, за предпочитане с по-лепкава подметка!

Улеснете трасето: В близката планина Оувърлук има хайкинг пътека с обща дължина в двете посоки от около 15 километра, като изкачването на върха също разкрива впечатляваща гледка, но без рисковете на Дяволския път.

Стромболи

Еолийски острови, Италия

Най-добър за: Наблюдаване на лавата от често избухващия вулкан

Дистанция: 400 метра по вертикала

Издигнали се от дъното на Тиренско море, седемте вулканични Еолийски острова са митологичния дом на бога на ветровете Еол. Тази им репутация се доказва постоянно от бурните ветрове и големите вълни, плискащи се в бреговете им, като се получава нещо като сифон между седемте острова и Сицилия.

Перлата в короната на този вълшебен архипелаг е Стромболи, малкия конусовиден активен вулкан (с площ от 20,2 квадратни километра), който бълва огън и магма по цял ден. И макар вулканът да е опасен сам по себе си, той е достатъчно предвидим, така че туристите могат да се катерят до кратера му, който е с височина от 925 метра. Зашеметяващите изригвания се получават на всеки около 20 минути, като това се случва вече в продължение на цели 2000 години. Най-големите изригвания през последните години се случиха през 2003 и 2007 година, като в първия случай изкачването на вулкана бе преустановено за цели 2 години, от гледна точка на безопасността.

Хайкинг до кратера през нощта е сред нещата, които трябва да са ви цел в живота! В зависимост от състоянието на вулкана, вие можете да се доближите на около 150 метра и да се насладите на едни от най-добрите фойерверки, които природата е създавала. Има разбира се и риск от по-силно изригване (въпреки, че този вулкан е толкова последователен в продължение на хилядолетия, че вече има и термин „Стромболи изригване“ за определяне на такъв вид вулканична дейност), затова трябва задължително да се ходи с местен водач, тъй като всички водачи са запознати с моментното състояние на изригванията, тъй като се прави проследяване. Самото преминаване на маршрута ще ви даде възможност да се насладите на ароматите на местните билки и на екфолиращия дъб, а от 2004 година са поставени и пейки за почивка, както и парапети до по-опасните участъци.

Факторът „тръпка“: Не са много местата по планетата, където можете да станете свидетели на изригване вулкан и то в непосредствена близост, без да рискувате живота си.

Ридът Ейонач Ийгач

Глен Коу, Шотландия

Най-добър за: Любителите на ридовете, които искат откритите пространства, без да се налага да се използват обезопасителни въжета

Дистанция: 9250 метра

Дали е опасно да се разхождате по билото на някоя планина... може би да, ако става дума за Ейонач Ийгач. Маршрутът предоставя възможност за упражняване на всички техники в планината, от спокойна разходка и наслаждаване на красивите гледки, до изкачване на стръмни участъци и спускането по екстремни наклони. Въпреки, че не се изисква използването на обезопасителни въжета, вие нямате право на грешки. След като се качите на връх Глен Коу, вие ще можете да видите най-високия връх на Британските острови, 1344-метровия Бен Невис. Когато започнете да се спускате по склона ще достигнете до село Глен Коу, където можете да опитате местното сингъл малц уиски в пъба, за да успокоите нервите си след преживяаването ;)

Факторът „тръпка“: Този хайкинг маршрут ще бъде интересен само за хората, които обичат откритите планински хребети, без много растителност. През зимата нивото на трудност се увеличава значително и тогава се налага да се използват въжета, пикели и котки.

Улеснете трасето: Ако обичате духа на хайкинга, но искате нещо не толкова плашещо, то тогава заложете на по-лесния вариант на трасето, наречен „Дяволското стълбище“. Това трасе е дълго 10 километра, отново има изкачване към връх Глен Коу, но гледките от него не са толкова впечатляващи.

Към трета част =>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиАнкетиПсихологияОбразованиеНормативни актовеОрганизации